Z-kirjain kielletään moottoripyörien rekisterikilvissä

Käytöstä poistettuja Z-kirjaimen sisältäviä rekisterikilpiä

Tästä päivästä alkaen Z-kirjain on kielletty moottoripyörien rekisterikilvissä, sillä sen katsotaan viittaavan venäläisten Ukrainan operaation sotilasajoneuvoissaan käyttämään Z-symboliin.

Ukrainan tapahtumilla on tästä päivästä alkaen vaikutuksia myös moottoripyöräilyyn. Venäläiset käyttävät Ukrainan operaation sotilasajoneuvoissaan Z-tunnusta, ja yleisemmällä tasolla logon käyttö katsotaan tueksi Venäjän toimille Ukrainassa. Siten Z-kirjaimen ei katsota enää soveltuvan käytettäväksi rekisterikilvissä 1.4.2022 alkaen. 

Tästä aiheutuneeseen rekisterikilpiongelmaan on löydetty kaksikin ratkaisua. Ensimmäinen on, että katsastuskonttorilta voi käydä tilaamassa uuden rekisterikilven uusilla tunnuksilla. Uuden kilven saa tänään tilata veloituksetta, jos tilatessa mainitsee alennuskoodin ”huhtikuu1”. Toinen sallittu vaihtoehto on liimata nykyisen rekisterikilven Z-kirjaim(i)en päälle oman moottoripyörämerkin logo-tarra. Tässä on huonona puolena, että poliisiajoneuvojen automaattinen rekisterikilven tunnistusjärjestelmä ei kykene tunnistamaan kuin H-kirjainta muistuttavan Husqvarnan logon sekä MV Agustan käyttämän MV-logon. Siten esimerkiksi Yamahan logon kolme pimpparautaa ja Bemarin ropelilogo ovat poliisin käyttämälle rekisterikilpien tunnistusjärjestelmille täyttä hepreaa.

Lue myös:

Ja:

Uusin numero