Moottoripyörien autovero poistuu välittömästi – uudet hinnastot voimassa tänään klo 10.00 alkaen


Liikenne- ja viestintäministeriön salassa valmistelema moottoripyöriä koskevan autoveron poistaminen laskee uusien moottoripyörien hintoja selvästi. Muutos astuu voimaan heti.

Moottoripyörien päästöt ovat matalampia kuin henkilöautojen, mutta moottoripyöriä koskeva autovero on tähän asti ollut selvästi kovempi. Epäoikeudenmukaisuus puretaan kerralla, kun uusien moottoripyörien hinnasta poistetaan autovero tänään maanantaina. Uudet hinnastot tulevat voimaan 1.4.2019 klo 10.00 moottoripyöräliikkeiden avatessa ovensa. Muutoksen on laskettu kasvattavan uusien moottoripyörien myyntiä tänä vuonna jopa kaksinkertaiseksi eli 6500 kappaleeseen. Niiden hinnasta perittävä arvonlisävero kompensoi käytännössä kokonaan autoveron poistamisen jättämän aukon valtiontaloudessa.

Tavoitimme perjantaina juuri ennen virka-ajan päättymistä valtiovarainministeriön edustajan, joka halusi pysyä nimettömänä kommentoidessaan tänään maanantaina voimaan tulevaa muutosta. Kuka on tämän verovapausidean takana?
– No Penahan sen siinä keksi, veti ässän hihasta ihan viime metreillä. Oltiin jo lähdössä kotia eduskunnan karaokekerhon saunaillasta kun Pena tokaisi, että kun meillä on tämä toimitusministeristö, niin ei sitä kukaan huomaa jos kerrankin tehdään edes yksi vähän fiksumpi päätös. Siitä se idea sitten lähti.

Liikenteen hiilidioksidipäästöt pienenevät, kun suurempipäästöisiä henkilöautoja korvataan pienipäästöisillä moottoripyörillä. Myös moottoripyörien valmistuksen aiheuttama ympäristökuormitus on pienempi, samoin moottoripyörien tieinfraa kuluttava vaikutus sekä pienempi pysäköintialueiden tarve. Päästöjen lisäksi moottoripyöräkaupan elvyttämisellä on positiivinen työllistävä vaikutus moottoripyöräalalle, ja lisäksi varusteiden, varaosien ja huoltopalveluiden sekä tarvikkeiden myynti kasvattavat valtion arvonlisäverokertymää. Tutkimusten mukaan liikenteen sujuvuus työmatkaliikenteessä ja ylipäätään kaupungeissa paranee selvästi, jos edes pieni osa autoilijoista siirtyy moottoripyörän käyttöön.

Uusien moottoripyörien verottomia hintoja ei vielä ennen viikonloppua ollut esillä, mutta ennakkotietojen mukaan eniten laskevat Aprillia-merkkisten moottoripyörien hinnat.

Uusin numero