Maailmanennätyksen tehneestä Jaska Salakarista ensimmäinen vuoden moottoripyöräurheilija

Kiihdytysajon Top Fuel Twin -luokan maailmanennätysajan 5,837 (332,6km/h) heinäkuussa Ruotsin Tierp areenalla tehnyt Jaska Salakari valittiin yleisöäänestyksen perusteella vuoden 2018 moottoripyöräurheilijaksi. Mies saavutti 1 055 annetusta äänestä 40,4 prosenttia. Toiselle sijalle ylsi enduron maailmanmestaruuden tänä vuonna kolmannen kerran voittanut Eero Remes, joka saavutti 24,3 prosenttia äänistä. Pronssisijan kuittasi naisten sarjan enduron World Cup -mestaruuden nimiinsä vienyt Sanna Kärkkäinen 17,1 prosentin äänimäärällä.

Jaska Salakari otti yllättyneenä mutta iloisena palkinnon vastaan. Kuva: Ville Salonen

– Hyvin otettu olen tästä tittelistä ja yllättynyt näin kovasta äänimäärästä, Seinäjoelle juuri muuttanut Salakari hämmästelee.

– Tähän on 20 vuoden tinkimättömällä ja kovalla työllä päästy. Tämä koko juttu on niin uskomaton, että pienellä tiimillä tullaan Suomesta ja laitetaan ennätykset uusiksi. Meillä on ollut hyviä ihmisiä ympärillä, joiden ansiosta tämä saavutettiin. Tämä on sellainen kotikutoisella tiimillä tehty pieni suomalainen menestystarina.

Jaska Salakari. Kuva: Ivan Sansom & Rose Hughes

Salakarin maailmanennätyspyörä on miehen itse suunnittelema ja rakentama, mikä tekee saavutuksesta entistä arvokkaamman. Hänen tiimikaverinsa Vesa Lipponen saavutti samana viikonloppuna Ruotsissa identtisellä pyörällä ensimmäisenä maailmassa alle kuuden sekunnin ajan.

– Pyöräskenessä ympäri maailmaa spekuloitiin, kuka vetää ensimmäisenä vitosella alkavan ajan ja sitten sen teki Vesa Lipponen Turusta. En itsekään uskonut, että nämä pyörät voisivat niin kovaa kulkea. Heti perään sain sitten petrattua vielä Vesan aikaa ja sain ennätyksen nimiini. Potentiaalia meidän kalustossa on ja uskon, että ensi kesänä parannetaan ennätyksiä useaan otteeseen, Salakari toteaa.

Kolmikon lisäksi Suomen Moottoriliiton raati valitsi äänestykseen mukaan ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan MM-hopeamitalistit Pekka Päivärinnan ja Jussi Veräväisen sekä snowcrossin MM-hopeamitalistin ja ISOC-sarjan Pro lites -luokan pronssimitalistin Aki Pihlajan, jotka veivät seuraavat sijat. Lisäksi äänestäjillä oli mahdollisuus äänestää omaa ehdokasta, joka oli menestynyt moottoripyörä- tai moottorikelkkalajeissa kauden 2018 aikana.

Uusin numero