Aleix Espargaro teki MotoGP-historiaa

Aleix Espargaro nosti Aprilian tehdastiimin voittokantaan 200. kuninkuusluokan MM-osakilpailussaan.

Aprilian tehdastiimin Aleix Espargaro ajoi lauantaina MotoGP-luokan paalupaikalle, joka oli Espargaron uran kolmas. Harva, jos kukaan, uskalsi silti odottaa, että espanjalainen kipuaisi ykköskorokkeelle myös itse kisassa. Aprilia palasi tauon jälkeen MotoGP-sarjan kuninkuusluokkaan kaudeksi 2015, ja sen jälkeen noalelaistiimillä ei ollut taskussaan yhtään MM-osakilpailuvoittoa ennen nyt ajettua Argentiinan osakilpailua. Paitsi Aprilialle, nyt saavutettu voitto oli ensimmäinen MM-tasolla myös 32-vuotiaalle Aleix Espargarolle.

Kilpailu Termas de Rio Hondon radalla oli alusta loppuu tiukkaa. Paalulta startannut Espargaro sai lähdössä tunnustaa Pramac Racingin Jorge Martinin paremmakseen, ja lopulta kisan voitosta kehkeytyikin näiden kahden kuljettajan välinen taistelu. Espargaron perheen kannalta kisan alku oli upea, sillä kolmanneksi lähdössä nousi Aleixin velipoika, Hondan tehdastiimissä ajava Pol Espargaro. Valitettavasti Polin kilpailu keskeytyi myöhemmin kaatumiseen.

Kilpailu eteni Jorge Martinin johdolla ja yhdessä Aleix Espargaron kanssa he tekivät hajurakoa muuhun joukkoon. Ratkaisu leijui jo ilmassa kilpailun 10. kierroksella, kun Aleix Espargaro teki kaksi peräkkäistä ajovirhettä ja kadotti Martinin jo sekunnin päähän. Espargaron vastaus virheisiinsä oli mestarillinen, kilpailun siihen mennessä nopein kierros ja näin ero Martiniin oli jälleen kutistunut 0,4 sekunnilla yhden kierroksen aikana. Kilpailun viimeiselle 4,8 kilometrin mittaiselle ratakierrokselle Espargaro lähti 0,6 sekunnin johtoasemassa. Jorge Martinilla ei enää ollut eväitä iskuun, vaan Aleix Espargaro ja Aprilia RS-GP pyyhälsivät molempien ensimmäiseen kuninkuusluokan voittoon 0,8 sekunnin erolla Pramacin Jorge Martiniin. Kolmanneksi ajanut Alex Rins otti Suzukille kauden ensimmäisen podium-sijoituksen. Kun MM-sarjasta on takana kolme osakilpailua, on MotoGP-luokan palkintopallilla nähty yhdeksän eri kuljettajaa, eli kukaan kuljettajista ei ole noussut podiumille vielä kahdesti. Espargaron voitto nosti hänet samalla myös MM-pistetaulukon kärkeen.

Koko historia huomioiden kyseessä ei ollut Aprilian ensimmäinen MM-voitto, vaan 1980-luvulta alkaen 125- ja 250-kuutioisten ja myöhemmin myös 500-kuutioisten MM-sarjoissa kilpaillut noalelaistalli menestyi kaksitahtiluokissa mainiosti. Ensimmäisen maailmanmestaruuden Aprilialle voitti Alessandro Gramini 125-kuutioisissa kaudella 1992. 250-kuutioisissa ketsuppipullo pärähti auki 1994, ja Max Biaggi otti kolme peräkkäistä MM-titteliä. Menestystä jatkoi Loris Capirossi kaudella 1998. Myös Valentino Rossin historiaan Aprilia kuuluu kiinteästi, sillä Rossi ajoi uransa neljä ensimmäistä MM-kautta Aprilialla, ja otti kertaalleen mestaruuden sekä 125- että 250-kuutioisissa.

Aleix Espargarolle voitto maistui varmasti makealle. Uran 200. kuninkuusluokan MM-osakilpailu oli hänelle samalla kaikkiaan 284. MM-lähtö, sillä MotoGP-luokan lisäksi hän on kilpaillut 125- ja 250-kuutioissa sekä Moto2-luokassa. Espargaro ei ollut aikaisemmin ottanut voittoa missään näistä luokista. Kuninkuusluokan MM-pisteitä Espargarolla on nyt kasassa 948 ja MM-pisteitä yhteensä 1241. Voittokisan jälkeen hänelle on kirjattu tässä luokassa yhteensä vain kolme podiumsijoitusta ja kolme kilpailun nopeinta kierrosta.