Suomi B-finaaliin motocrossin MM-joukkuekilpailussa

Maajoukkuekilpailun ensikertalaiset Valtteri Malin, Jere Haavisto ja Miro Sihvonen pääsevät kuitenkin vielä hakemaan finaalipaikkaa sunnuntaiaamun B-finaalista.

Suomi sijoittui 36 maan karsinnassa 29:ksi, kun 19 joukkuetta lunasti suoran jatkopaikan.

Suomalaisten karsintaurakan käynnisti Hyvinkään Moottorikerhoa edustava Valtteri Malin, joka oli aamun harjoituksissa nopein suomalaiskuljettaja. Malinin taival päättyi kuitenkin keskeytykseen MXGP-luokan karsintaerässä, kun hänen pyöränsä jäähdytin hajosi ilmeisesti osumassa toisen kuljettajan kanssa.

Karsinnassa huomioitiin kahden kuljettajan tulos kolmesta, joten Suomella oli edelleen mahdollisuudet jatkoon.

Toisessa ryhmässä ajoi Tampere Motocrossin Jere Haavisto, joka sijoittui MX2-luokan karsintaerässä 25:ksi. Kolmosryhmässä karsinut Miro Sihvonen oli avoimessa (Open) luokassa 28.

Suomi keräsi 53 sijoituspistettä, kun jatkopaikka olisi irronnut 29 pisteellä. Suomalaisten olisi siis pitänyt sijoittui yhteensä 24 sijaa paremmin.

– Tilanne ei ollut niin huono kuin tulokset näyttävät. Sikäli ei tullut yllätyksiä, että kuskeiltamme olisi tarvittu kauden paras onnistuminen oman taidon äärirajoilla A-finaalipaikkaan. Se kauden paras ei tullut tänään, Suomen Moottoriliiton valmennuspäällikkö Tomi Konttinen selvitti.

– Malin ajoi hyvin siihen saakka, kunnes jäähdytin alkoi vuotaa. Haavistolla oli erinomainen lähtö, mutta kontakti ensimmäisessä mutkassa johti kaatumiseen. Sihvosella oli huono lähtö, mutta hyvät pari kierrosta. Sitten hän kaatui eikä loppuerä enää kulkenut yhtä hyvin.

Nuori kolmikko pääsee tavoittelemaan finaalipaikkaa sunnuntaina aamulla B-finaalissa, jonka voittaja pääsee mukaan varsinaiseen pääkilpailuun. Haaste tulee olemaan edelleen kova. Mukana on muun muassa Slovenia, jonka väreissä ajaa tämän kauden MX2-luokan maailmanmestari Tim Gajser.

Ennakkosuosikki Ranska oli karsinnassa huikeassa vireessä, sillä hallitsevan maailmanmestarin tämän vuoden joukkueen kaikki jäsenet voittivat karsintaeränsä. Yhdysvallat oli toinen ennen Belgiaa.

Suomen ja Viron kansalaisuuden omaava Harri Kullas oli Viron maajoukkueen vahvin ajaen MX2-luokassa seitsemänneksi. Viro oli karsinnan kymmenes, mikä tiesi selvää suoraa finaalipaikkaa.