Suomalainen Dakar-kuljettaja tarttui hengenvaaralliseen haasteeseen

Ralf Molander ei pienestä hätkähdä. Hän lentää ammatikseen helikopteria ja vapaa-ajallaan mies nauttii itsensä haastamisesta. Vuonna 2015 hän osallistui moottoripyörällä Dakar-ralliin, mutta se päättyi keskeytykseen, joka oli samalla päättää myös hänen elämänsä.
 
”Lojuin aavikolla pyörän vieressä, kun ralliauto tuli suoraan kohti ja yritin väistää, mutta olin polvia myöden perunajauhoa muistuttaneessa hiekassa. Muistan miettineeni, että nyt tässä lähtee henki”, Molander kertaa. Hänen onnekseen ralliauto pysähtyi metrin päähän Molanderista ja hän sai pitää henkensä.
 
Nyt Molander haastaa itsensä uudestaan. Tavoitteena on ajaa vuoden 2018 Dakar-ralli, mutta samalla hän tarttui täysin käsittämättömältä tuntuvaan haasteeseen: Molander aikoo sukeltaa 50 metriä jään alla.
 
”Treenikumppanini Johanna Nordblad on tehnyt maailmanennätyksen sukeltamalla jään alla 50 metriä ilman räpylöitä ja märkäpukua. Hän heitti haasteen, että jos hän ajaa Dakarin, niin minä sukellan jään alla tuon matkan”, Molander naurahtaa.
 
Molander on kylmäpäinen lentäjä, mutta hänen jos jonkun pitäisi hallita riskit, sillä Lauttasaaressa asuva kuljettaja on opiskellut kaksi vuotta riskienhallintaa Ruotsissa Lundin yliopistossa. Tarkemmin määriteltynä inhimillisiä tekijöitä ja järjestelmäturvallisuutta. Voisi kuvitella, että siellä on opetettu ainakin yksi perusasia: älä yritä uida jään alla.
 
“Eivät riskit ole aina niin suuria kuin kuvitellaan. Hyvä valmistautuminen on kaiken avain. Tällä hetkellä en oikein osaa edes uida, mutta aikaa projektiin on viisi vuotta, ja olen hyvässä valmennuksessa”, Molander sanoo.
 
Seuraava tiukka ajamiseen liittyvä haaste on Kreikan Serresissä ensi sunnuntaina starttaava Cross Country -ralli. Kilpailussa ajetaan viikon aikana 1400 kilometriä kreikkalaisia vuoristoteitä ja polkuja.

Uusin numero