Salminen nauttii jälleen

Siirtyminen Husqvarnalle ja E1-luokkaan ovat merkinneet lajin legendalle nappivetoa myös motivaation kannalta.
– Kiva vuosi ja ihan hyvä fiilis. Suurin ero aiempaan on siinä, että pääsen nyt jälleen keskittymään puhtaalta pöydältä ajamiseen. Lähden ajamaan ilman kummempia paineita ja tekemään sen niin hyvin kuin osaan, sanoo Gironan tutuissa maisemissa Espanjassa neljättä harjoitus- ja testiviikkoa käynnistellyt Salminen.

”Pikkunelari istuu käteen”

Salminen, 34, voitti toistaiseksi viimeisimmän ja samalla seitsemännen henkilökohtaisen maailmanmestaruutensa vuonna 2007 ja silloinkin sarjan pienimmässä luokassa ajaessaan. Sanomattakin on selvää, että sitä historiallista kahdeksatta haarukoidaan nyt ahnaasti ajo- ja menestysnälkää uhkuen.
– Pikkunelari istuu hyvin käteeni. Ei mitään ongelmia.
Salminen käskyttää voittajapyörää, sillä ranskalainen Antoine Meo mellasti viime vuonna Husqvarnalla ykkösluokan maailmanmestariksi.
– Peruspyörä on olemassa, mutta tietysti sitä muokkaillaan ja säädetään mieltymysteni mukaan. Meolla oli ajaessaan sellaisia säätöjä, jotka eivät sovi minulle ja toisinpäin. Olen testannut ja testaan jatkossakin paljon esimerkiksi jousitusta, mutta luonnollisesti kokonaisuus on oleellisinta. Tästä tehdään minulle toimiva paketti.
Katalonian pääkaupungista Barcelonasta sata kilometriä koilliseen sijaitsevan Gironan harjoitusolosuhteet ovat tarjonneet tälle tuhdit eväät.
– Kelit ovat suosineet ja olen päässyt ajamaan tosi paljon. Sutinaahan täällä riittää ja hyvä niin. Näillä kulmilla liikkuu arviolta ainakin kolmannes MM-sarjan kuljettajista. Saadaan aina hyvä kisa aikaan, eikä tarvitse yksinään körötellä, kertoo Salminen.

Kilpailukalenteri
täynnä ohjelmaa

Kahdeksana viikonvaihteena ajettava MM-kausi starttaa 2.-3. huhtikuuta Espanjan Pontsissa ja päättyy 1.-2. lokakuuta Ranskan Mendessa.
Salmisella piisaa taatusti sutinaa ja säpinää myös kisakaudella. Hänen ohjelmaansa sisältyy MM-sarjan lisäksi tuttuun tapaan myös Espanjan mestaruussarja, joka kattaa kahdeksan kisapäivää.
Eräänlainen ruuhkahuippu osuu jo heti kauden alkuun, sillä Espanjan sarjan ensimmäinen kisa vetäistään Valencian suunnalla viikkoa ennen MM-avausta.
Endurohistorian kaikkien aikojen menestynein kuljettaja Salminen ei jätä valmistautumisessaan mitään sattuman varaan. Kivenkovassa pikkuluokassa on oltava täydessä terässä välittömästi MM-sarjan ensimetreiltä alkaen.
– Kalenteriin on sovitettu maaliskuun puolivälin tuntumaan myös Italian sarjan kisa. Saan siis sopivasti kaksi kisaa alle ennen MM-avausta.

Ympyrä sulkeutuu

Uusien tuulten puhaltaessa myös Salmisen ammattikäytössä oleva karderoopi on tuuletettu perinpohjin.
Vanhat ajovaatteet on hilattu käyttöullakolle Vantaalla ja pakasta on vedetty täysin uudet kuosit perinteikkään Yokon paluun myötä.
– Ajoin Yoko-varusteissa viimeksi vuonna 1998. Ympyrä sulkeutuu myös siltä osin, että kilpailin vuonna 1996 Husqvarnalla ja Yokon ajovaatteissa, Salminen muistelee komean kansainvälisen uransa alkutaivalta.
Niistä ajoista eteenpäin kaikki on ollut pääosin pelkkää menestyskulkua: kuusi henkilökohtaista maailmanmestaruutta putkeen 1999-2004, väliin USA:n valloitus GNCC-sarjan merkeissä 2005-06 ja paluu mestarina MM-kekkereihin 2007.
Kaikki ennusmerkit viittaavat siihen, että mittava saldo saattaa hyvinkin kaunistua entisestään. Ainakin lienee enää vain ajan kysymys, milloin Salminen sivaltaa uransa 83. MM-osakilpailuvoiton.
Niin ikään seitsemän MM-kullan painoarvon omaavan Kari Tiaisen nimissä olleen 77 osakilpailuvoiton rekordin Salminen selätti heinäkuussa vuonna 2008.

Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan kilpailukalenteri kaudella 2011:

2.-3.4. Ponts, Espanja
9.-10.4. Figueira da Foz, Portugali
14.-15.5. Francavilla di Sicilia, Italia
11.-12.6. Fethiye, Turkki
18.-19.6. Kalampaka/Meteora, Kreikka
9.-10.7. Buzau, Romania
3.-4.9. Sant Julia, Andorra
1.-2.10 Mende, Ranska

Enduromoottoripyöräilyn Espanjan mestaruussarjan kilpailukalenteri kaudella 2011:

27.3. Pobla de Tornesa, Valencia
16.-17.4. Lalin, Pontevedra
8.5. Priego de Cordoba, Cordoba
24.-25.9. Valls de Torruella, Barcelona
9.10. Becerrea, Lugo
23.10. Montroig del Camp, Tarragona

Uusin numero