MotoGP-kauden lähtölaskenta 1000…777…252…1

Aleix Espargaro nousee Portimaon avausosakilpailussa kaikkien aikojen neljänneksi eniten MotoGP-luokan kisoja ajaneeksi kuljettajaksi.

Alkamassa on kaikkien aikojen suurin MotoGP-kausi. Tässä muutamia olennaisia numeroita sarjasta, kilpailijoista ja tulevista rajapyykeistä.

Tällä kaudella kalenterissa on 21 MotoGP-kisaviikonloppua, joista jokaisena MotoGP-luokka ajaa sunnuntain pitkän kisan lisäksi lauantaina sprinttikisan. Kaikkiaan GP-sirkus vierailee 18 eri maassa. Kausi alkaa 24.-26. maaliskuuta ajettavalla Portugalin GP:llä upealla Portimaon radalla.

Suoritetaan lähtölaskenta MotoGP-kauteen laskien takaperin tuhannesta alkaen:

1000: Ranskan GP Le Mansin tarunhohtoisella radalla tulee olemaan historian tuhannes GP-kisa. Ensimmäinen ajettiin kesäkuussa 1949.

777: Kaudella 2023 MotoGP-luokan maksimi pistemäärä, jonka kuljettaja voi saavuttaa, on 777 MM-pistettä. Sunnuntain pitkistä kilpailuista niitä jaetaan 525 (21 kilpailua, voittajalle 25 pistettä) ja lauantain sprinttikisoista 252 MM-pistettä (voittajalle 12 pistettä). Tämä tarkoittaa, että 32,4 prosenttia MM-pisteitä on jaossa jo lauantaisin. Tähänastinen ennätyspistemäärä on Marc Marquezilla, joka kaudella 2019 mestaruuden voittaessaan keräsi yhtensä 420 MM-pistettä.

700: Alex Rinsin voitto viime kauden Valencian GP:ssä oli 694. voitto espanjalaiskuljettajille. Espanjalla onkin hyvä mahdollisuus kauden aikana rikkoa 700 voiton rajapyykki, sillä jo pelkästään MotoGP-luokassa mukana on peräti 10 espanjalaiskuljettajaa. Ykköspaikkaa maakohtaisessa tilastossa pitää Italia, jolla on 872 voittoa.

250: Yamahalla on tähän mennessä 245 voittoa ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokassa. Tällä kaudella Yamahalla on mukana vain kaksi kilpailijaa, tehdastiimin kuljettajat Fabio Quartararo ja Franco Morbidelli. Etukäteisarvioiden varassa on pitkälti Quartararon varassa, pystyykö Yamaha rikkomaan 250 voiton rajan. Eniten voittoja on Hondalla, yhteensä 312.

218: Kun kausi 2023 alkaa, starttaa Aprilian tehdastiimin Aleix Espargaro samalla 218. MotoGP-luokan kisaansa. Tällä lukemalla hän nousee kilpailujen määrässä tasoihin kahden MotoGP-legendan, Dani Pedrosan ja Nicky Haydenin kanssa, ja samalla kaikkien aikojen listalla jaetulle neljännelle sijalle. Espargaroa enemmän startteja on vain Valentino Rossilla (372), Andrea Doviziosolla (248) ja Alex Barrosilla (245).

100: Ranskalaiskuljettajat ovat tähän mennessä ajaneet voittoon 98 GP:ssä. Pystyvätkö Fabio Quartararo ja Johann Zarco nostamaan lukeman sataseen ja yli tämän kauden aikana?

68: Giacomo Agostini ajoi kuninkuusluokassa yhteensä 68 voittoa. Marc Marquezilla on mahdollisuus rikkoa tämä, mutta jo tasoihin nousu edellyttäisi espanjalaiselle yhdeksää voittoa kaudella 2023. Nykyisellä 59 voitollaan Marc Marquez on voittanut enemmän MotoGP-luokan kisoja kun kaikki muut 21 tämän kauden kuljettajaa yhteensä (57).

9: MotoGP-luokassa on tällä kaudella mukana yhdeksän kuljettajaa, jotka eivät ole vielä kyenneet luokassa voittoon. He ovat Johann Zarco, Alex Marquez, Pol Espargaro, Raul Fernandez, Luca Marini, Marco Bezzecchi, Fabio Di Giannantonio, Takaaki Nakagami ja kauden ainoa rookie-kuljettaja Augusto Fernandez. Lähimpänä voittoa on siinä mielessä ollut Johann Zarco, että hän on noussut palkintopallille peräti 15 kertaa.

2: Alex Rinsillä on mahdollisuus nousta Valentino Rossin rinnalle toiseksi kuljettajaksi, joka voittaa kaksi peräkkäistä kilpailua eri merkkien pyörillä. Rins voitti viime kauden päätöskilpailun Suzukilla ja nyt hän kilpailee Hondalla. Rossi voitti kauden 2003 viimeisen kisan Hondalla, ja uusi tempun seuraavan kauden avauskisassa siirryttyään Yamahalle.

1: Kuka 22 kilpailijasta saa nimensä historiankirjoihin voittamalla MotoGP-luokan kaikkien aikojen ensimmäisen sprinttikilpailun? Se nähdään 25. maaliskuuta klo 15.00 alkavassa kisassa Portimaossa.

Lue myös:

Ja:

Uusin numero