Moto Adventure Days 2021 – JT Coachingin ajokoulutus oli napakymppi

Ajokoulutuksesta on aina hyötyä, onpa oma kokemus sorateiltä sitten suurta tai vähäistä. Erityisesti, kun kouluttajat ovat rautaisia ammattilaisia ja pienryhmiin jaettuna jokaiselle on tarjolla oman taitotason mukaista opetusta.

Himoksella järjestetyssä Moto Adventure Days -ajotapahtumassa oli tarjolla sekä torstaina, perjantaina että lauantaina koko päivän kestävää ajokoulutusta 130 euron hintaan. JT Coachingin Janne Tervola on Suomen Moottoripyöräkouluttajat ry:n puheenjohtaja, ja apunaan hänellä oli viisi muuta Suomen ykkösrivin moottoripyöräkouluttajaa.

JT Coachingin Janne Tervola on myös Suomen Moottoripyöräkouluttajat ry:n puheenjohtaja

Koska kyseessä oli sorateille painottuva ajotapahtuma, myös koulutuksessa painotettiin soralla ja hieman vaikeammassa maastossa tapahtuvaa ajamista. Koulutus tapahtui pienryhmissä, jolloin yhtä kouluttajaa kohti oli maksimissaan viisi koulutettavaa. Koulutuspaikaksi oli varattu Haaralankankaan crossiradan ympäristö, jossa eri harjoitteita tehtiin mm. sorapintaisella parkkipaikalla, hyvin renkaiden alla pitävällä nurmikentällä ja myös crossiradan yksittäisiä kohtia lainattiin mm. ylä- ja alamäkitreeneihin sekä kaarreajon treenaamiseen.

Ajokoulutuksen paradoksi on, että koulutukseen on vaikeinta saada mukaan niitä jotka eniten koulutusta tarvitsevat. Moni suunnittelee ensin harjoittelevansa itse ja haluavansa saavuttaa tietyn tason, ennen kuin kehtaa lähteä mukaan kurssille. Kouluttajien työn kannalta olisi usein helpompaa ja myös oppimisen kannalta parempi, jos jo alkeet tultaisiin opettelemaan oikein ohjatussa ja ammattitaitoisessa koulutuksessa. Kestää pidempään oppia pois itse väärin opetellusta ajoasennosta, ajotyylistä ja pienemmistä nyansseista kuin opetella kerralla oikeat tavat ajaa soralla opettajien opastamana.

JT Coachingin koulutuksessa opetus oli jaettu pienempiin osa-alueisiin, niin että kukin pienryhmä opetteli yhtä asiaa kerrallaan. Kun päivän päätteeksi oli käyty läpi kaikki tehtävärastit, olivat koulutettavat kuin huomaamatta saaneet kattavan opetuksen ja huomattavan määrän toistoja eri ajoharjoitteista. Kaikessa opetuksessa tähdättiin turvalliseen suorittamiseen.

-Jos koulutuksessa tapahtuu kaatuminen, niin kyllä silloin on opetuksessa mennyt jotain pieleen, kertoi Janne Tervola tavoitteista antaa koulutettaville positiivisia kokemuksia ja oppia mieluummin onnistuneiden suoritusten kuin liian vaikeiden harjoitteiden kautta.

Ennen kuin päästiin varsinaisiin rastitehtäviin, oli koulutettavien mahdollista hyvien opastusten saattelemana säätää vivut, polkimet ja rengaspaineet ”maastoajoon” sopiviksi. Opetusrasteina olivat mm. 

-ajoasento, pyörän hallinta paikallaan ja hitaissa nopeuksissa

-pyörän kääntäminen soralla

-jarruttaminen vaihtelevilla pinnoilla

-hidasajoklinikka

-ylä- ja alamäkiharjoittelu

-kaarreajo

-pehmeässä ajaminen 

-esteen ylitys

Rastien vaikeustasoa muokattiin kunkin pienryhmän taitotason mukaan ja myös koulutettavilla oli mahdollisuus vaikuttaa siihen, mihin asioihin koulutuksessa panostettiin eniten aikaa. Osa rastien aiheista saattaa kuulostaa itsestäänselviltä tai helpoilta asioilta, mutta moni kokeneempikin soratiesurauttelija kertoi saaneensa niistä monta pientä hyödyllistä tippiä, joiden avulla ajaminen kehittyi sekä nautittavammaksi, turvallisemmaksi että samalla vauhdikkaammaksi. Koulutusta läheltä seuranneena lämmitti erityisesti kokeneiden motoristien antama positiivinen palaute päivän annista sekä heidän kommenttinsa, että tällaiselle kurssille jokaisen kokeneenkin kuljettajan pitäisi osallistua määrävälein, jotta ulkopuolinen ammattikouluttaja korjaisi ajamisen pikku virheitä ja antaisi lisävinkkejä vieläkin nautittavampaan ajamiseen. 

Eniten koulutuksesta pääsivät nauttimaan ne, jotka olivat ehtineet varata paikan torstain koulutukseen ja pääsivät sen jälkeen perjantaiksi ja lauantaiksi mukaan Moto Adventure Days -tapahtuman ohjatuille soratieajeluille, jolloin opittuja asioita pääsi heti soveltamaan käytäntöön.

Mistä tässä tapahtumassa oli kyse:

Mitä osallistujat olivat mieltä tapahtumasta ja koulutuksesta:

Uusin numero