Moottoripyöräurut valmiina ensi-iltaan

Lahden kansainvälisellä urkuviikolla nähdään torstaina 8. ja perjantaina 9. elokuuta ainutkertainen esitys, kun lavalle nousee yhdeksi soittimeksi Harley-Davidson –moottoripyörä. Kyseessä on kitaristi Marzi Nymanin sävellys moottoripyörälle ja uruille. Motorgan-teoksen urkusoolot on täydentänyt urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi. Sävellys saa ensi-iltansa Lahden Sibeliustalossa.

Motorganissa on soolosoittimena Harley-Davidson -pyörä, jonka sylintereistä lähtee urkupillistöksi muutettu pakoputkisto. Pyörän sointiin yhdistyvät Marzi Nymanin sähköinen virtuositeetti, Electra-jousikvartetti ja Kalevi Kiviniemen soittamien urkujen hurja pauhu. Lisäksi lavalla nähdään mm. lyömäsoittimia ja alppitorvi. Teoksen vaikuttavuutta täydentävät runsaat efektit, kuten valoshow, muut custom-moottoripyörät sekä videoprojisointi. Musiikista kuulija löytää mm. Led Zeppelinin, Deep Purplen, Jimi Hendrixin ja muiden 1960–70-lukujen artistien rouheita teemoja.

– Keskeisenä tavoitteena on löytää urkumusiikille uusia yleisöjä, ravistaa urkuihin kohdistuvia ennakkoluuloja ja vahvistaa urkumusiikkia aikamme upeana taidemuotona, toteaa Lahden urkuviikon johtaja Erkki Krohn.

– Urkumusiikki ei ole vain kirkollisiin toimituksiin kuuluvaa musiikkia. Urkumusiikki on nyt ja tulevaisuudessakin elinvoimaista uutta luovaa aikamme säveltaidetta, Krohn jatkaa.

Motorganin tarina kuvaa moottoripyörän pakoputkiston muuttumista urkupillistöksi. Videoprojisoinnin luo mediataiteilija Marikki Hakola. Alppitorvea puhaltaa italialainen Carlo Torlontano, jolla on Lahden urkuviikolla myös sooloilta. Moottoripyörää kaasuttelee alan tunnetuin lahtelaisnimi, Suomen Moottoripyörämuseon johtaja Riku Routo.

Teoksessa draaman kaari etenee alun tummista, salaperäisistä, hiljaisista näkymistä, valojen ja varjojen kerronnasta asteittain kohti lopun huikeita nousuja, jylhää paloa ja massiivista, räjähtävää Motorganin ilmestymistä. Yleisö kutsutaan fantasiamatkalle kuiskauksista sfääreihin.

Motorgan-konsertista taltioidaan musiikkivideo, joka lähtee maailmanlaajuiseen jakeluun. Lisäksi Motorganin maailmanvalloitus jatkuu ensi vuonna, jolloin teos kuullaan Englannissa Lontoossa sekä Brightonissa, jonne kokoontuu maailman suurimpaan ACE Corner -tapahtumaan 240 000 motoristia.

Pyörän rakentamisesta soittimeksi on vastannut Mika Nieminen lempääläläisestä Mr. Moore Custom Craft Oy:stä.

Uusin numero