Mansaaren TT on enemmän kuin moottoripyöräkilpailu

Mansaaren hallituksen talouskehitysosasto (The Isle of Man Goverment’s Department of Economic Development) vastaa TT:n organisoimisesta osana saaren taloutta. TT:n aikaan saarella vierailee nykyisin neljäkymmentätuhatta turistia. 

Saaren talouselämän veturi

Mansaaren TT tuo hyvin merkittävän piristysruiskeen saaren taloudelle. Mansaaren hallituksen talouskehitysosasto omistaa Mansaaren TT-kisan oikeudet. Turistit käyttävät TT:n aikaan Mansaarella noin 40 miljoonaa euroa.

Riippumattoman Kantar Sport tutkimuslaitoksen mukaan Mansaaren TT-kisojen TV-lähetyksiä vuonna 2014 seurasi maailmanlaajuisesti lähes 26 miljoonaa katsojaa. Kisajärjestäjä satsaa TV-lähetysten lisäksi paljon sosiaalisen media palveluihin, joista merkittävin on TT Facebook –palvelu.

TT järjestetään 60,3 kilometrin pituisella yleisellä maantiellä. Turva-alueita radalla ei juurikaan ole. Rata kulkee monissa paikoissa kiviaitojen ja talojen välissä, valotolpat, puhelin- ja sähköpylväät on suojattava heinäpaalein ja vaahtomuovisuojin.

Kaksi ambulanssihelikopteria valmiudessa

Bussipysäkkimerkkien poisto, liikennevalojen poiskytkentä, voittajien lippalakkien valmistus, oksien leikkaaminen rata-alueen puista, väliaikaisten katsomoiden rakentaminen, rata-alueen mainossopimusten teko ja tulostinpapereiden tilaaminen ja jakelu ajanottopisteisiin ovat esimerkkejä tuhansista hoidettavista asioista kaksiviikkoista tapahtumaa varten.

Järjestysmiehiä eri puolille rataa on lähes 530 henkilöä. Kun katuradalla on paljon risteyksiä, peräti reilut 1100 merkkiaitaa on eri puolilla rataa kertomassa kuljettajille, missä rata kulkee.

TT:n aikaan eri puolilla pitkää rataa on työssä 20 lääkäriä ja useita kymmeniä ammattitaitoisia ensiapuahenkilöitä. Kisatapahtuman aikana eri puolilla rataa on valmiudessa kahdeksan ambulanssia ja kaksi ambulanssivarustettua helikopteria.

Kilpatallit uhraavat Mansaaren TT:hen isoja summia. Esimerkiksi pohjois-irlantilaisen Tyco BMW –tiimin edustaja kertoi kesällä 2016, että vaikka satsaus TT:hen on suunnilleen sama, kuin osallistuminen Britannian BSB-sarjan kolmeen osakilpailuun, niin mukanaolo kannattaa.

TT:n avulla tiimi saa ison julkisuuden ja tukijat ovat tyytyväisiä. Hyvin sijoittuneet kuljettajat kuittaavat mittavat palkintorahat.
 

Uusin numero