Kunun Pyörä 80 vuotta: Kun mopoja myytiin niin paljon kuin papereita ehti täyttää

Kunun Pyörässä vietettiin juhlahumua töiden merkeissä. Varsinaiset kakkukahvit oli tarjolla asiakkaille ja vieraille maanantaina sekä tiistaina. Onnittelijoita riitti runsaasti.

Gunnar ”Kunu” Rosendahlin vuonna 1938 perustama yritys on kulkenut kunnioitettavan pituisen matkan polkupyörien maailmasta moottoripyöräkauppiaasta nykyisenlaiseksi mopo- ja pienkonetoimijaksi. Huollolla on merkittävä rooli kahdeksanhenkisessä yrityksessä.

– 2008 oli kyllä huikea myyntivuosi. Uutta ja vanhaa kalustoa meni kaupaksi niin paljon kuin ehdittiin myydä, Kunun Pyörän toimitusjohtaja Marko Rosendahl hymähtelee muistellen hienoisella haikeudella koko kotimaisen moottoripyörä- ja mopomyynnin huippuvuotta.

– Silloin oli parhaimmillaan mopoasiakkaiden jono tiskiltä ovesta ulos saakka. Nuoret odottivat kypärät käsissään mopojaan. Silloin ei tarvinnut varsinaisesti myydä, vaan asiakkaat tulivat sisään, näyttivät sormella, minkä mopon ottavat, ja me teimme papereita valmiiksi.

Ajat ovat mopomyyntien osalta seesteentyneet, mutta on Kunun Pyörässä koettu myös 1990-luvun lama.

– Vuoteen 2008 verrattuna hurja kontrasti oli 1990-luvulla, kun aloitin työni täällä laman kynnyksellä. Lama näkyi vahvasti. Korjaamopuoli pelasti meidät.

– Kenelläkään ei ollut varaa ostaa uutta ja kaikki pelkäsivät, mitä mahtaa olla edessä. Vanhaa korjattiin ahkerasti.

Titteleistä viis!

Gunnarin seitsemänkymppinen poika Tino Rosendahl on työskennellyt Kunun Pyörässä 56 vuotta ja toimii edelleen hallituksen puheenjohtajana.

– Olin kaksivuotias, kun isäni teki minulle polkupyörän. Ei siihen aikaan saanut sellaisia valmiina. Kolmivuotiaana pyöräilin sillä kaupungilla. Maailma oli niin erilainen, Tino kuvailee.

– Runko, pinnat ja niiden nippelit piti tehdä isommasta pyörästä. Satulaan en kyllä ylettynyt.

Tinon pojista Marko Rosendahl aloitti ”intin” jälkeen yrityksen huoltopuolella ja on nykyään 28 vuoden Kunun Pyörä -kokemuksella varustettu toimitusjohtaja.

Tinon toinen poika, Markon pikkuveli Mika Rosendahl, toimii yrityksessä varaosavastaavana ja hänelläkin on jo kymmenen vuoden mittainen työsarka takanaan Kunun Pyörässä.

Myös Markon vaimo Pia Rosendahl työskentelee Kunun Pyörässä.

Varsinaisesti mainittu ”johtoporras” ei olisi halunnut titteleitä, mutta kun Turun Yrittäjät valitsi Kunun Pyörän Vuoden perheyritykseksi vuonna 2010, oli otettava käyttöön viralliset nimikkeet.

– Ei tämänkokoisessa yrityksessä voi lokeroida ihmisiä titteleihin. Teemme koko henkilökunta yhdessä hommia ja autamme toisiamme, Marko painottaa.

Seuraava sukupolvenvaihdos ei ole Kunun Pyörässä ajankohtainen.

– Poikani on 18-vuotias, mutta on täysin hänestä itsestään kiinni, haluaako hän edes ajatella täällä työskentelyä tai tämän toiminnan jatkamista. Emme painosta häntä. Itsestä sen pitää lähteä, jos tätä haluaa tehdä.

Kohti mystistä tulevaa

Viimeinen vuosikymmen on ollut Suomessa taloudellisesti haastavaa aikaa. Kunun Pyörässä pyritään aina löytämään positiivisia puolia, vaikka kuplassa ei voidakaan elää.

– Korjattavaa riittää aina. Nykyäänkin huoltomme läpi kulkee vuosittain muutama tuhat mopoa, Marko muistuttaa.

– Huomaa kyllä, että kalusto on vanhentunut. Vähän vastaavasti kuin suomalainen autokanta.

Viime vuosina on koettu muun muassa ajokorttiuudistuksia, joista heinäkuussa voimaan astunut lakimuutos käänsi suunnan kortin hankkimisen kannalta kevyempään. Mopoautojen myynnin romahdus on ollut puolestaan kuluvan vuoden suurin yksittäinen kanto toiminnan kaskessa.

– Mopoautoihin ja kevytautoihin liittyvä uutisointi oli väärä kevättalvella. Se romahdutti mopoautojen myynnin. Toivottavasti pian selviää, minkälaisilla peleillä sitä saa tulevaisuudessa ajaa. Mopoautojahan ei oltu alunperinkään kieltämässä.

– Tämä vuosi on ollut haastava ja omanlaisensa. Samalla meillä oli kuitenkin kiireinen vuosi huollossa. Mopojen ja pienkoneiden myynti oli kiitettävällä tasolla. Kiirettäkin on ollut. Eteenpäin menemme edelleen ja katsomme, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Kunun Pyörä sijaitsee Turun Orikedolla, osoitteessa Polttolaitoksenkatu 9.

Kunun Pyörä historiikki
(lainaus www.kununpyora.fi/yhteystiedot)

Kunun Pyörän perusti vuonna 1938 Gunnar ”Kunu” Rosendahl.

Liiketoiminta alkoi polkupyörien parissa Mestarinkadulla. 50-luvun lopulla liike siirtyi Sirkkalankadulle. Vanha Littoistentie oli seuraava osoite. Siellä ohjaimia piti käsissään Gunnarin vaimo Aili Rosendahl.

Nykyisin Orikedolla sijaitseva, kahdeksan ihmistä työllistävä liike laajensi toimitilojaan huhtikuussa 2007.

80 vuotta täyttävässä yrityksessä työskennellään kolmannessa polvessa – Hallituksen puheenjohtajana toimii Gunnarin poika Tino Rosendahl, toimitusjohtajana pojanpoika Marko Rosendahl ja varaosavastaavana pojanpoika Mika Rosendahl.

Tietoa, taitoa ja osaamista monen vuosikymmenen ajan!

Uusin numero