KTM 790 Adventuren koeajoon lentävien mattojen keskelle


MP Maailma koeajaa KTM 790 Adventuren ja 790 Adventure R:n tänä viikonloppuna Marokossa. Luvassa on tuulta, aavikkoa, tuulta, röykkyisiä teitä, tuulta, KTM:llä kilpailevia maailmantähtiä ja tuulta. Sanoinko muuten jo että täällä tuulee aivan pirun kovaa?

Errachidian lentokentälle saavuttaessa lentokoneen henkilökunta varoitti jokaista koneesta poistujaa erikseen kovasta tuulesta, joka saattaisi viedä mukanaan jos ei pidä porraskaiteista kiinni. Eikä ollut turha varoitus. Joskus kuulee sanottavan että jossakin ”tuulee kuin venäläisessä elokuvassa”, täällä tuulta riittää vähintään kolmeen venäläiseen elokuvaan.

790 Adventure on KTM:n ylivoimaisesti suurin uutuus tälle kaudelle. Ready To Race -sloganinsa mukaan KTM on kehittänyt sen koviin olosuhteisiin sopivaksi. Ja osoittaakseen onnistumisensa itävaltalaisvalmistaja on tuonut lehdistön testaamaan uutuutta tänne Marokon ja Algerian rajalle, aidolle hiekka-aavikolle. Errachidian kentältä ajettiin yöllä vielä tunti Land Cruisereiden kyydissä Erfoudiin, ”keskelle-ei-mitään”. Hotellin käytävällä odotti lisää yllätyksiä, kun myrskytuuli lennätti käytävämattoja vastaan yön pimeydessä.

Esimakua siitä miten tärkeä tapahtuma tämä KTM:lle on, sain jo lennoilla Barcelonasta Casablancaan ja sieltä Errachidiaan. Paikalle on lennätetty iso joukko KTM:llä kilpailevia maailmantähtiä, joista viereiselle penkille lennolla istui espanjalainen Laia Sanz, yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä moottoriurheilijoita. Sanz on voittanut 13 trialin maailmanmestaruutta naisten luokassa, ennen kuin tarttui yhteen elämänsä suurimpaan haasteeseen, Dakar Rallyyn. Hän kilpaili enduron MM-sarjassa vain yhdestä syystä, saadaksen harjoitella mahdollisimman paljon ja tehokkaasti Dakaria varten. Eikä mennyt hukkaan, sillä Dakarista hänellä on taskussaan naistenluokan voiton lisäksi moottoripyöräluokan 9. sija, mitä voidaan miehisessä lajissa pitää aivan järkyttävän kovana suorituksena. Usein Erfoudin ympäristössä harjoitelleella Sanzilla oli vakaa käsitys paikasta.
– Joko rakastat tai vihaat sitä, välimuotoa ei ole.

Hotellin aamiaishuoneessa ensimmäinen vastaan tullut kuski oli Marc Coma, viisinkertainen Dakarin voittaja. Hetken kuluttua samaan pöytään saapui mm. Jordi Viladoms, Chris Birch ja Joe Pichler.

Nyt pukemaan ajovarusteita päälle. Tänään ajetaan 790 Adventuren perusmallia marokkolaisilla teillä. Huomenna on vuorossa 790 Adventure R ja päästään Coman ja Sanzin opastuksella aavikolle. Tästä ei työpäivät enää voi muuttua paremmiksi.

Hiekanpölyisin terveisin

Janne Huhtala

PS. Toivottavasti artikkelin kuvat näkyvät siellä Suomessa. Täällä kun avaa artikkelin niin näkyy vain teksti. Ilmeisesti nettiyhteys joutuu vähän koville pureksiessaan kuvia.

Lentävä matto vaikutti aamulla väsyneeltä. Yöllä pimeässä lentäminen lienee raskasta hommaa.

Uusin numero