Aki Ajolla on kummisedän rooli lahjakkaan junioritiimin taustalla

Ajo Motorsport Junior Project 2012 -tiimin riveissä ajaa viisi nuorta suomalaislupausta, GP125-luokassa kilpailevat Joakim Niemi, 17, Sami Laaksonen, 15, Felix Nässi, 13, ja Henna Ylijoki, 14, sekä MiniGP-luokan Patrik Pulkkinen, 11.

– Juniorit muodostavat oman tiiminsä Ajo Motorsportissa. Näen itseni tässä projektissa lähinnä eräänlaisena kummisetänä. Ajo Motorsport ei huolehdi kilpailukaudella kaikista yksityiskohdista, vaan jokainen kuljettaja toimii taustajoukkoineen pitkälti itsenäisesti, luonnehtii Ajo.

Ajolta on löytynyt aina silmää lahjakkuuksien havaitsemiselle niin MM- kuin SM-tasollakin. Niemi, Laaksonen, Nässi ja myöhemmin harjoituksissa lonkkaansa loukannut Ylijoki veivät nimiinsä neljä kärkisijaa vajaat kaksi viikkoa sitten Jurvassa ajetussa SM-avauksessa. Ylijoella on hiusmurtuma lonkassa, mutta sinnikäs nuorukainen suunnittelee palaavansa radoille mahdollisesti jo tulevalla viikolla.

– Kuljettajilla ei ole useinkaan uransa alkuvaiheessa mahdollisuuksia sellaisiin taloudellisiin satsauksiin, mitä SM-sarja edellyttää. Ajo Motorsport astuu tässä kuvaan palveluntarjoajana, joka haluaa madaltaa kynnystä kilvanajoon mahdollisimman paljon. Pyörät tulevat Ajo Motorsportilta ja olemme tältäkin osin selkeästi myös sponsorin roolissa, kertoo Ajo.

Niklas Ajo tiimin
tukena Alastarolla

Moto3-luokan MM-sarjassa kahden tiimin ja neljän kuljettajan kokonaisuutta johtava Aki Ajo seuraa kiireiltään Junior Projectia niin läheltä, kuin suinkin ehtii. Apuna on MM-sarjassa toista vuotta kilpaileva Niklas Ajo, joka hänkin kasvoi aikoinaan kansainvälisen kuljettajan mittoihin juuri junioritiimin kautta.

– Olen junioritiimin tukena tänä viikonvaihteena Alastarolla ajettavassa kauden toisessa SM-osakilpailussa, jossa on jaossa myös PM-pisteitä. Yritän parhaani mukaan tarjota neuvoja ja auttaa kuljettajia kaikessa mahdollisessa, kuvailee kuukauden kuluttua 18 vuotta täyttävä Ajo rooliaan.

– Junioritiimissä on koossa hyvä ja lahjakas ryhmä. Niemellä on jo enemmän kokemusta, kun taas Laaksonen ja Nässi ajavat ensimmäistä kauttaan piikeissä. Pulkkinen alkaa hänkin olla pikkuhiljaa valmis isomman pyörän kuljettajaksi, jatkaa Ajo.

Niemen välivuosi vaihtui
SM-kullan tavoitteluun

Niemi toivottaa nuoremman Ajon tervetulleeksi Alastarolle.

– Niklaksella on paljon tietoa ja hän on hyvä neuvomaan meitä. Lisäksi hän on mukana tässä lajissa 110-prosenttisesti. Nikin innostuneisuus tarttuu meihin muihinkin.

Niemi kilpaili viime kaudella MotoGP-sarjan radoilla ajettavassa Red Bull Rookies Cupissa. Hän selvitti silloin tiensä 110 kuljettajan joukosta lopulliseen 25 kuskin nippuun. Niemi on Niklas Ajon jälkeen toinen suomalaiskuljettaja, joka on läpäissyt arvostetun cupin tiheän seulan.

– Sijoituin Red Bull Rookies Cupin yhteispisteissä 16:nneksi. Tuo kausi oli kaikilta osin aivan mahtava kokemus.

Niemi jäi cup-kauden jälkeen tavallaan kuitenkin tyhjän päälle. Sponsorieurot ovat tunnetusti tiukassa ja hän oli taustajoukkoineen jo valmis välivuoteen.

– Ilman Aki Ajoa ja Ajo Motorsportin Junior Projectia en olisi nyt tässä tilanteessa. Akin rooli on ollut todella merkittävä siinä, että ajan tällä kaudella SM-sarjaa, jossa tavoitteeni ei voi olla mikään muu kuin mestaruus, vahvistaa Niemi.

* Alastaron aikataulu:
http://www.wcrc.fi/wp-content/uploads/2012/05/Aikataulu-Alastaro-2012-28.5.2012.pdf

Uusin numero