Aki Ajo päästi tunteet valloilleen Suzukin varikkoboxissa

Ei tosin Ajo Motorsportin varikkoboxissa, vaan vaiherikkaan lauantain kuumimmissa keskipisteessä, eli Suzukin pilttuussa.

MotoGP-luokkaan paluun tällä kaudella tehnyt Suzuki järjesti jymy-yllätyksen saavuttamalla espanjalaiskuljettajiensa Aleix Espargaron ja Ajon manageroiman Maverick Vinalesin johdolla aika-ajon kaksi kärkisijaa.

MotoGP-luokan
”suomalaistiimi”

Osa kunniasta kuuluu ehdottomasti Ajolle, joka lukeutuu kaikkien kiireidensä keskellä myös Suzukin varikkoboxin vakiokasvoihin.

Sieltä löytyy siis Ajon yksi monista silmäteristä, eli kuninkuusluokan seuraavaksi supertähdeksi mainostettu Vinales, jonka ura etenee suomalaismanagerin viitoittamana ja tarkassa valvonnassa.

Ajolla on takanaan myös pitkä yhteinen historia Suzukin nykyisen tiimipäällikön, aikoinaan Yamahalla menestystä niittäneen italialaisen Daviden Brivion kanssa.

Espargaro puolestaan perusti muutamia vuosia sitten RBA Racing-tiimin, jonka Moto3-luokan kuljettajiin Niklas Ajo tällä kaudella lukeutuu.

Suzukia voidaan näin ollen luonnehtia kuninkuusluokan ”suomalaistalliksi”, kun huomioidaan edelleen myös Espargaron ja Vinalesin suomalaiset yhteistyökumppanit.

Brivio on utelias näkemään,
mitä kilpailu tuo tullessaan

Suzuki saavutti MotoGP-luokan paalupaikan viimeksi vuonna 2007 Chris Vermeulenin toimesta Assenissa.

Aika-ajon viimeisin tupla on sen sijaan niinkin kaukaa kuin vuodelta 1993, kun Kevin Schwantz ja Alex Barros kuittasivat aika-ajon kaksi kärkisijaa Jerezissä.

– Näen silti Barcelonan tuloksen historiallisena, sillä tämä on meille vasta seitsemäs kisamme. En osannut edes kuvitella tällaista, mutta olemme ansainneet sen. Tämä on äärettömän kovan työn ja panostuksen tulos, mistä tietenkin iso kiitos kuuluu myös jatkuvasti valppaalle kehitysyksiköllemme Japanissa, alleviivaa Brivio.

Brivio toki myöntää, että tämän iltapäivän kisassa aika-ajosijoitusten toistaminen on äärimmäisen vaikeaa, jopa mahdotonta.

– Kilpailu on taas aivan oma tarinansa. Uskon kuitenkin, että kisavauhtimme on hyvällä tasolla ja tavoiteemme on pysytellä niin lähellä kärkeä kuin mahdollista. Olen todellakin utelias näkemään, mitä kisa tuo tullessaan, vinkkaa Brivio.

Lorenzo: ”Valentino on
sunnuntaikuljettaja”

Kolme edellistä GP:tä voittaneella ja sarjassa toisena kuusi pistettä Yamaha-tallikaverinsa Valentino Rossin takana olevalla Jorge Lorenzolla on sen sijaan selkeä ennakkonäkemys kisan kulusta. Lorenzo ajoi aika-ajossa kolmanneksi ja Rossi seitsemäneksi.

– Valentino on ”sunnuntaikuljettaja”, Lorenzo korostaa Rossin taitoa nousta omalle tasolleen aina kisaolosuhteissa.

– Kun katsoo Valentinon historiaa, niin kyllä siellä on enemmän juhlittu voitoilla kuin paalupaikoilla. En usko, että poistun Barcelonasta MM-sarjan kärkimiehenä, kuittaa Lorenzo.

Suzukin upea suoritus säväyttää myös Lorenzoa.

– Enää kärjessä eivät ole vain Yamaha ja Honda. Ensin sinne tuli mukaan Ducati ja nyt vielä Suzuki. Meidän on oltava erittäin tarkkana, sillä MotoGP ei nuku koskaan, Lorenzo viittaa kehitystyön puoleen.

Moto3-luokka käynnistää Katalonian GP:n kisataphtumat tänään klo 12. Moto2-luokan kisa alkaa klo 13.20 ja MotoGP klo 15.00.

Moto3:lla on edessään 22, Moto2:lla 23 ja MotoGP:llä 25 kisakierrosta.
 

Uusin numero