Ahola voittoon, Salminen kolmas

Salminen ajoi maksimisuorituksella kolmanneksi

Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan kivenkovan 2-luokan kärkitrio alkaa erottua muista jo kauden alkuvaiheessa. Mika Ahola ja espanjalainen Ivan Cervantes kapinoivat kärjessä samalla kun Juha Salminen nostaa koko ajan vauhtiaan mestareiden välisessä väännössä.
Kauden kolmas kilpailupäivä Portugalin Fafessa kulki tältä osin käsikirjoituksen mukaan. Ahola ajoi Hondalla voittoon, espanjalainen Cervantes karautti KTM:llä kakkoseksi ja Salminen sivalsi BMW:llä kolmanneksi. Ahola siirtyi samalla yksinään MM-sarjaan johtoon kolmen pisteen erolla Cervantesiin. Salminen on kolmantena 14 pistettä Aholasta.

– Tulin tasaisesti ja virheittä koko päivän sen minkä pääsin. Aikalailla maksimisuoritus tällä pyörällä, kertoi tyytyväinen Salminen.
Salminen jäi myös yleiskilpailun voiton vieneestä Aholasta 22,85 ja Cervantesista enää 10,41 sekuntia. Salminen oli yleiskilpailussa toiseksi nopeimpana suomalaiskuljettajana viides.
– Eihän ero ole tosiaankaan mitään katastrofaalinen. Hajulla ollaan ja yritetään kuroa sitä umpeen sunnuntaina. Toinen kisapäivä on ollut minulle tällä kaudella hankalampi, mutta katsotaan nyt. Kaikkea voi tapahtua, pudotteli Salminen.

Thain loukkaantui

Kärkivartettiin viikko sitten Espanjassa ajetussa MM-avauksessa lukeutuneen ranskalaisen Rodrig Thainin kohtaloksi koitui keskeytys Portugalin avauspäivänä. Saattaa olla, että TM-kuljettaja joutuu jäämään sivuun sunnuntain kisasta.

– Thain otti toisen kierroksen crossitestillä hurjat voltit maakivestä. Thain pääsi pätkän maaliin, mutta sen jälkeen häneltä lähti kuuleman mukaan kaksi kertaa taju ja hänet siirrettiin sairaalaan.
Fafessa tuli vettä rankasti vielä perjantai-iltana.

– Se oli melkoinen monsuuni, mutta aamulla reitti oli ihan ok ja päivään osui vain muutamia sadekuuroja. Viimeisellä kierroksella alkoi olla jo aivan kuivaa ja pidot olivat todella hyvät.
Pito oli sen sijaan teissään päivän puolivälin tietämillä endurotestiä seuranneen siirtymän liukkaassa mäessä, jonka seurauksena Salmiselle mätkäistiin kaksi minuuttia ja Aholallekin minuutti aikasakkoa. Myöhemmin tuomaristo mitätöi odotetusti nuo at-minuutit.
– Se oli sellainen kallionousu, jossa mekin valitsimme Mikan kanssa loppujen lopuksi täysin toivottaman ajolinjan. Tuo osuus otettiin luokkamme jäljiltä pois, mutta sinne ehti osua silti ikäviä keskeytyksiä ja kavereilta suli kytkimiä tavallaan aivan turhaan, kertoi Salminen.

Tarkkala ihmeissään extreme-testillä

Salmisen tiimikaveri Marko Tarkkala sijoittui kakkosluokassa 15:nneksi 3.57 minuuttia voittajasta. Tarkkalan ajo takkuili extreme-testeillä jo Espanjassa, eikä Portugalin avauspäivä tuonut muutosta tahtiin.
– En muista, että minulla olisi ollut koskaan näin paljon ylimääristä ohjelmaa kuin nyt tuolla toisen kierroksen extremellä. Ensin tipuin kiveltä ja kaaduin. Ehdin ajaa sen jälkeen sata metriä, kun ketjut lähtivät päältä. Eikä tässä vielä suinkaan kaikki. Kun ketjut oli saatu paikoilleen, niin 50 metriä myöhemmin kaaduin jälkeen. Ei auttanut muuta kuin ottaa vähän takaisin ja hakea uutta vauhtia mäkeen.
Tarkkala lähti tavoittelemaan paikkaa kymmenen nopeimman joukkoon.

– Ilman tuon yhden pätkän vastoinkäymisiä se olisikin ollut täysin mahdollista. Loppupäivä sujui suuremmitta ongelmitta, mutta kyllähän minun kisa oli ohi tuon extremen jälkeen.
Kauden neljäs MM-osakilpailu ajetaan Fafessa sunnuntaina.

Fafe, Portugali.
Enduromoottoripyöräilyn MM-sarjan 3/16 osakilpailu, luokka 2:
1) Mika Ahola Suomi, Honda 46.19,71, 2) Ivan Cervantes Espanja, KTM + 12,44 sekuntia jäljessä, 3) Juha Salminen Suomi, BMW + 22,85, 4) Pierre-Alexandre Renet Ranska, KTM + 50,77, 5)Thomas Oldrati Italia, KTM + 54,76, 6) Fabien Planet Ranska, Sherco + 1.26,27, …10) Valtteri Salonen Suomi, Husaberg + 2.18,82, 15) Marko Tarkkala Suomi, BMW + 3.57,46.

MM-pistetilanne:
1) Ahola 72, 2) Cervantes 69, 3) Salminen 58, 4) Oldrati 48, 5) Joakim Ljunggren Ruotsi, Husaberg 41, 6) Rodrig Thain Ranska, TM 38, …Salonen 22, Tarkkala 19.

Seuraava osakilpailu: 18.4. Fafe, Portugali.

Uusin numero