16 000 euron vakuutusmaksu 15 kuukaudelta ei ehkä sittenkään kohtuullinen – Valituslupa korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Liikennevakuutuskeskus lähetti 16 000 euron laskun, kun Julle Kallion Harrikka oli 15 kuukauden ajan vakuuttamatta.

Porilainen Julle Kallio on taistellut jo parin vuoden ajan vakuutusmaksunsa kohtuullistamisesta. Hän myöntää tehneensä virheen siinä, että unohti ilmoittaa omistajanvaihdoksesta ja vakuuttaa ostamansa moottoripyörän, mutta lain mukaan tällaisessa tapauksessa sanktion tulee olla suuruudeltaan kohtuullinen. Kolmekymmentävuotiaan Harrikan kohdalla 16 000 euron lasku ei Kallio mukaan sitä ole.

Kallion mukaan hän ei kyseisenä 15 kuukauden aikana juurikaan ehtinyt ajella prätkällään, saati joutunut sillä onnettomuuteen. Näillä asioilla ei liikennevakuutuskeskuksen mukaan ole merkitystä, kun se määräsi 7748 euron suuruisen vakuutusmaksun 15 kuukaudelta ja lisäksi samansuuruisen laiminlyöntimaksun, jolloin laskun loppusummaksi tuli kaikkineen noin 16 000 euroa.

Kuluneen kahden vuoden aikana tapausta on puitu aina eduskuntaa myöten:

Vuosi sitten Turun hallinto-oikeus hylkäsi Kallion valituksen asiasta. Kallio haki valituslupaa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen ja nyt sellainen on myönnetty. Korkein hallinto-oikeus siis tulee päättämään, onko 16 000 euron lasku kohtuullinen, kun todellinen vakuutusmaksu kyseiseltä ajalta olisi alle 1000 euroa (noin 700 euroa vuodessa).

Päivitys artikkeliin:

KHO käsitteli asian ja päätti seuraavaa:


Uusin numero