Westberg ehdolla X-Fightersiin

Sebastian Westberg, 23, on lentävän moottoripyöräilyn ammattilainen Särkisalosta, Turun laitamilta. Hän esiintyy ja kilpailee FMX-kuljettajana sekä Suomessa että ulkomailla.
 
Nyt Sebastian tavoittelee kilpapaikkaa suoraan freestyle motocrossin (FMX) huipulta, kutsukilpailu X-Fightersista.
 
– Sinne ei pääse kuin kovalla ajolla. Kaikki kilpailijat ovat aivan hulluja tyyppejä, Westberg kertoo.
 
Kova ajo Westbergillä on hallussa. Hän tekee ainoana Suomessa moottoripyörän kanssa jopa takaperinvolttien eri variaatioita. Suvereeni Suomen mestari on myös Pohjoismaiden johtavia FMX-ajajia ja yksi lajin nuorista lupauksista koko maailmassa.
 
Silti harva suomalainen tuntee Westbergin. Nyt olisi pätevä syy tutustua, mies vinkkaa.
 
Westbergin laji, freestyle motocross (FMX) ei ole mitään pitsinnypläystä. Ensinnäkin ajaminen vaatii lajiin sopivan ja muokatun motocross-pyörän ja tietyt harjoitusolosuhteet, hyppyrampit laskeutumisalustoineen. Joka pojalla sellaisia ei ole. Ei ollut ensin Westbergilläkään.
 
– Kun aloitin, harjoituspaikkoja ei ollut Suomessa lainkaan. Siksi sellainen oli pakko tehdä itse, metsään äidin kasvihuoneen taakse.
 
Toiseksi FMX vaatii harrastajaltaan kuntoa. Painava pyörä pitää saada liikkumaan ilmassa.
 
– Olen joskus miettinyt tätä ja juoksen cooperin testissä 3600 metriä. Se on samaa luokkaa kuin huippusuunnistajilla. Eli joo, lenkkiä, punttia ja terveelliset elämäntavat tarvitaan, Westberg toteaa.
 
Kolmanneksi temppuilu on kaikkea muuta kuin turvallista. FMX on laji, jossa voi loukkaantua vakavasti, kuollakin.
 
Westberg ei kuitenkaan pelkää.
 
– En mä pelkää. Jos pelkäisin, ajaminen loppuisi siihen. Äiti sen sijaan kulkee aina käsi naamalla kotipihalla, kun mä treenaan vieressä.
 
Ja nyt Westbergille on tarjolla mahdollisuus nousta lajinsa huipulle, jopa maailmanluokan supertähteyteen.
 
– Olen ehdolla X-Fightersiin, kilpailuun, jossa suomalaisia ei ole ennen nähty. Mutta jotta pääsisin varmasti mukaan, minua pitäisi äänestää. Toivoisin muidenkin kuin alan harrastajien aktivoituvan ja uhraavan elämästään kolme klikkausta, Westberg toteaa.
 
Westberg aktivoi kansaa sosiaalisessa mediassa, omilla Facebook- ja Instagram-tileillään ja ääniä X-fighters-kilpailuun kerätään tapahtuman sivuilla. 
 
X-Fighters järjestetään kesäkuussa Espanjan Madridissa, historiallisella härkätaisteluareenalla Plaza de Toros de Las Ventasilla. Yleisöä areenalle mahtuu yli 20 000. Tapahtuman sponsorin on extreme-urheilua näkyvästi tukeva Red Bull.
 
Suurin osa kilpailijoista — kymmenen nuorta miestä ympäri maailmaa — ovat saaneet suoran kutsun kilpailuun. Mukana ovat maailman tunnetuimmat FMX-tähdet, mukaan lukien australialaiset Clinton Moore ja Rob Adelberg sekä ranskalainen Tom Pagès.
 
Westberg sen sijaan joutuu haalimaan ääniä. Miksi?
 
– Tämä on kutsukilpailu ja aikaisempina vuosina mukaan on päässyt vain kutsusta. Tänä vuonna järjestäjä keksi uuden jutun, ja julisti kaksi kisapaikkaa hakuun. Nuo paikat on varattu uusille lahjakkuuksille, niin kutsutuille novilleroille, jotka ovat hyviä ajamaan, mutta huonommin tunnettuja, Westberg selostaa.
 
Toinen paikoista jaetaan novilleron (espanjaa, tarkoittaa nuorta härkätaistelijaa) osaamistason perusteella ja valinnan tekee kilpailun raati. Toisen paikan saa se, joka on saanut eniten yleisöääniä.
 
– On täysin mahdollista, että raati valitsee minut suoraan mukaan. Tunnen kilpailijani ja tiedän, että olen parempi kuin moni muu. Mutta, kun tähän ei voi luottaa, tarvitsen ääniä, Westberg kertoo.
 
Helatorstai-aamupäivään mennessä Westbergiä oli äänestetty vajaat 2500 kertaa. Johdossa oli puolalainen Artur Puzio, vajaalla kolmellatuhannella äänellä. Äänestys päättyy noin viikon päästä, perjantaina 13. toukokuuta.
 
Westberg haluaisikin nyt suomalaiset puolelleen.
 
– Ihmisten pitäisi klikata itsensä äänestyssivulleni, valita ensin ”vote” ja sitten ”ok”, ja odottaa, että sivulla lukee ”voted”. Siinä on kolme klikkausta, ja se on paljon, tiedän. Mutta tämä merkitsee minulle urheilijana mielettömästi, Westberg sanoo.
 
Äänestämiseen tarvitaan Facebook-tunnukset. Paikkajako haiskahtaa kilpailun järjestäjän Red Bullin markkinoinnilta. Niin myös Westbergin mielestä.
 
– Totta kai se on markkinointikikka. Sellainen tämä maailma on. Kyseessä on silti lajin arvostetuin kilpailu ja tilaisuuteni päästä mukaan, joten miksi jättäisin sen käyttämättä? Lisäksi nyt olisi tilaisuus tehdä Suomen motorsport-historiaa. Suomi tarvitsee lisää voittajia, Westberg sanoo.

Teksti & kuvat: Stunt Freaks Teamin tiedotus
 

Uusin numero