Voittajaksi palannut Stoner peittosi Lorenzon tyylipuhtaasti Lagunassa

Rengastaktiikassaan nappiin onnistunut Stoner leikkasi maalilinjan 3,429 sekunnin erolla Yamahalla paalupaikalta liikkeelle lähteneeseen Jorge Lorenzoon. Kolmanneksi ajoi Stonerin tallikaveri Dani Pedrosa 7,633 sekuntia voittajasta.

Lorenzo pystyi kasvattamaan MM-johtonsa kesätauolle lähdettäessä 23 pisteeseen Pedrosaan nähden. Kauden neljännen voittonsa hetkellisen suvantovaiheen jälkeen napannut Stoner hiillostaa Pedrosaa yhdeksän pisteen päässä.

Kärkikolmikko irtosi omille teilleen jo avauskierroksen jälkeen, mutta Pedrosalla oli hetkeä myöhemmin suuria vaikeuksia roikkua Lorenzon ja Stonerin kannassa.

32 kierroksen kilpailun puolivälin tuntumassa näytti vuorostaan vahvasti siltä, että Stonerkin saa taipua Lorenzolle.

Toisin kuitenkin kävi.

Stoner tuli ja tykitti rauhattomalta vaikuttaneella Hondallaan Lorenzon ohi, kun kisasta oli ajamatta 11 kierrosta. Siihen iskuun ei Lorenzo pystynyt enää vastaamaan. Stoner on voittanut USA:n GP:n kausilla 2007 ja 2011, eli juuri niinä vuosina, joina hänestä on kruunattu myös maailmanmestari.

Pehmeämpi takarengas
toimi paremmin

Stoner lähti kisaan muita kärkikuljettajia pehmeämmällä takarenkaalla. Se osoittautui täysin oikeaksi vedoksi.

– Minun piti ajaa alku kärsivällisesti, sekä säästellä ja jäähdytellä myöhemmin rengasta. Pitoa riitti mukavasti ratkaisuvaiheessa. Olen erittäin iloinen tästä voitosta. Se oli aikalailla samanlainen kuin viime vuonnakin, totesi Stoner.

Lorenzo kertoi tienneensä, että Stoner ei putoa lopullisesti hänen kannoiltaan vaikka siltä siis jo hetken ehti näyttääkin.

– Tiesin, että Stoner oli loppua kohden vahvempi kierros kierrokselta. Tämä ei ollut minun päiväni. Tämä oli Caseyn päivä, vahvisti Lorenzo.

Jo kuudenen kerran peräkkäin podiumille yltäneelle Pedrosalle kolmas sija merkitsi hänellekin tällä kertaa maksimisuoritusta.

– Erikoinen kilpailu kaiken kaikkiaan. Olen onnekas, että saavutin maalin. Olin jo kaatua kisan alkupuolella, minkä lisäksi eturengas luisti myöhemmin pari kertaa vaarallisesti, pudotteli Pedrosa.

"Jäämies" Dovizioso

Lagunan kiivain taistelu käytiin neljännestä sijasta Yamahan satelliittitiimin kuljettajien Andrea Dovizioson ja Cal Crutchlowin välillä.

Se vääntö päättyi Dovizioson eduksi reilun kymmenyksen turvin. Dovizioson ero Stoneriin oli tosin 18,602 sekuntia.

– Kaikki kunnia taas Andrealle, sillä hän ajoi virheettömästi. Ei sillä ollut mitään väliä, vaikka yritin hiillostaa häntä kaikin tavoin. Hän pysyi jääkylmänä eikä antanut minulle ohitusmahdollisuutta, Crutchlow kehui tiimikaverinsa suoritusta.

Ducati suo Rossille vielä
seitsemän päivää miettimisaikaa

Nicky Hayden ajoi Ducatilla kotikisassaan kuudenneksi.

Haydenin tallikaverin Valentino Rossin kilvanajo päättyi tylysti vajaat kaksi kierrosta ennen maalia. Rossi pöllähti korkkiruuvimutkaan tultaessa rajusti hiekoille.

Lorenzon tallikaveri Ben Spies koki vastaavan kohtalon jo kahdeksan kierrosta Rossia aikaisemmin. Spiesin pyörästä petti tekniikka takahaarukan muodossa.

Rossin pyörästä lähti etupää alta.

– Meillä on todellinen ongelma. Meillä oli jälleen vaikeaa saada eturengas toimimaan, jutusteli Rossi.

Rossille riittää lähipäivänä muutakin ajateltavaa. Ducati edellyttää häneltä vastausta seuraavan seitsemän päivän aikana kauden 2013 osalta.

Ducatin kerrotaan tarjonneen Rossille 17 miljoonaa euroa yhdestä kaudesta. Yamahan osalta liikutaan vähintäänkin kolmannes pienemmässä summassa. Rossin kausikohtainen palkka Ducatilla on ollut 15 miljoonaa euroa vuosina 2010- ja -11.

Rossi tosin kiistää tarjolla olevan palkankorotuksen. Hänen mukaansa palkka Ducatilla olisi laskemassa. Hän pitää sitä toisaalta aivan oikeana ratkaisuna nykyisessä taloudellisissa tilanteessa.

Rapp jäi rannalle
ruikuttamaan

CRT-kuljettajista korkeimmalle, eli yhdeksäneksi Aprilia-pyörällään ylsi Aleix Espargaro.

Attac-tiimin villin kortin kuljettaja Steve Rapp ei sen sijaan saanut missään vaiheessa aikaan sellaista kierrosaikaa, että hänet olisi kelpuutettu mukaan kilpailuun. MotoGP-luokan MM-sarjan debyytti jäi näin ollen tekemättä 40-vuotiaalta yhdysvaltalaiselta.

MM-sarjan seuraava osakilpailu ajetaan myös USA:n maaperällä. Elokuun 19. päivä vuoroaan odottaa Indianapolisin GP, jossa mukana ovat jälleen myös Moto3- ja Moto2-luokat.