Vinales löi hanskat tiskiin – Ajo Motorsportin Cortese on jo käytännössä maailmanmestari

Vinales on riidoissa Avintia Blusens-tiimin kanssa. Kuluvalla kaudella viisi osakilpailuvoittoa ajanut Vinales ei ole tyytyväinen FTR Honda-pyöräänsä.

– En halua ajaa enää tässä tiimissä. He eivät pysty tarjoamaan minulle enää sellaista pyörää, jolla voisin ajaa voitoista. Päinvastoin, pyörä on mennyt suorituskyvyltään koko ajan huonopaan suuntaan. Minua on kohdeltu väärin. Tämä on kakkosdivisioonan tiimi!, jyrähti Vinales.

Tunteet kävivät kuumina puolin ja toisin. Blusens-tiimin manageri Ricard Jove ei voinut tietenkään hyväksyä Vinalesin rajua ratkaisua. Ratkaisua, josta Vinales oli informoinut tiimiään torstai-iltana noin klo 22. Jovella on tosin tässä tapauksessa hankala tuplarooli, sillä hän toimii myös Vinalesin henkilökohtaisena managerina.

– Olemme pahoillamme siitä. Se on väärin tiimiä, sponsoreita ja kaikkia niitä henkilötä kohtaan, jotka ovat hänen uransa taustalla. Työt on tehtävä loppuun asti. Tämä ei ole reilua.

– Me olemme tehneet kaikkemme hänen eteensä. On päiviä jolloin voitat ja on myös päiviä jolloin häviät. On opittava voittamaan ja opittava myös häviämään, muotoili Jove.

Espanjalaisen Raul Romeron johtama Blusens-tiimi julkaisi jokunen viikko sitten tiedotteen, jonka mukaan Vinales jatkaa heidän riveissään kaksi seuraavaa kautta. Sen mukaan Vinales ajaa edelleen ensi kaudella Moto3-luokassa siirtyen kaudeksi 2014 Moto2-luokkaan.

Bike-lehden saamien tietojen mukaan Blusensin tiedote oli harhaanjohtava. Vinales ja hänen taustajoukkonsa eivät olleet siinä vaiheessa lainkaan varmoja jatkosta nykyisessä tiimissään.

Vinalesille oli tiettävästi luvattu ensi kaudeksi käyttöönsä KTM:n tehdaspyörä, josta siitäkään ei ollut siinä vaiheessa voimassa mitään varmaa sopimusta. Toisaalta Vinalesiin tietoon ei ole myöskään saatettu muilta tiimeiltä tulleita tarjouksia.

– Haluan voittaa ensi vuonna maailmanmestaruuden ja en usko, että se on mahdollista tässä tiimissä. Siksi tein tämän päätöksen, totesi Vinales.

Vinales olisi ollut valmis ajamaan tämän kauden loppuun, mikäli tiimi olisi vapauttanut hänet jatkosopimuksesta. Yhteistä säveltä ei löytynyt ja nyt tilanne on tämä. Tuon sopimuksen lunastaminen kustantaa kuusinumeroisen summan, joka ei ala ykkösellä.

Niin tai näin, suomalaistalli Ajo Motorsportin saksalaiskuljettajan Sandro Cortesen historiallinen Moto3-luokan maailmanmestaruus on jälleen yhden askeleen lähempänä, jos ja kun Vinales ei kilpaile sunnuntaina Malesiassa. Ainoa henkilö, joka Vinalesin pään voi vielä kääntää, on MotoGP-sarjan kaupalliset oikeudet omistavan Dornan toimitusjohtaja Carmelo Ezpeleta.

Vinales saapui Malesiaan 56 pisteen takamatkalla Corteseen nähdeen. Ajamalla tuollaista eroa ei kurota umpeen kolmessa osakilpailussa.

Vinalesin maanmies, ensi kaudeksi Ajo Motorsportiin siirtyvä Luis Salom on sarjassa kolmantena, joskin jo 61 pistettä Cortesea perässä. Mikäli Vinales on sivussa kauden 15. osakilpailusta, niin Corteselle riittää sunnuntaina kolmas sija mestaruuden varmistamiseen siinäkin tapauksessa, että Salom sivaltaa voiton.

Salom kilkkasi saksalaisen Jonas Folgerin ulos kärkipaikalta viime sunnuntaina Motegin radalla Japanissa. Salom kärsii tästä langetetun rangaistuksen Sepangissa: hänet ohjataan lähtöruudukossa viisi pykälää aika-ajosijoitusta alemmas.

Vinalesin ollessa sunnuntain kisasta sivussa, Cortese varmistaa mestaruuden jo Malesiassa, mikäli joku seuraavista vaihtoehdoista toteutuu:
– Cortesen on oltava vähintään kolmas, jos Salom voittaa.
– Cortesen on oltava vähintään 6:s, jos Salom sijoittuu toiseksi.
– Cortesen on oltava vähintään 10:s, jos Salom sijoittuu kolmanneksi.
– Cortesen on oltava vähintään 13:s, jos Salom sijoittuu neljänneksi.
– Cortesen on oltava vähintään 15:s, jos Salom sijoittuu viidenneksi.
– Cortesen ei tarvitse yltää 15 joukkoon ja pisteille, jos Salom sijoittuu korkeintaan kuudenneksi.

Uusin numero