Video: Ajot vs. aussihaastaja jäällä – seuraava etappi hiekka-aavikolla

Vauhdikkaat viimeistelytreeninsä Ajo, 18, vetää varsin erilaisissa olosuhteissa ja maisemissa tuulen tuivertamalle hienojakoiselle hiekkapölylle aina alttiiseen aavikkorataan verrattuna.

– Ne ajetaan pääsiäisen aikoihin Petäjäveden jääradalla, jos vain kelit sen sallivat. Siis jos jäätä löytyy yhä tarvittava senttimäärä, kertoo maanantaina Qatarin pääkaupunkiin Dohaan matkustava Ajo.

Suomalaisessa Avant Tecno-tiimissä KTM:n tehdaspyörällä kilpaileva Ajo on saanut hyvän vauhdin päälle MM-sarjan kynnyksellä. Hän raivasi tiensä Jerezin radalla Espanjassa ajetulla Moto3-luokan viimeisellä virallisella testijaksolla kymmenen nopeimman sakkiin yhteensä 33 sopimuskuljettajan joukossa.

Virettä on pidetty tiukasti yllä jääradalla, josta Ajoa ei ole pitänyt poissa kukaan eikä mikään sen jälkeen, kun lääkäri näytti alkuvuodesta leikatun vasemman polven osalta vihreää valoa. Taskussa oleva tuore ajokortti on sekin avannut uusia mahdollisuuksia linjalla Valkeakoski-Toijala-Petäjävesi.

– Pidän ja nautin ajamisesta jääradalla. Se on paitsi hyvää treeniä, myös eräänlainen rentoutumismuoto ja samalla hauskanpitoakin.

Aki Ajo ja Arthus Sissis
sonnustautuivat sparraajiksi

Ajo sai jo viime viikonvaihteessa seurakseen kovia kirittäjiä keskisuomalaisen rallipitäjän jäiselle estradille.

Sparraajiksi sonnustautuivat tallipäällikkönä kolme maailmanmestaruutta saavuttanut ja aktiiviurallaan jääradalta ison kasan SM-kultaa huuhtonut Aki Ajo, sekä hänen Moto3-luokassa johtamansa Red Bull KTM Ajo-tehdastiimin australialaiskuljettaja Arthur Sissis.

Kello piti tyylikkäästi tummiin pukeutuneen trion kyydistä Kirrin jäällä, mutta tässä tapauksessa tulosluettelo muotoutuu epäviralliseksi ja kevyt kuittailu jää jäsentenväliseksi.

– Sanotaanko niin, että isä ja Arthur ovat yltäneet hyvin lähelle minun vauhtiani, Niki Ajo virnistää.

Ajo otti isänsä opastuksella ensimmäisen kerran tuntumaa jäärataan jo neljän vuoden ikäisenä naperona.

– Isolla pyörällä tämä harrastus ja harjoittelumuoto käynnistyi todenteolla pari vuotta sitten. Isän kokemus ja neuvot lajista ovat olleet kullanarvoisia. Niin, ja enhän minä olisi tietenkään MotoGP-urallanikaan tässä ilman häntä.

Sissis karisti Suomen lumet kengistään tiistaina ajettuaan Ajojen kanssa kaksi pitkää päivää viime viikonvaihteessa iltahämärään asti Petäjävedellä.

Adelaidessa 17 vuotta sitten syntyneelle ja speedway-taustan omaavalle Sissisille oli tarjolla ensimmäisellä Suomen vierailullaan tupla-annos jäätävää eksotiikkaa, kun rr-gladiaattorit istahtivat Ritari-areenan lehtereille Rinkelinmäen hallissa.

– Maanantaina käytiin katsomassa jääkiekon SM-liigan puolivälierämatsi HPK-JYP. Tunnetusti sanavalmiilla Arthurilla riittää tarinaa tästä vielä pitkään alkavalla kaudella, naurahtaa Ajo.
 

Uusin numero