Vehniäiselle voitto ja kakkossija

Ykkösluokan mestaruutta puolustava Vehniäinen löi ratamoottoripyöräilyn MM-sarjassa ajavan Valkeakosken Mika Kallion 0,8 sekunnilla. Vehniäinen oli 2A-luokassa toinen hävittyään Kuopion Moottorikerhon Ville Töhöselle 6,5 sekuntia.

Luokassa ensimmäisenä maaliin ehtinyt Saarijärven Vertti Takala hylättiin keltaisen lipun vaikutuksen alla tapahtuneen ohituksen takia.

Isoimman A-luokan (3) voitti Tampereen Motocrossin Antti Soitiala väkevällä loppuvedollaan.

Kisan avausvoitto
Päivärinnalle

Suuri kiinnostuksen kohde oli miten ratamoottoripyöräilyn sivuvaunuluokan nelinkertainen maailmanmestari Pekka Päivärinta ja matkustajansa Kirsi Kainulainen ehtivät kokeneempien jääratasivarien vauhtiin kisan avausstartissa. Hyvin ehtivät, sillä keravalaispari löi Nurmijärven Jani Arosen ”peräti” 13 sekunnin tuhannesosalla.

30-vuotiaalla Rajamäen miehellä Arosella oli purkkiorjana HMK:n motocrossari Ludde Söderberg, joka korvasi kuumeisen kerhokaverinsa Kristian Seleniuksen.

– Yllättävän hyvinhän tämä sujui, puhalteli Pekka Päivärinta maalissa. Pitkällä pääsuoralla en vaan tahtonut pysyä millään Arosen vauhdissa, Päivärinta kertasi asiaa, joka oli miehen tiedossa jo ennakkoon yksipyttyisellä ajaneelle kuskille.

Jani Aronen ei niellyt ajatusta, että hänelle olisi käynyt paremmin, jos maali olisi ollut pitkän suoran lopussa.

– Ei sitä osaa sanoa. Mutta sen osaa, että tosi hyvin Ludde (Söderberg) selvisi oudosta urakastaan.  Arosen kanssa jo kuusi SM-kultaa jäällä ajanut Kristian Selenius sairastui viikko sitten kuumeeseen.

Suomiset olivat
myöhästyä startista

Aronen ja Päivärinta vuorottelivat kisan kärjessä, mutta lyhyellä loppusuoralla Päivärinta rykäisi täpärään voittoon.

– Helppo oli lähteä kisaamaan, sen verran treenattiin, tuumi Päivärinnan avopuoliso Kirsi Kainulainen, joka on ajanut paljon soololuokissa niin asfaltilla kuin jäälläkin.

Tällä erää soolokisat saavat jäädä.

– Jos en jostain saa kalustoa alle.

Kirsi Kainulainen piti mahdollisena, että hän voisi korvata loukkaantuneen Adolf Hännin rr-sarjan purkkiorjana.

– Mutta kyse onkin siitä, mistä saadaan kisabudjetti, kun Hännin sponsorit vetäytyvät, Päivärinta muistutti.

Kolmas sv-luokassa oli Espoon pari Roy Lindgren/Sami Sahanne. Neljäs oli Virossa asuva Jarmo Lehtinen parinaan Arto Mantila (OriToive). Tuusulan kerhon isä/poika-pari Seppo ja Juuso Suominen oli myöhästyä lähdöstä pyörän käynnistysongelmien takia, mutta ehti viidenneksi ennen kerhokavereitaan Dimi Ruotsalaista ja Kari Malmia.

Vertti Takalalla
liian kiire

Soololuokista ajettiin ensimmäisenä 2A-luokan kisa. Siinä heitettiin paritkin voltit. Pahimmin otti siipeensä, tosin vain henkisesti, Saarijärven Vertti Takala. Hän  ohitti ensimmäistä kaatumista seuranneen keltaisen lipun alueella kanssakilpailijan ja seurauksena oli hylkäys.

– Hyvin selvä sääntökohta ja selvä rikkomus, tuomaristo jäsen Timo Teikari totesi.

Takala ei protestoinut, vaikka asia harmittikin.

– Tavoitteena on mahtua kauden lopussa top-5:een ja olla joskus kolmen sakissakin. Osatavoite olli täyttyä, enduromestari Vesa Kytösen kilpatalliin kuuluva Kawasaki-kuski harmitteli.

Vehniäinen hiillosti

450-nelitahtisten A-luokan kahdeksan kierroksen (1,66 km) kisassa Kari Vehniäinen hiillosti pitkään Mika Kalliota ja paineli viimeistä edellisellä lenkillä kärkeen.

Maalissa eroa oli vajaa sekunti. Kolmas oli Seinäjoen Herman Kenkkilä jo selvästi jääneenä.

– Kolme kertaa olen ehtinyt käydä tänä talvena jäällä. Suunnitelmissa on ajaa vielä kisa tai pari SM-sarjaa, Kallio tuumi.

Vehniäinen jahtaa jo 18:nnetta jääradan SM-kultaansa, ehkä myös 19:nnetta.

– On tämä vaan hieno laji. Kiva huomata, että ratalajien kaveritkin arvostavat jäärataa. Kallio ja Päivärintakin ovat viettäneet päivää täällä sateessa, Wehnä kiitteli.

Vehniäinen on usein kilpaillut kaikissa kolmessa soololuokassa, nyt vain kahdessa.

– Voihan se olla, että ikäkin alkaa painaa. Eemmän kuitenkin se, etteivät rahat riitä kolmessa luokassa kilpailemiseen.

Soitiala leikitteli

3A-luokassa Antti Soitiala puolustaa viime vuoden hopeaansa, mutta nyt maistuu kullalta. Soitiala leikki alussa kissaa ja hiirtä kilpakumppaneidensa kanssa ja painui lopussa kisan voittoon.

SM-jäärata-avausta olivat seuraamassa myös Ajo Motorsportin päällikkö Aki Ajo ja poikansa Niklas sekä enduroammattilainen Eero Remes.

– Tulimme eilen kymmenen päivän ja kolmen session testireissulta. Mutta kyllä minä jossakin vaiheessa jäälle vielä tulen, Niklas Ajo tuumi.

Eero Remes sen sijan laisti Riihimäen enskakisan.

– En aja tänä talvena lumella enduroa. Olisihan se ollut kiva kokeilla jäällä, Remes tuumi seuratessaan Petri Pohjamon edesottamuksia uudessa lajissaan.

Remes painuu alkuviikosta takaisin etelän lämpöön treenaamaan.

Mäntsälä:
Moottoripyörien SM-jäärata, 1. osakilpailu:
JR1A:
1) Kari Vehniäinen KonnMK/UA KTM 8.09,579, 2) Mika Kallio ValkMK KTM -0,82, 3) Herman Kenkkilä SeMK   Honda -6,535, 4) Antti Soitiala TamMC KTM, 5) Ari Borovkoff KonnMK/UA KTM.
JR2A: 1) Ville Töhönen KMK Honda 8.31,204, 2) Kari Vehniäinen -6,511, 3) Jani Kinnunen SaarMPU KTM -6,634, 4)Juho Mähönen Leppävirta RT  Honda, 5) Juho Johansson KMC Yamaha.
JR3A: 1) Antti Soitiala 8.22,255, 2) Juho Johansson _0,131, 3) Ari Borovkoff -2.537, 4) Ville Töhönen, 5) Herman Kenkkilä.
Sivuvaunut: 1) Pekka Päivärinta/Kirsi Kainulainen KerMoKe/Y-SMK Honda 10.41,655, 2) Jani Aronen/Ludde Söderberg NjMK/HMK AYR/Honda -0,013, 3) Roy Lindgren/Sami Sahanne EMK CZ/Honda -13,036, 4) Jarmo Lehtinen/Arto Mantila OriToive AYR/KTM, 5) Seppo ja Juuso Suominen TuMK YT/KTM.

Kaikki tulokset:
http://www.kisainfo.net/mantsmk/tulokset.asp

Uusin numero