Veden päällä moottoripyörällä ajon epävirallisen maailmanennätyksen tehnyt Kivisaari: ”Ei pyörää huvikseen viitsi upottaa”

Kun Robbie Maddison keväällä 2016 ajoi motocross-pyörällään veden päällä, alkoi video levitä kulovalkean tavoin sosiaalisessa mediassa. Robbie Maddison´s Pipe Dream -videota on katsottu Youtubessa videon virallisella sivulla jo yli 28 miljoonaa kertaa. Maddison ajoi 32 kilometriä Tahitin edustalla kuvatussa videossa. Lapualta kotoisin oleva Matias Kivisaari päätti pistää paremmaksi.

Kivisaari murskasi yli kymmenellä kilometrillä Maddisonin ajomatkan ja kuittasi nimiinsä epävirallisen moottoripyörällä veden päällä ajon maailmanennätyksen, 42,7 kilometriä.

”Tarkoituksena oli pitää ainakin Suomen ennätys hallussa, kun sitä samaan aikaan yritettiin rikkoa. Kaksi Mehukattipulloa bensaa reppuun, niin polttoaine piisasi 42.7 kilometrin suoritukseen upottamatta.”

”Maailmanennätys oli koko pyörän rakentamisen idea ja ihan hyvältähän se tuntuu, kun tavoitteet täyttyy. Toki haastetta siinä ei ollut toimivalla pyörällä.”

Helppoa projektin toteuttaminen ei kuitenkaan ollut.

”Pyörän rakentaminen ensinnäkin pinnalla pysyväksi ja toiseksi ketterästi ajettavaksi on ollut aikaa vievää ja haastavaa”, Kivisaari toteaa.

Ensimmäinen prototyyppi pysyi pinnalla vain kymmeniä metrejä, kun taas viimeisimmän version kanssa ei ole ongelmia kulkupuolella eikä ohjattavuudessa.

”Tällä hetkellä pyörä kulkee karvan yli 70km/h. Kehitystä saatiin viime talvena hyvin Seinäjoen Ammattikorkeakoulussa, kun pyörä oli projektina siellä. Muutaman hengen ryhmässä pohdittiin veden aiheuttamaa kitkaa ja valmistettiin uudet sukset. Yhteistyökumppanina toimi tänä ja edellisvuonna Rautajuntti ja Letec Motors, joista on ollut suuri apu opiskelijalle pyörän valmistukseen.”

Pyörä saadaan pysymään veden päällä kallistamalla ja painoa siirtämällä. Kovassa aallokossa ajo on fyysisesti raskasta.

”Veden päällä ajaminen on sellaista mukavaa liitelyä, missä pitää olla hoksottimet herkillä. Ei sitä pyörää huvikseen upottele. Toki ajotaidot vedessä karttuvat vain ajamalla, ja kilometrejä on tänä kesänä tullut paljon.”

Seuraavaksi Kivisaari suunnittelee muiden pyöräharrastustensa (enduro, supermoto, jäärata, motocross) ohella järjestää ensi kesäkuussa Water MX -maailmanmestaruuskilpailut Kuortaneella.

” Valmistan myös tilauksesta suksipaketteja pyöriin sekä vesicrossiin suunnitellut laparenkaat valmistuvat alkuvuoden aikana myyntiin. Täydellisen suksipaketin hinta on 750€, ja renkaita saa Amerikasta 500€ hintaan.”

”Myös ensi kesälle pitäisi alkaa myydä lisää näytösajoja. Ajot suoritetaan samalla tavalla kuin tänä kesänä, Keräsen Laurin kanssa. Laurin kanssa ajaminen luonnistuu ja siinä on sopivasti kahdenkeskistä kisaa koko ajan.”

https://youtu.be/lDi9uFcD7XI

Uusin numero