Uusi Moto3-luokka on täyttänyt tallipäällikkö Aki Ajon odotukset

– Kaikissa kilpailuissa on nähty eri voittaja. Uusi luokka on osoittautunut heti alkutaipaleellaan onnistuneeksi, tasaiseksi ja yllättäväksikin. Hyvältä näyttää, iloitsee Ajo.

Ajon tyytyväisyyttä lisää tietenkin se, että hänen johtamansa KTM:n tehdastiimin Sandro Cortese johtaa MM-sarjaa 12 pisteellä Barcelonan kilpailuun tultaessa. Saksalaiskuljettaja voitti Portugalin osakilpailun Estorilissa.

– Lähden luottavaisin mielin Katalonian osakilpailuun. Minulla on paketti kunnossa radalla ja sen ulkopuolella. Taustallani on hieno ja perheenomainen tiimi, toteaa Cortese, 22.

Cortesen tasaisuudesta kertoo paljon se, että hän jäänyt 21 viimeisessä MM-osakilpailussa ainoastaan kerran pisteiden ulkopuolelle mukaan luettuna kausi 2011 silloisessa 125-kuutioisten luokassa.

– Cortesesta huokuu itseluottamuksen ohella seesteisyys. Lisäksi Barcelonan nopeampi rata pitäisi sopia hänelle paremmin kuin viimeksi Ranskassa ajettu Le Mans, vinkkaa Ajo.

Ajon kvartetti
hyvässä iskussa

Kahden tiimin ja neljän kuljettajan voimin operoivan suomalaistallin menestys ei ole jäänyt, eikä jää jatkossakaan suinkaan yksinomaan Cortesen varaan.

Lopullista läpimurtoaan vauhdikkaasti tekevä AirAsia-SIC-Ajo -tiimin malesialaiskuljettaja Zulfahmi Khairuddin, 20, on pisteissä yhdeksäntenä. Cortesen Red Bull KTM Factory Ajo Racingin tiimikaverit, australialainen Arthur Sissis, 16, ja britti Danny Kent, 19, löytyvät puolestaan sijoilta 10 ja 12.

– Alkukauden tulokset ovat olleet rohkaisevia. Lähden Barcelonaan rauhallisin mielin ja pyrin säilyttämään siellä saavuttamani tason, kertoo kärkiviisikon kisa- ja aika-ajosijoituksillaan malesialaista rr-historiaa tehnyt Khairuddin.

Menestyksekkään speedway-taustan omaava Sissis on tullut ennakkoluulottoman vahvasti ensimmäiseen MM-kauteensa.

– Pyörä on erittäin hyvä ja se istuu käteeni. Kaikki on sujunut mallikkaasti tähän mennessä. Totta puhuakseni en uskaltanut odottaa ihan näin kovia tuloksia kauteen lähdettäessä. Neljä ensimmäistä kilpailua ovat kuitenkin osoittaneet, että pystyn parhaimmillani ajamaan kärjen vauhdissa.

Testikauden perusteella luokan suosikkien joukkoon nostetun Kentin alkukauteen on mahtanut myös epäonnea. Todellinen potentiaali on pysynyt sen vuoksi edelleen osittain piilossa.

– Uusi luokka on opettelua kaikille ja kausi on vielä nuori. Tiedän tarkalleen, että minulta löytyy se kärjen tuntumaan oikeuttava vauhti. Le Mans antoi viimeistään viitteitä siitä. Luottamus on palaamassa hyvää vauhtia ajamiseen, vahvistaa Kent.

KTM:n tehdaspyörään
kokonaan uusi runko

Moto3-luokan pyörien kehitystyö käy koko ajan kovilla kierroksilla jatkuakseen läpi 17 osakilpailua käsittävän kauden.

KTM:n tehdaspyörässä tämä on merkinnyt muun muassa rungon osalta muutoksia heti kauden toisessa ja kolmannessa osakilpailussa Espanjan Jerezissä sekä Portugalin Estorilissa.

Barcelonaan tuloaan tekee kokonaan uusi ja aiempaa jäykempi runkoversio.

– Kyse on edelleen teräsputkirungosta, joka on nyt kauttaaltaan yhtä pakettia, valottaa Ajo.

Ajo ja Cortese veivät uudella rungolla varustetun pyörän reilu viikko sitten Pannonia Ringin radalle Unkariin, sillä testaaminen on kauden aikana kiellettyä GP-radoilla.

– Ikävä kyllä sade haittasi niitä testejä, mutta työn on tarkoitus jatkua tältä osin heti Katalonian osakilpailun ensimmäisissä vapaissa harjoituksissa perjantaina, suunnittelee Ajo.

Epävakaat sääolosuhteet ja sateet ovat varjostaneet MotoGP-sarjan alkukautta. Sarjan avausviikonvaihde päästiin ajamaan kuivalla radalla Qatarin Losailissa. Keinovaloissa ajettava Qatarin GP on kuitenkin spesiaalikisa, joka poikkeaa luonteeltaan muista.

– Se, mitä kaikki tässä nyt toivovat, on ennen kaikkea tasainen keli.  Vaihtelevat olosuhteet ovat hankaloittaneet kisaviikonvaihteiden aikana tapahtuvaa testaamista ja sen myötä huomioiden sekä analyysien tekoa. Ei auta muuta kuin toivoa, että Barcelonassa tilanne on tältä osin suotuisampi, tuumii Ajo.

Montmelon 4727 metrin mittaisella radalla ajettava Katalonian GP merkitsee tavallaan kotikilpailua myös Ajo Motorsportille.

– Meillä on tiimeissämme paljon espanjalaista henkilökuntaa. Tekninen tukikohtamme sijaitsee vain vajaan seitsemän kilometrin päässä radasta.

* Moto3-luokan kauden 5/17 MM-osakilpailun aikataulu 1.-3.6. Katalonian GP:ssä:
Perjantai 1.6.

Klo 10.15-10.55, 1. vapaa harjoitus
Klo 14.15-14.55, 2. vapaa harjoitus

Lauantai 2.6.
Klo 10.15-10.55, 3. vapaa harjoitus
Klo 14.00-14.40, aika-ajo

Sunnuntai 3.6.
Klo 09.40-10.00, warm up
Klo 12.00, MM-osakilpailu 5/17

* Ratainfo
Pituus: 4727 metriä
Leveys:  12 metriä
Mutkat vasemmalle: 5
Mutkat oikealle: 8
Pisin suora: 1047 metriä
Valmistunut: 1991
Modifioitu: 1995

Uusin numero