Uusi akkukeksintö: sähköpyörän toimintamatka jopa 600 kilometriä

Ostopäätöstä tehdessä usein on kyse hyvin paljon siitä, mikä on esimerkiksi sähkömoottoripyörän ajosäde yhdellä latauksella. Kanadan Ontariossa sijaitsevan Waterloon yliopiston tutkijat ovat kehittämäsä uutta akkuteknologiaa, joka kuljettaa moottoripyörää yhdellä akkulatauksella peräti 600 kilometriä.

Tismalleen tavallisen kokoinen uusi akku toisi lisää ajomatkaa lähes kolminkertaisesti nykyakkuihin verrattuna. Akkujen kehittyminen on johtanut siihen, että esimerkiksi Brammo, Energica ja Zero ovat alkaneet houkuttaa asiakkaita siinä, missä perinteiset isot pyöränvalmistajatkin. Tämä siitä huolimatta, että niiden akuilla voi ajaa yhdellä latauksella korkeintaan noin 250 kilometriä.

Uusi akku käyttää litiumelektrodeja nykyisten litiumioniakkujen sijaan. Tekniikka ei ole kuitenkaan riskitön, sillä tulipalovaara akkuja ladattaessa on suurempi elektrodien kulumisen johdosta.

Tutkijat kehittivät kuitenkin fosforista ja rikistä nestemäisen elektrolyytin, joka tekee elektrodien pinnalle suojaavan kalvon estämään kulumista ja paloreaktioita.

Vaikka uusi teknologia on vielä hyvin alkuvaiheessa, saattavat sähkömoottoripyörät hyvinkin pian korvata suureksi osaksi polttomoottoripyörät.

”Tämä kaikki tarkoittaa tulevaisuudessa halpoja, turvallisia ja pitkäkestoisia akkuja, jotka tulevat pidentämään sähköisten kulkuvälineiden ajomatkaa merkittävällä tavalla”, sanoo projektin Waterloon yliopistossa aloittanut Quanquan Pang.
 

Uusin numero