TV-vinkki: Arktinen Odysseia, TV1 3.1. klo 17.10

TV1 esittää lauantaina 3.1.2015 dokumenttielokuvan Arktinen Odysseia, jossa seurataan kuinka viisi suomalaismiestä yrittää selviytyä tuhannen mailin Lahti-Napapiiri-Lahti -ajourakasta alle 24 tunnissa – moottoripyörillä ja talvella! Tavoitteena on kansainvälisen IBA-järjestön hyväksytty Iron Butt eli rautaperseajosuoritus sekä sokerina pohjalla maailmanennätys. Lähtö- ja maalipaikkana toimii Lahden Moottoripyörämessut, jossa yleisö reaaliajassa seuraa ”jääperseiden” ennätysyritystä.
 
Miehet valmistautuvat hyiseen matkaan kukin omalla tavallaan. Vaikka ryhmässä mennään, painaa vaakakupissa eniten oma kunnia ja onnistuminen. Vauhdista putoava kaveri jätetään säälimättä. Kello tikittää tankkaustenkin aikana ja rekoista on pöllyävästä lumesta huolimatta päästävä ohi hinnalla millä hyvänsä. Nopeusrajoituksia ei kuitenkaan IBA:n sääntöjen mukaan saa rikkoa. 

Miesten kypäräkamerat paljastavat yöllisten tuntien kylmän yksinäisyyden ja kasvavan väsymyksen. Periksi ei anneta, vaikka silmät jäätyvät ja ajopuvun lämmitysjärjestelmä hajoaa heti alkumetreillä. Ajatuksetkin harhailevat isoisän talvisotamuistoista tulevaan perheenlisäykseen. Sisäinen lämpö korostuu kun pakkasviima jäykistyttää miestä sormista varpaisiin.

Dokumentin näkemistä odottaa innolla myös yksi matkaajista, Johan Grönholm.

– Ajosta on jo niin pitkä aika, etten enää muista, mitä tuleman pitää. Saattaa olla, että saan hyvät naurut tai sitten joutuu häpeämään silmät päästään, velmuilee Grönholm.

Arktinen Odysseia, TV1 3.1.2015 klo 17.10. Ohjelma on nähtävillä 30 päivää esittämisen jälkeen Yle Areenassa (linkki ohessa).

Uusin numero