Timosen kuudes

Timonen hallitsi kilpailua perjantaista saakka ja pystyi tasaisen varmasti kasvattamaan eroaan muihin.

– Olosuhteet oli vaikeat, mutta pystyin puristamaan hyvin kisan läpi.
Vaikka välillä oli vaikeata, niin tiesin, että muillakin on vaikeaa, Timonen totesi kilpailun jälkeen.

Ensi vuonna Heikki Timosta ei Päitsillä ehkä nähdä.

– Kyllä sellaiset fiilikset oli, että tämä olisi viimeinen kisa. Mutta ei se mitenkään sataprosenttisen varmaa ole, mutta sanotaan, että aika lähelle. Kyllä se ihme olisi, jos tänne vielä tulisin.

Historiallista voittoaan Timonen ei aio juhlia ainakaan sunnuntaina.
– Ehkä sitten ensi viikonloppuna, väsynyt mies tuumasi doping-testauksesta päästyään.

Toiseksi tuli toinen Päitsi-konkari, Sipoon Moottorikerhon Marko Laaksonen. Päitsin vuosina 1999 ja 2002 voittanut Laaksonen kiri sunnuntaina kilpailun toiseksi. Timosen ja Laaksosen ero maalissa oli kuusi minuuttia ja yksi sekunti.

Vielä lauantaina Laaksonen oli tyytymätön omaan suoritukseensa, mutta sunnuntaina maaliin saapui onnellisen näköinen mies.

– Minulle tämä oli voitto. Pääasia, että sai pitää jätkiä takana, Laaksonen sanoi.

Kolmanneksi sunnuntaina nousi Nummelan Moottorikerhon Riku Nikander, joka ajoi koko Päitsi-viikonlopun tasaisen varmasti. Lauantaina Nikander piti kilpailun neljättä sijaa. Sunnuntain päätteeksi Nikander oli kuusi minuuttia ja 35 sekuntia Timosen perässä. Koko kilpailu sujui Nikanderin kannalta ongelmitta.

– SM-pisteitä tuli ihan mukavasti, 25-vuotias kuski kommentoi Päitsin antia.

Kolmatta sijaansa Nikander aikoo juhlia saunoen.

– Tänä talvena en aja enää metriäkään, hän naureskeli.

Nikander ei aio lähteä kilpailemaan ulkomaille, toisin kuin pikkuveli Roni Nikander, joka jätti tänä vuonna Päitsin väliin valmistautuakseen kansainvälisiin kisoihin.

– Ajan vain Suomessa. Minä olen tällainen enskapena, Nikander sanoi.

Neljänneksi sunnuntaina putosi porvoolaista ME-Racingia edustava Oskari Kantonen, joka lauantain yötauolle jäädessä oli kilpailun toinen. Kantonen jäi Timosesta kahdeksan minuuttia ja 47 sekuntia. Myös Kantonen kertoi olevansa tyytyväinen kisaan.

– SM-pisteitä tulin hakemaan ja käsittääkseni ne ovat ihan hyvät, 23-vuotias sanoi.

Aikooko Kantonen osallistua myös ensi vuoden Päitsiin?

– Toivottavasti en.

Myöskin konkarisarjaan kuuluva, Jämsän-Seudun Moottorikerhon Janne Suominen oli viides. Hän jäi Timosesta yli 16 minuuttia.

– Luokkavoitosta ajoin oikeastaan kaikki kolme päivää, kun perjantaina huomasin jo, että pojat menee niin lujaa. Tuntuu, että tämä oli kelien puolesta yksi kovimpia Päitsejä, lunta oli niin paljon ja varsinkin lopussa se muuttui raskaaksi nuoskaksi.

Konkari osasi myös kertoa syitä siihen, miksi kokeneet kuljettajat pärjäävät Päitsillä vuodesta toiseen.
– Tällaisilla keleillä korostuu huollon merkitys. Monilla kokeneilla ovat samat miehet olleet huollossa monta vuotta ja kokemus ja valmistautuminen näkyy. Kuskikin tietää miten oma elimistö toimii ja osaa ajatella syömiset ja muut. Ehkä vanhat syttyykin tähän kisaan erilailla.

Seuraavasta Päitsistä Suominen ei vielä lupaillut mitään – suuntaan eikä toiseen.
– Ainahan sitä maalissa ajattelee, että tämä oli pahin kisa ja kaikki huutaa kuorossa, että ei enää ikinä. Mutta kummasti vaan lähtöviivalla on seuraavanakin vuonna samat miehet, Suominen naureskeli.

Padasjoen Moottoriurheilijoiden Tuomas Ahonen oli kuudes, Porvoon Moottorikerhon Riku Riiheläinen oli seitsemäs.

Kahdeksas oli Hämeenlinnan Moottorikerhon Petri Pohjamo, joka jäi Timosesta jo reilut 20 minuuttia. Yhdeksäs oli Turun Moottorikerhon Markus Michelsson ja kymmenes Mäntän Seudun Moottorikerhon Marko Leponiemi.

Pitkä ja nuoskalumesta raskas reitti kasvatti erot kärkikymmenikössä tänä vuonna suuriksi. Ajoaikaa maastokokeilta kärkikymmenikölle kertyi noin seitsemän tuntia. C-luokan kuljettajilla ajoaikaa on kahdeksasta yhdeksään tuntiin. Kilpailussa ajettiin 26 maastokoetta.

Lauantain jälkeen kahdeksantena ollut Jämsän-Seudun Moottorikerhon Petteri Silvan keskeytti sunnuntain ensimmäiselle maastokokeelle (MK 21 Nuuttila).
Silvanin Suzukiin tuli sähkövika.
– Pyörä sammui ensimmäisen kerran pätkän lähdössä, ja pätkällä monta kertaa. Pääsin sieltä vielä huoltoon, mutta sinne kun sammutin, niin siitä pyörä ei enää käyntiin lähtenytkään, jämsäläinen kertoi puhelimitse.

Suomi vei maaottelun
Ruotsin maajoukkueen Päitsi-taival oli takkuinen. Maalin asti pääsi vain Olle Löthman. Myös Jessica Jönsson kiersi koko Päijänteen. Tobias Burman keskeytti sunnuntaina maastokokeelle 21.
Lauantaina keskeyttämään joutui kaksinkertainen maailmanmestari Peter Bergvall. Hän oli perjantain jälkeen sijalla 37. Niklas Gustafsson keskeytti loukkaannuttuaan lievästi perjantaina.

Monet nimimiehet keskeyttivät
Lauantaina Päijänteen ympäriajon keskeytti kymmenen parhaan joukossa ajaneet Kangasalan Moottorikerhon Lauri Salonen, Salpausselän Moottorikerhon Pentti Nurminen ja Tuusulan Moottorikerhon Samuli Aro.
Hämeenlinnan Moottorikerhon Jari Pulkkinen keskeytti perjantaina kilpailun kolmannella maastokokeella. Pitkä, rankka ja vetinen lauantaipäivä pakotti monta kilpailijaa keskeyttämään, keskeyttäneitä oli lauantaina 44.

SM-pisteet
Tänä vuonna Päitsillä kilpailtiin kaksista SM-pisteistä. Perjantain ja sunnuntain yhteenlasketuista tuloksista lasketaan yhdet pisteet ja lauantain tuloksista toiset. Perjantaina tai lauantaina keskeyttänyt kuljettaja sai lähteä seuraavana päivänä uudelleen ajamaan. Monet lauantaina keskeyttäneet kuljettajat – kuten Pentti Nurminen ja Lauri Salonen – lähtivät taistelemaan SM-pisteistä sunnuntaina. Perjantaina keskeyttänyt Jari Pulkkinen lähti uudestaan ajamaan lauantaina, mutta taival päättyi keskeytykseen.

1. Heikki Timonen
2. Marko Laaksonen 06:01,25
3. Riku Nikander 06:35,79
4. Oskari Kantonen 08:37,67
5. Janne Suominen 16:47,86
6. Tuomas Ahonen 17:15,34
7. Riku Riiheläinen 17:49,29
8. Petri Pohjamo 23:50,78
9. Markus Michelsson 25:40,35
10. Marko Leponiemi 26:19,30

Uusin numero