Superbiken Suomen mestari Ville Valtonen hyppäsi enduranceen ” En tiedä miten sinne päädyin”

Vuosikausia Suomen ja ulkomaiden RR-ratoja kiertänyt Villa Valtonen saavutti vihdoin ensimmäisen Suomen mestaruutensa, kun hän vei nimiinsä kauden 2018 päätteeksi Superbike-luokan, mutta tittelistä hän sai taistella aivan loppumetreille saakka.

– SM-kultahan maistui ihan hyvältä, vaikka tiukille menikin. Kemoran osakilpailun peruutus oli lähellä maksaa kalliisti mulle, koska kauden eka kisa meni päällekkäisyyden takia multa ohi, Valtonen kertaa.

– Monta vuotta olen tässä ajanut SM-sarjaa sen minkä olen pystynyt ulkomaan menoilta, joten olihan se kiva, että viimein onnistui sekin rasti, Valtonen toteaa viitaten uransa ensimmäiseen SM-kultaan.

Valtosen kauteen mahtui myös hyppäys enduranceen ruotsalaisessa SET Racing -tiimissä, jonka väreihin hän siirtyi tänä vuonna.

– En mä oikein tiedä, miten mä siihen päädyin. Mulle kerrottiin, että tällainen projekti on vireillä ja kysyttiin onko halua mukaan siihen, Valtonen naurahtaa.

Ville Valtonen ja niinikään ratamoottoripyöräilyn SM-sarjassa kisaava Jasmin Sarjos muodostavat todellisen vauhtipariskunnan. Kuva: Juha Harju

Kauden ensimmäinen kilpailu Ranskan Bol d’orissa viime kuussa alkoi odotettua paremmin. Tiimi oli hienoissa asetelmissa, kun 24 tunnin koetuksesta oli enää alle neljä tuntia jäljellä.

– Kisahan meni todella hyvin valmistautumiseen nähden. Oltiin käsittääkseni kahdeksan parhaan joukossa tai vähintään top-kymmenessä vähän jopa yllättäen, kun sunnuntaiaamu valkeni. Christoffer (Bergman) ja Jari (Tuovinen) tekivät hyvää työtä ja kai sitä itsekin jotenkin suoriutui omasta hommastaan, Valtonen toteaa vaatimattomaan tyyliinsä.

– Kaikki loppuu aikanaan ja niin loppui meidänkin lento reilun 20 tunnin jälkeen, kun moottori antautui.

Tulevana viikonloppuna Valtosella on edessään Alpe Adria -sarjan kauden finaali Saksan Oscherslebenissä.

– Alpe-kisat on menneet tällä kaudella ihan mukavasti. Olen ollut joka kisassa muistaakseni top-seitsemän porukassa. Loppupisteissä olen varmaan siinä viiden nurkilla ennen vikaa kisaa, koska Red Bull Ringillä ei mennyt ihan putkeen. Kroatiassa oli kauden tähän asti paras yksittäinen kisa, pääsin siellä kolmanneksi.

Ensi kauden suunnitelmat Valtosella ovat vielä hieman auki.

– Mahdollisesti Alpe Adria sarjassa jatketaan, kun on hyvä kausi takana ja sitten jos SET:in kanssa saadaan paketti kasaan, niin myös EWC-sarjassa kisaisin.

 

Uusin numero