Superbiken SM-hopeaa kuitannut Jani Rättö jättää SM-sarjan

RAM Racing Yamahan Jani Rättö saavutti Superbiken SM-hopeaa viikonloppuna Motoparkissa ajetussa kauden finaalissa. Mies suunnittelee jäävänsä SM-sarjasta eläkkeelle mitali kaulassaan.

Ratamoottoripyöräilyn SM-kausi päättyi viikonloppuna Virtasalmen Motoparkiin, jossa lauantaina ajettiin kauniissa aurinkoisessa säässä ja sunnuntaiaamu vesisateessa.

Superbiken ensimmäiseen kisaan toisesta ruudusta lähtenyt Jani Rättö otti Yamahallaan keulapaikan, perässään Ville Valtonen ja Fredrik Enlund. Valtonen oli kuitenkin hyvässä vauhdissa ja ohitti Rätön jo kilpailun alussa pääsuoran jarrussa. Lähdön loppupuolella Mika Hautala nousi Rätön takapyörän tuntumaan ja teki pari ohitusyritystäkin, mutta Rättö pystyi kiristämään ja sai pidettyä toisen paikan maaliin asti. Ero Valtoseen venyi kymmeneen sekuntiin ja Hautala pysyi takana reilun sekunnin erolla. Pisteissä ero Valtosen ja Rätön välillä oli neljä pistettä Rätön eduksi ennen viimeistä sunnuntain starttia.

Sunnuntain pitkä kilpailu ajettiin myös kuivassa säässä ja lähdön alku noudatti lauantain kisan kaavaa, Rättö otti lähdön, mutta pian Valtonen painui väkisin ohi pääsuoran päässä. Nyt myös Mika Hautala otti hyvän lähdön ja ajoi koko kilpailun aivan Rätön kannassa, useaan kertaan Hautala oli jo edellä, mutta Rättö onnistui aina kuittaamaan ohituksen heti takaisin. Viimeisellä kierroksella, viimeisessä sikaanissa, Hautala pääsi ohi ja oli maalilinjalla ennen Rättöä, mutta koska ohitus tapahtui nurmikon kautta, tuomaristo määräsi kolmen sekunnin aikasakon. Voittoon ajoi Valtonen, joka voitti myös mestaruuden vain yhden pisteen erolla toiseksi tulleeseen  Rättöön, Hautala oli myös yhteispisteissä kolmas.

– Valtonen oli omaa luokkaansa täällä Motoparkissa. Sateella olisi voinut olla sauma haastaa Villeä, mutta kun rata kuivui, ei paukut riittänyt voittoon, Rättö toteaa.

– Yritin alkuun haastaa, mutta en päässyt iskuetäisyydelle. Sain kumminkin ajaa hyvät kisat Hautalan Mikan kanssa ja tällä kertaa sain pidettyä Mikan takana molempina päivinä. Viimeisenä kolmena vuotena olen ajanut SM-mitaleille, joten vielä kun paikan on jotenkuten ehjänä, niin luulen, että tähän on hyvä lopettaa ajajaura, ainakin SM-sarjassa. Tulihan näitä ratoja jo toistakymmentä vuotta kierrettyä. Jos RR:n parissa jatketaan, niin keskitytään jatkossa enemmän tiimin pyörittämiseen ja muihin hommiin RR:n parissa. Erityiskiitokset kaikille matkanvarrella olleille sponsoreille, mekaanikoille ja kotiväelle. Ilman teidän kaikkien tukea ei nämä vuodet olisi ollut mitenkään mahdollisia, Rättö kiittelee.

Felix Nässille kausi 2018 oli todellista taistelua. Kuva: Timo Nässi

RAM Racing Yamahan STK600-luokan kuskit aloittivat kilpailun hyvin, Kimi Patova ampaisi kärkeen ja Felix Nässi ajoi kolmantena. Nässi sai lääkäriltä luvan kilpailla, kun Imatran kaatumisessa tulleet vammat olivat parantuneet riittävästi. Nuorukaisen peukalo oli hyvin luutunut, mutta liikeradat eivät olleet normaaleja. Palasiksi murtunut solisluu ei vielä ollut luutunut kunnolla, mutta kesti ajamista välttävästi. Miehen tulee välttää kaatumista ainakin samalle puolelle. Nässin edellisestä ajamisesta oli kuusi viikkoa aikaa, eikä hän ole muitakaan harjoituksia voinut tehdä kuin rajoitetusti. Kilpailun kestäessä nuorukaisen ajokunto ei kestänyt täyttä vauhtia ja pitkän (15 kierroksen) kilpailun loppupuolella hän joutui antamaan periksi muutaman sijan. Maalissa nuorukainen oli viides täysin voipuneena kuitenkin vain 16 sekuntia voittajasta Vertti Takalasta.

Kimi Patova tuli maaliin hienosti kuudentena ja voitti STK600 B-luokan startin selvästi. Loppukaudesta häntä ei enää Botniaringillä loukattu olkapää vaivannut ja vauhtikin nousi taas hyvälle tasolle. Nuorukainen pystyi jo haastamaan ajoittain SM-sarjan kärkeä, joten hänet nähtäneen vielä tänä vuonna kilpailemassa ulkomailla.

RAM Racingin Jani Rättö, Felix Nässi ja Kimi Patova päättivät kauden 2018 hyvillä mielin. Kuva: Juha Nässi

Sunnuntaiaamun Warm Upissa sateessa Felix Nässi oli nopein ja ajoi kahden sekunnin pohjat ennen Peter Palorantaa. Sade loppui ennen kilpailua, ja rata kuivui vauhdilla aiheuttaen päänvaivaa rengasvalinnassa. Nässi yritti valita ”varmanpäälle” ja lähti kilpailuun sadekelin renkailla. Tämä oli virhevalinta, kilpailun lopussa rata oli jo lähes kuiva ja renkaat ”sulivat” alle. Kimi Patova lähti kuivan kelin renkailla ja ajoi hienosti lähdön kolmanneksi ja voitti STK600 B-luokan ylivoimaisesti. Lähdön voitti konkari Sami Penna ja myös oikean rengasvalinnan tehnyt Vertti Takala ajoi varmistellen ja oli maalissa neljäs, mikä riitti Suomen mestaruuteen.

– Sunnuntain rengasvalinta oli todella paha virhe ja se harmittaa, mutta onneksi kuski on ehjä ja vauhtiakin jo alkoi löytyä, Nässi totesi kilpailun jälkeen.

– Vaikka kunto oli huono, oli tiimi ja MP-huolto Jarkko Honkanen tehnyt tauon aikana hyvää työtä ja nyt TotalTekin alusta toimi todella hienosti ja jaksoin ajaa sillä pitkän kilpailun maaliin. Nyt pyörällä voisi ajaa kuoppaisella Motoparkin radallakin erittäin kovia aikoja. Kausi on ollut todella vaikea ja rikkonainen. Loppukaudesta on tarkoitus ajaa pari kisaa ulkomailla, mutta suunnitelmat ovat vielä avoinna, Nässi päätti.

 

Uusin numero