Superbike MM sektorianalyysi: Ducati, Kawasaki vai Yamaha vahvin Barcelonassa?

Superbiken MM-sarja jatkuu viikonlopulla Barcelona-Katalonian radalla Montmelossa. Kuka on suosikki; Ducatin Alvaro Bautista, Kawasakin Jonathan Rea vai Yamahan Toprak Razgatlioglu?

WorldSBK:n kommentaattori Steve English on analysoinut, miten Barcelona-Katalonian rata sopii Superbiken maailmanmestaruudesta taistelevalle kolmikolle. MM-sarjaa johtaa Ducatin Alvaro Bautista, toisena on Yamahan hallitseva maailmanmestari Toprak Razgatlioglu ja kolmantena Kawasakin kuusinkertainen maailmanmestari Jonathan Rea. Tämän kolmikon MM-pisteet samassa järjestyksessä ilmoitettuna ovat 332 – 302 – 285. Mestaruus tullaan ratkaisemaan näiden kolmen kuljettajan kesken, sillä seuraavina olevat Ducatin Michael Ruben Rinaldi ja Yamahan Andrea Locatelli ovat jo yli sadan pisteen päässä kolmossijastakin. MM-sarjasta on ajamatta viisi kisaviikonloppua.

Vaikka Ducati-, Kawasaki- ja Yamaha-kuljettajien kierrosajat ovat erittäin lähellä toisiaan, saavuttavat he sen hyvin eri tavoilla ja eri vahvuuksilla. Barcelonan 4,6 kilometriä pitkä rata pitää sisällään vähän kaikkea: pitkiä ja nopeita mutkia, kovia jarrutuksia ja kiihdytyksiä, nopeaa suoraa ja nopeita suunnanvaihdoksia puolelta toiselle. Siinä kylliksi syitä, että kyseinen rata on ollut myös suosittu testipaikka monen vuoden ajan.

Alvaro Bautista, Ducati

Ducati

Huippunopeus on Bautistan ja Ducatin käyntikortti, mutta riittääkö se? Jo aikanaan kaksitahtisilla kilpaillessaan Bautista hioi ajoasentonsa katteiden takana sellaiseksi, että se mahdollistaa korkeat huippunopeudet. Kun tämä yhdistetään V4 R:n tehokkaaseen moottoriin, niin ei olisi ihme jos nähtäisiin radan uusi huippunopeusennätys, eli yli 334 kilometriä tunnissa. Bautista on ollut koko kauden kovassa kunnossa eikä ole juuri tehnyt virheitä. Hän tietää lähtevänsä suosikkina myös tähän kilpailuviikonloppuun. Kilpailija lähtee aina radalle voittaakseen, mutta mestaruuden kannalta tärkeintä on nyt pitää pää kylmänä ja keskittyä enemmänkin MM-pistetilanteessa edun säilyttämiseen. 

Jonathan Rea, Kawasaki

Kawasaki

Realla on kolmesta huippukuljettajasta eniten paineita tällä viikonlopulla. Vain viisi kilpailuviikonloppua jäljellä, joten piste-eroa kärkeen olisi kurottava kiinni jos mielii taistella mestaruudesta kauden loppuun asti. Ero Bautistaan on jo 47 pistettä. Kawasaki ZX-10RR ei ennakkoon ole vahvin paketti Barcelonan radalle. Kilpailuvauhdin kanssa on ollut ongelmia ja ainoastaan superpehmeillä renkailla Rea ollut kilpailukykyinen kierrosajoissa, joten hän joutuu puristamaan koko ajan äärirajoilla. Radan keskiosa on Rean vahvinta aluetta, eli mutkasta viisi mutkaan kymmenen. Rean paras mahdollisuus voittoon on sunnuntaiaamun 10-kymmenen kierroksen sprinttikilpailussa, jolloin rata on vielä viileä.

Toprak Razgatlioglu, Yamaha

Yamaha

Turkkilaistähti Toprak Ratzatliogu on tällä hetkellä elämänsä vedossa. Viimeisestä 11 kilpailulähdöstä hän on voittanut peräti kahdeksan. Barcelonan rata, erityisesti nopeimmat mutkat, sopii Yamahalle hyvin. Nousujohteiset tulokset aiheuttavat myös lisää paineita Bautistalle, joka joutuu koko ajan laskemaan kuinka lähelle turkkilainen pisteissä nousee kauden lähestyessä loppuaan. 

Yhteenveto

Ducati odottaa olevansa erittäin vahva ykkössektorilla sekä radan viimeisellä sektorilla. Kawasakin on iskettävä siellä missä Ducati on haavoittuvimmillaan, eli radan keskisektorilla. Näiden kahden ongelmana on Yamaha, joka on vahva koko radan matkalla. Yksikään näistä kolmesta ei voi löysätä yhtään, sillä myös Honda ja BMW hengittävät niskaan hyvin lähellä. 

Uusin numero