Superbike MM: 23 kuljettajaa ja viisi moottoripyörävalmistajaa taistelemaan mestaruudesta

Jonathan Rea kuvattuna joulukuisissa Jerezin testeissä

Superbiken MM-sarja pyörähtää käyntiin Phillip Islandin radalla Australiassa tulevana viikonloppuna. Mitkä ovat asetelmat ehkä kaikkien aikojen tiukimpaan taisteluun maailmanmestaruudesta?

Tehdastiimejä, itsenäisiä yksityistiimejä, tuttuja kasvoja ja tulokkaita, joilta odotetaan kovia näyttöjä heti rookie-kaudella. Aloitetaan tehdastiimeistä.

Kaikki tehdastiimit – BMW, Ducati, Honda, Kawasaki ja Yamaha – olivat mitä ilmeisimmin tyytyväisiä viime kauden kokoonpanoihinsa, sillä ne kaikki jatkavat uuteen kauteen tutuilla kuljettajakaksikoilla.

Maailmanmestaruutta numerolla #1 puolustaa espanjalaiskuljettaja Alvaro Bautista (aruba.it Racing – Ducati). Tallikaverina hänellä jatkaa italialainen Michael Ruben Rinaldi, joka Bautistaa 11 vuotta nuorempana (Bautista 38, Rinaldi 27) on testeissä ajanut aivan kärkiaikoja, ja Rinaldi onkin sanonut ettei aio olla Bautistan huono kopio.

Yamaha WorldSBK Teamin vuoden 2021 maailmanmestari Toprak Razgatlioglu sijoittui viime kauden MM-pisteissä kakkoseksi, ja turkkilaisen tavoite on varmasti nostaa sijoitusta yhdellä pykälällä tänä vuonna. Tiimikaverina jatkaa Andrea Locatelli, joka kauden alla ajetuissa testeissä on pystynyt joinakin päivinä Razgatliogluakin kovempiin kierrosaikoihin. 

Kawasaki Racing Team WorldSBK:n kuusinkertainen maailmanmestari Jonathan Rea muodostaa yhdessä Bautistan ja Razgatlioglun kanssa ns.titaanisen trion, jonka kesken monet uskovat tämän kauden mestaruudenkin ratkeavan. Kolme kuljettajaa kolmesta eri maasta, ja kaikilla allaan erimerkkinen pyörä. Paljon jännittävämmäksi ei mestaruustaisto etukäteisveikkauksissa enää voisi mennä. Rean tiimikaverina ajaa tutusti Alex Lowes, joka viime kaudella pystyi kolmesti ajamaan podiumille mutta sijoittui peräti kahdeksan kertaa neloseksi heti edellä mainitun kovan kolmikon jälkeen. 32-vuotiaan Lowesin olisi viimeistään nyt syytä ottaa se viimeinen steppi taistellakseen maailmanmestaruudesta.

BMW:n tehdastiimi tuntee tällä kaudella uuden nimen; ROKiT BMW Motorrad WorldSBK Team. Kuljettajat sen sijaan ovat tutut Scott Redding ja Michael van der Mark. 185-senttinen Redding on kovimpaan ääneen ollut vaatimassa Supebike-luokan pyörälle ja kuljettajalle minimiyhteispainoa, jotta 20 senttiä lyhyempi ja 20 kiloa kevyempi Bautista ei hyötyisi pienestä koostaan. Tälle kaudelle Reddingin huutelut eivät vielä tuoneet tulosta.

Onko Honda tämän kauden yllättäjä? Team HRC:n kuljettajat Iker Lecuona ja Xavi Vierge ajoivat Phillip Islandin testien avauspäivänä kaksi kovinta huippunopeutta, joten potkua Hondan padassa ainakin riittää. Kun MotoGP:ssä ei oikein ole kulkenut, niin toisiko menestys Superbikessä balsamia haavoihin?
Tehdastiimeissä ei siis kuljettajavaihdoksia, mutta muissa tiimeissä niitä nähdään senkin edestä. Garrett Gerloff siirtyy GRT Yamahalta Bonovo Action BMW -tiimiin, ja tiimin toista uutta M1000RR-pyörää käskee Loris Baz. MIE Racing Honda – jolla nimestään huolimatta ei ole karjalaisia sukujuuria – luottaa malesialaiseen Hafizh Syahriniin ja tallikaverikseen hän saa 26-vuotiaan brasilialaisen Eric Granadon, jonka kovimmat meriitit on tähän mennessä tulleet MotoE:n World Cupissa. Vuoden 2013 Superbiken maailmanmestari Tom Sykes palaa Kawasaki Puccetti Racingin pyörällä mukaan taistelemaan MM-pisteistä. Danilo Petrucci, jolla on kokemusta niin MotoGP-luokasta, Dakar-rallista kuin MotoAmerica-sarjasta, tekee nyt WorldSBK-debyyttinsä Barni Spark Racing Teamin Ducati Panigale V4 R:llä.

Tulokkaita luokassa nähdään neljä. GMT94 Yamahan riveissä WorldSBK-uransa aloittaa aggressiivisesta ajotyylistään tunnettu italialainen Lorenzo Baldassarri, joka viime vuonna ajoi Supersport-luokassa MM-hopealle. Supersportin viime vuoden maailmanmestari Dominique Aegerter nousee hänkin Superbikeen ja saa alleen GYTR GRT Yamaha WorldSBK Teamin pyörän. Viime vuonna MotoGP-luokassa debytoinut aussi Remy Gardner vaihtaa täksi kaudeksi Superbikeen ja Aegerterin tiimikaveriksi. Yamaha Motoxracing WorldSBK Teamin kuljettajana on BSB Superbike-mestari viime kaudelta, Bradley Ray, joka kilpailee vain Euroopan osakilpailuissa. Italialainen Axel Bassani jatkaa Motocorsa Racingilla ja Philipp Oettl pysyy Team GoEleven -tiimissä. Tsekkiläinen Oliver Konig pysyy Orelac Racing VerdNatura -tiimissä.

Kaikki Superbiken MM-sarjan kuljettajat:

https://resources.worldsbk.com/newsdesk/2023/entry_list/december/ok/2023_WorldSBK_Permanent_Provisional_Entry_List-23-01.pdf

Superbiken ja Supersportin MM-kalenteri 2023:

Uusin numero