Suomi palasi suvereenisti enduron maailmanmestariksi

Hopeaa Kotkan ja Haminan seudulla ajetussa kuusipäiväisessä kilpailussa pokannut Espanja jäi Juha Salmisen, Eero Remeksen, Matti Seistolan, Jari Mattilan, Marko Tarkkalan ja Valtteri Salosen muodostamasta ylivoimaisesta kultanipusta murskaavasti miltei 31 minuuttia. Pronssille päätynyt USA hyytyi voittajalle peräti jo 54 minuuttia.
– Ei nyt tule ainakaan äkkiseltään mieleen vastaavaa voittomarginaalia. Voittoa osattiin odottaa, mutta kyllähän tämä oli koko joukkueelta tosi vahva ja ehjä suoritus, iloitsi kuudetta MM-joukkuekultaansa juhlinut Salminen.
MM-sarjaa ajavien Salmisen, Remeksen, Tarkkalan ja Seistolan tiedettiin olevan Suomen valttikortteja Sixillä.
– Näinhän se meni, mutta kyllä Mattila ja Salonen osoittivat jälleen kerran kovaa venymistä. Tosi hyvää duunia molemmilta. Seistola on ajanut MM-sarjaa, mutta tämä oli hänelle ensimmäinen Sixi. Ja Sixi on aina Sixi. Masalla on siitä vielä opittavaa, joskin hän teki jo nyt varsin vahvaa työtä, kehui Salminen joukkuekavereitaan.
Kehut ja varmasti yhtä ansaitut sai myös kotiyleisö.
– Oli todellakin nastaa ajaa näin ison yleisön edessä. Katsojat tekivät tähän kilpailuun hienon tunnelman ja koko joukkueemme kiittää kaikkia heitä tästä.
Salminen keräsi kuuden päivän aikana raikuvat aplodit reitin varrella.
– Omalta osaltani kisa meni ihan hyvin. Olihan se aika varman päälle ajamista. Tasaisuudesta kertoo se, että minulle sattui matkan varrella vain yksi pikkumoksahdus.

Salmiselle on tarjolla tuplakultaa

Lajinsa kaikkien aikojen menestyneimmälle kuljettajalle Salmiselle tarjoutuu tilaisuus takoa tällä kaudella tuplakultaa, sillä hänellä on tukeva ote mestaruuteen myös henkilökohtaisen sarjan enduro 1-luokassa.
Tuo mestaruus on ensimmäisen kerran katkolla kolmen viikon kuluttua Andorrassa.
– Mahdollisuudet ovat hyvät ja tavoitteesta 50 prosenttia on täytetty. Nyt huilataan vähän aikaa, ei ajeta motskarilla ja otetaan sitten suunta sinne Andorraan.
Suomi löysi Six Days-kisan kultasuonen 1996 Hämeenlinnassa. Sen jälkeen kirkkainta on huuhdottu vuonna 1998 Australiassa, 1999 Portugalissa, 2002 Tshekissä, 2004 Puolassa, 2006 Uudessa-Seelannissa ja nyt siis jo toistamiseen kotiyleisön edessä.
Suomen vauhdikas kuusikko hallitsi Sixiä suvereenisti alusta lähtien. Heinolassa viiden maastokoepäivän jälkeen lauantaina ajettu loppucrossi oli enää pelkkää kosmetiikkaa mestaruuden osalta.
– Tämä kisa oli taputeltu ennen loppucrossia. Loppucrossi jäi tällä kertaa enemmän tuollaiseksi symboliseksi jutuksi. Itse sain vetää kyllä siellä ihan täysiä jäätyäni lähdössä lähes viimeiseksi. Sieltä sitten noustiin erän kakkoseksi, Salminen kuvaili päätöspäivän luonnetta.

Sixin nopein mies Remes haluaa lisää mestaruuksia

Kuuden, enemmän tai vähemmän kuraisen päivän urakan kiireisin kuljettaja oli Remes, joka sai kypäräänsä uuden sulan yleiskilpailun voiton merkiksi.
Toiseksi E1-luokassa ja kokonaiskisassa sijoittuneen Salmisen 1.49 minuutilla kukistanut Remes repi ratkaisevan eron muihin välittömästi avauspäivänä. E3-luokan ykkönen Tarkkala täydensi sinivalkoisen värisuoran yleiskisan kolmannella sijalla 3.23 minuuttia voittajasta.
– Hienosti meni joukkueena ja hyvin meni henkilökohtaisestikin heti ensimmäisestä päivästä lähtien vielä tuo loppucrossi mukaan luettuna. Tämä oli minulle ensimmäinen maailmanmestaruus, mutta toivottavasti ei suinkaan viimeinen. Lisää lähdetään hakemaan, vakuutti Remes.
Salminen ei ollut avauspäivänä vielä aivan terävimmillään.
– Remes otti maanantaina lähes minuutin johdon. En oikein vieläkään tiedä, mikä minulla silloin oli. Ajoimme sitten loput päivät Eeron kanssa tuloksien osalta puoleen ja toiseen, totesi Salminen.
– Sixi lähti kulkemaan alusta alkaen ja sain heti rennon ajon päälle. Matkaan mahtui muutama kaatuminen, mutta niitähän nyt aina sattuu näin pitkässä kisassa, säesti Remes.

Tarkkala: ”Ihan viimeisen päälle!”

Tarkkala oli voittamassa Suomen edellistä mestaruutta viisi vuotta sitten Uuden-Seelannin Lake Taupossa. Nyt hänelle napsahti kotiyleisön edessä toinen miesten joukkueen Trophy-kulta.
– Joukkueena suoritus oli ihan viimeisen päälle. Meillä oli koossa siksi kokenut porukka, että kaikki tiesivät tarkalleen mitä piti tehdä, eikä kukaan lähtenyt höntyilemään.
Henkilökohtainen suoritus sai sekin Tarkkalan suupielet korkealle.
– Olen ajanut Sixillä aiemmin luokkavoitot myös Uudessa-Seelannissa ja Kreikassa. Tyytyväinen täytyy olla, sillä nyt tuli vielä yleiskilpailun kolmas sija kaksi todella kovaa kaveria edelläni, Salminen viittasi Remekseen ja Salmiseen.
Mattila oli E2-luokassa kuudes, Salonen E3-luokassa kolmas ja Seistola E1-luokassa viides. Yleiskilpailussa trio löytyi sijoilta 10, 13 ja 14.
Junioreissa ajanut Antti Hellsten ehti pienen luokan tuloksissa yhden pykälän Seistolaa korkeammalla. Yleiskilpailussa Hellsten nousi hienosti sijalle 12.
Seuraava, eli järjestyksessään jo 87. ISDE ajetaan ensi vuonna 24.-29. syyskuuta Saksassa.

Kotka/Hamina, Suomi.
Enduromoottoripyöräilyn MM-joukkuekilpailu:
1) Suomi (Juha Salminen, Eero Remes, Matti Seistola, Jari Mattila, Marko Tarkkala, Valtteri Salonen) 17.11.11,66, 2) Espanja (Victor Guerrero, Mario Roman, Lorenzo Santolino, Cristobal Guerrero, Ivan Cervantes, Oriol Mena) + 30.42,77 minuuttia jäljessä, 3) USA (Colton Udall, Destry Abbot, Russell Bobbit, Jimmy Jarret, Kurt Caselli, Nathan Kanney) + 54.23,20, 4) Ruotsi + 1.09.22,57, 5) Hollanti + 1.22.17,62, 6) Saksa + 2.23.32,74, 7) Chile + 3.08.11,60, 8) Portugali + 5.19.57,93, 9) Puola + 6.34.19,87, 10) Iso-Britannia + 7.16.33,72.

Tiedote: Kari Aho

Uusin numero