Suomen crossilupaukset eivät kavahtaneet Italian hirmuhellettä

Italian Mantova isännöi viikonloppuna motocrossin MM-osakilpailua, jonka yhteydessä ajettiin myös Euroopan mestaruuserät. 250 cc -luokassa vuorossa oli kauden kahdeksas osakilpailu ja 125 cc -luokassa kuudes. Suomalaiset kuljettajat tekivät vahvoja suorituksia molemmissa luokissa huolimatta siitä, että elohopea nousi lauantaina +35-asteeseen.

Kaksipuolikkaissa 17-vuotias Miro Sihvonen hätyytteli palkintopallisijoitusta ajamalla lauantaina viidenneksi. Sunnuntaina hän ylitti maalilinjan kymmenentenä.

– Lauantaina jo aika-ajoissa kulki hyvin, vaikka aina parhaalla kierroksella oli jotain hässäkkää edessä, kuitenkin sain sijan kuusi. Ensimmäisessä erässä oli todella huono lähtö ja tipuin viimeisten joukkoon, mutta jotenkin ihmeellisesti nousin jo yhdeksänneksi ekan kierroksen aikana, jonka jälkeen nousin viidenneksi, vaikka ajo olikin omasta mielestäni tosi huonoa, Sihvonen ihmettelee.

– Sunnuntain erässä olin kymmenen joukossa ja ensimmäisten kierrosten aikana nousin vissiinkin kahdeksanneksi. Olin menossa ohi edellä olevasta kaverista, mutta kolaroin hänen kanssaan tilanteessa, jonka takia kaaduin ja menetin aikaa. Maalissa sitten kymmenes.

Niinikään 250-kuutioisissa kisaava Jere Haavisto teki kypsän suorituksen ottamalla sijat 10 ja yhdeksän.

– Lähtö ei ollut hirveän hyvä, olin siinä kahdenkymmenen paremmalla puolen. Jaksoi kuitenkin ajaa melko hyvin, kunto ei loppunut ja ohittelin pikkuhiljaa kavereita ja nousin yhdeksänneksi, niin ihan hyvä, Haavisto totesi heti sunnuntain erän jälkeen.

Kaiken kaikkiaan 17-vuotias nuorukainen oli mielissään koko viikonlopun annista.

– Olen kyllä tosi tyytyväinen. Pitkästä aikaa sain tasaisen kisan ajettua. On ollut tosi paljon kaikkia ongelmia tällä kaudella ja sijoitukset on olleet aika huonoja, niin pitkästä aikaa kun sai hyvän kisan, niin on tosi hyvä mieli.

Myös piikkiluokassa nähtiin iloisia ilmeitä, kun vuoden 2014 junioreiden maailmanmestaruuden 85cc-luokassa voittanut Kim Savaste nousi lauantaina toiseksi. Sunnuntaina kohtalona oli kaatumisen myötä 11. sija, mikä ei kuitenkaan nuorukaista haitannut, sillä kauden kuudes EM-osakilpailu oli hänelle tämän vuoden paras kisa.

– Sää täällä Italiassa on ollut todella kuuma, etenkin ensimmäisessä erässä. Sain kuitenkin eräsijoitusten myötä itselleni totaalin viidennen sijan. Olen tyytyväinen ajooni etenkin ensimmäisessä erässä, kun sain hyvän rytmin koko erään. Muissa kisoissa olen löytänyt vauhdin vasta lopussa.

16-vuotias Savaste oli silmin nähden helpottunut, että viime vuonna operoitu polvi ja pitkä toipumis- ja kuntoutusjakso on takana, ja ajo alkaa jälleen kulkea entiseen malliin.

– Oli hienoa nähdä, että ajo on mennyt parempaan suuntaan etenkin hiekalla, kun olen loukkaantumisen jälkeen ajanut Suomessa. Nyt odotan innolla Lommelin ja Sveitsin osakilpailua, jossa tavoitteena on ajaa podiumille.

Niinikään Kytönen Motorsportin tiimipäällikkö Vesa Kytönen oli tyytyväinen viikonlopun antiin.

– Näkee, että pojat on tosissaan ja ovat kehittyneet. Siellä on hyviä onnistumisia tämän viikonlopun aikana. Sanoisin, että Kimi teki hyvän suorituksen, mutta kaikki on onnistuneet hyvin pois sulkematta Valtteri Malinia, Kytönen kommentoi viitaten MM-sarjan MXGP-luokassa kisaavaan suomalaiseen, joka sijoittui kuninkuusluokassa sijoille 28 ja 27.

Kokemusta kansainvälisiltä areenoilta hakeva 16-vuotias Roni Kytönen saavutti Italiassa sijat 31 ja 28, mutta tällä hetkellä hänen prioriteettinsa on saada kullanarvoista kokemusta ulkomaan radoilta.

– Selkeästi näkee, että pojilla on intoa mennä eteenpäin ja yritystä, nyt vaan touchia lisää. Ne tekemiset on tapahduttava täällä, jotta onnistumiset tulee täällä eikä kotona. On tärkeää pyöriä näissä ympyröissä, Vesa Kytönen korostaa.

https://www.youtube.com/watch?v=U2CVZR5T3mw

https://www.youtube.com/watch?v=EvWmrUX8aWw

Teksti: Suomen Moottoriliiton tiedotus/Moottoriurheilu.tv

Uusin numero