Suomeen uusi motocross-luokka junioreille

Mahdollistamalla kilpailemisen kansallisella tasolla jo nuorempana, Moottoriliitto haluaa korostaa nuorten harrastamisen merkitystä sekä edesauttaa heidän aktiivisempaa toimintaa. Aiemmin nuorimmille ensimmäinen kilpailuluokka oli MX65-luokka, johon voivat osallistua 50-65-kuutioisella moottoripyörällä lapset, jotka täyttävät kauden aikana vähintään seitsemän tai enintään 11 vuotta. Lähtökohtaisesti – johtuen moottoripyörien istuinkorkeudesta – vain keskimääräistä pidemmät 7- tai 8-vuotiaat lapset ovat voineet aloittaa kilpailemisen MX65-luokkassa. Tästäkin syystä MX50-luokalle on ollut aito kysyntä.

MX50-luokan perustaminen on ollut keskusteluissa aiempinakin vuosina useasti. Vuoden 2018 alusta Moottoriliitto, motocross-lajiryhmä sekä Lohjan Seudun Moottorikerho (LoSMK) istuivat yhdessä pöytään ja lähtivät miettimään asiaa. Useasti muut urheilulajit ovat ehtineet ”varaamaan” nuoren harrastajan jo ennen kuin hänen on ollut mahdollista alkaa harrastaa motocrossia. Nyt tuota ikärajaa tuotiin alemmas ja MX50-luokan lajisäännöt muokattiin lasten harrastamisen näkökulmasta.

Suomessa on paljon innokkaita juniorikuljettajia. Kuva: Lohjan Seudun Moottorikerho

Suomen historian ensimmäinen kansallinen MX50-luokan kilpailu ajetaan Masters of Juniors -tapahtumassa Lohjalla 21. heinäkuuta. Kaksipäiväisen kilpailun toinen ajopäivä on 22. heinäkuuta Salossa. MX50-luokan kilpailijat ajavat muokattua rataosuutta, mutta kilpailupäivän ohjelma on kuten muillakin kilpailijoilla. Lohjan Seudun Moottorikerho LoSMK toivoo, että mahdollisimman moni MX50-luokan crossipyörän omistava kuljettaja tulisi paikalle mukaan osallistumaan tilaisuuteen ja myös muut tutustumaan lajiin. Alustavasti paikalle odotetaan noin 15-25 MX50-luokan kilpailijaa.

MX50-luokka perustettiin poikkeuksellisen nopeassa aikataulussa, koska asian ympärillä kaikilla oli aito tahto saada asia onnistumaan. Muun muassa naapurimaissa on MX50-luokka ollut olemassa jo pitkään. Lohjan Seudun Moottorikerho on aktiivinen motocrossiin painottunut seura, jossa on paljon MX50-luokan harrastajia. Aloite uuden luokan perustamisesta tulikin juuri LoSMK:sta. Moottoriliitto ilmaisi välittömästi varauksettoman tuen asian edistämiselle. Moottoriliiton alainen motocross-lajiryhmä teki varsinaisen MX50-luokan sääntötyön ja muut konkreettiset asiat sekä suurimman työn.

MX50-luokan kilpailujen järjestäminen on mahdollista kaikille seuroille ja MX50-luokan toivotaankin olevan mukana yhtenä kilpailuluokkana viimeistään tulevan kesän kilpailuissa ja muissakin tapahtumissa. Kuluvana kesänä on tiedossa ainakin Lohjan sekä Salon kilpailut ja mahdollisesti muitakin. Näytösluokkana MX50 on myös “Junnucup”-tapahtumissa Lohjalla heinäkuun tiistaisin.

Lajin säännöt

Kilpailukalenteri Moottoriliton sivuilta sekä  Facebook-ryhmästä ”50cc Motocross Tapahtumat”. Lisätietoa asiasta löytyy Lohjan Seudun Moottorikerhosta sekä useimmista muista moottorikerhoista.

 

Uusin numero