Stefanie Brandt-Tallqvist Radio Novalla: ”Moottoripyörävero on täysin epäoikeudenmukainen”

Arttu Harkki puhui asiasta jo aiemmin ja halusi jatkaa keskustelua vireillä olevasta veneiden ja moottoripyörien verosta. Hän esitteli Stefanie Brandt-Tallqvistin niin Brandtin kuin Project MP:n edustajana.
 
”Teemme Project MP:ssä työtä sen eteen, että kansalaiset saavat kaiken mahdollisen tiedon verosta. Keräämme lukuja ja laskelmia, jotka sitten jaamme eteenpäin”, Brandt-Tallqvist sanoo.
 
Harkin juontajakollegaa Mikko Suursalmea kiinnosti kovasti, paljonko moottoripyöriä on, kun niitä on hirmuisella vauhdilla otettu pois liikenteestä.
 
”Moottoripyörän omistajia on noin 102 400 ja monihan omistaa useamman pyörän. Ne eivät ole mitään luksuspyöriä, vaan erilaisia harrastuspyöriä. Jos kaikki omistajat rajaisivat omistuksen vain yhteen pyörään, ei verokertymä olisi enää kuin 15 miljoonaa”, Brandt-Tallqvist toteaa.
 
Ohjelmassa käsiteltiin myös veron aikataulutus. Se astuisi näillä näkymin voimaan 1.5.2017 ja olisi 150 euroa per pyörä.
 
”Mistään takautuvasta maksusta ei ole puhuttu eli jos pyörä on ajossa ennen tuota toukokuun ensimmäistä, muttei sen jälkeen, veroa ei tarvitse maksaa. Sitten jos pyörän ottaa liikenteeseen tuon päivämäärän jälkeen, tulee vero maksettavaksi.”
 
Harkki nostaa esiin veron epäoikeudenmukaisuuden ja kertoo esimerkkinä jutun lakimiehestä, joka on kertonut koko lakiehdotuksen olevan perustuslain vastainen. Verotuksessa pitäisi rokottaa käyttämistä ei omistamista.
 
”Kyllähän tämä tuntuu todella epäoikeudenmukaiselta. Puhutaan moottoripyöriä koskevasta verosta, mutta kyllähän tässä verotetaan suoraan omistajia. Sipilä on nimittänyt työryhmän tutkimaan ehdotuksien lainmukaisuutta ja toivon todella, että tämäkin pääsee ryhmän käsittelyyn”, Brandt-Tallqvist sanoo.
 
Loppukaneettina Harkki toteaa veron olevan kertymältään ja varsinkin kansantalouden kannalta negatiivinen ja lisäksi jopa vähän oikeustajun vastainen.
 
”Hiukan on mennyt metsään tämä homma”, Harkki päättää keskustelun.

Uusin numero