Speedwayn Suomen MM-osakilpailussa tehdään KiSS-historiaa

KiSS on kansainvälisen moottoriliitto FIM:n lanseeraama ympäristöohjelma, joka tulee sanoista Keep it Shiny & Sustainable, vapaasti suomennettuna ”Pidä ympäristö siistinä ja kestävänä”. Aiemmin KiSS on toteutettu lähinnä MotoGP-kilpailujen yhteydessä, sillä ohjelman seitsemän lähettilään kavalkadiin kuuluvat Valentino Rossi ja Marc Marquez. Tänä vuonna tiimiin nimitettiin speedwayn kolminkertainen maailmanmestari Greg Hancock, joka on innoissaan saadessaan isännöidä Suomessa ensimmäistä Speedwayn KiSS-tapahtumaa.

– Yksi tärkeimmistä tehtävistä, jota meidän tulee FIM:n ympäristölähettiläinä tehdä, on motivoida katsojia tapahtumissamme olemaan aktiivinen osa FIM:n, liittojen ja kilpailunjärjestäjien laatimia ympäristöohjelmia. Ensi viikonloppuna Tampere isännöi tapahtumaa, jossa urheilu ja ympäristö yhdistyvät ja tässä katsojilla on iso merkitys, Hancock toteaa.

Tänä päivänä ympäristön huomioiminen on iso osa moottoriurheilua ja sen eteenpäin viemistä. Hancock haluaa muiden lähettiläiden ohella tuoda tätä tärkeää sanomaa esiin.

– KiSS-ohjelmaan kuuluu monia ympäristötekoja lähtien aina siitä, että ajajat noudattavat FIM:n ympäristösääntöjä, järjestäjä käyttää energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja kilpailun toteutuksessa, kierrätyksestä huolehditaan, sosiaalisessa mediassa järjestetään kilpailuja ja niin edelleen. Olen erittäin onnellinen saadessani olla tämän ohjelman puolestapuhuja ja toivon, että nautitte ensi viikonlopun tapahtumasta ja kaikista niistä ympäristöteoista, joita olemme teille järjestäneet, Hancock lähettää terveisensä suomalaisille.

Tapahtumajohtaja Perttu Pesä Tampereen kaupungin tapahtumatoimistosta iloitsee, että Tampereen osakilpailu järjestetään kestävän kehityksen hengessä. Lajina Speedway on moottoriurheilun ympäristöystävällisemmästä päästä.

– FIM:n ympäristökomissio hyväksyi Tampereen osakilpailun mukaan KiSS-projektiin, mikä merkitsee sitä, että kilpailussa noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita kaikessa toiminnassa. Tampereella meillä on tähän erinomaiset edellytykset jo stadionin keskeisen sijainninkin kannalta, koska paikalle tullaan julkisilla kulkuvälineillä. Myös tapahtumapaikan jätehuolto on järjestetty siten, etteivät roskat leviä luontoon. KISS Tampere on näkyvästi esillä koko kilpailun ajan, Perttu Pesä sanoo.

Niin ikään FIM on innoissaan saadessaan tuoda ympäristöprojektin Speedwayn pariin.

– KiSS on hyvin monipuolinen ohjelma, jota voidaan muokata eri lajeihin, kulttuureihin ja koulutukseen, FIM:n ympäristökomission johtaja Kattia Hernandez kertoo.

– Pääidea on tehdä urheilukilpailuistamme kestävänkehityksen tapahtumia yhdessä yhteistyökumppaneiden kuten moottoriliittojen, promoottorin, paikallisten viranomaisten, ajajien ja katsojien kanssa. Ohjelmassa korostetaan jo olemassa olevia ympäristötekoja ja luodaan uusia. Katsojilla on myös iso rooli yhdessä ympäristölähettiläidemme ja tässä tapauksessa Greg Hancockin kanssa. Olemme iloissamme, että KiSS tulee nyt Speedwayn pariin ja että pääsemme Pohjois-Eurooppaan, jossa tapahtumien taso on tunnetusti korkea. Olemme varmoja, että #KiSSTampere tulee olemaan menestyksekäs, Hernandez iloitsee.

Uusin numero