Seikkailupyörien uusi virstanpylväs – 1000 km tankillisella

Sähköprätkien yhteydessä keskustellaan aina toimintamatkasta. Polttomoottoriprätkätkin kehittyvät, ja nyt toimintamatka ylittää ensimmäisen kerran 1000 kilometrin rajan. Siinäpä uutta kirittävää sähkömoottoripyörille.

Luis Riera Carré ja Jaime Juanola Farres. Jos nimet eivät soita hälytyskelloja, niin kannattaa yhdistellä miesten keskimmäisistä nimistä ensimmäiset tavut, ja saadaan nimi Rieju. Vuonna 1934 polkupyörätarvikkeiden valmistuksella aloittanut yritys aloitti moottorikäyttöisten ajoneuvojen valmistuksen vuonna 1942, mutta tähän asti se on tuottanut vain yksisylinterisiä malleja iskutilavuudeltaan 50-300 kuutiota. 

Nyt Rieju laajentaa mallistoaan ylöspäin esittelemällä kaksisylinterisen seikkailupyörä Aventura 500 Legendin, joka näin nousee malliston lippulaivaksi. Eicmassa pari viikkoa sitten ensimmäistä kertaa nähty Aventura on tulossa Euroopan markkinoille vuonna 2023.

Moottori perustuu Honda CB500 -mallin kaksisylinteriseen rivikoneeseen, mutta Hondaan nähden iskunpituutta on kasvatettu kaksi milliä (poraus 67, isku 68,8 mm), jolloin iskutilavuudeksi saadaan 485 kuutiosenttimetriä. Teho tulee olemaan A2-luokan sallima maksimi eli noin 48 hevosvoimaa. Maastokelpoisuudesta kielii rengaskoot, edessä 90/90-21 ja takana 150/70-18. Kuivapainoksi ilmoitetaan 190 kiloa. 

Aventuran erikoisuus on polttoainetankissa, tai tässä tapauksessa tankeissa. Normaalin 20 litran tankin lisäksi pyörän satulan alla on toinen 19 litran tankki, jolloin kokonaistilavuus on siis 39 litraa. Hondan moottori tunnetaan taloudellisena ja sillä pääsee helposti alle neljän litran kulutukseen, ja esimerkiksi uusimmalle Hondan CL500 Scramblerille luvataan kulutukseksi 3,6 litraa sadalla. Vaikka Aventura onkin hieman painavampi ja sen ilmanvastuskin suurempi, niin polttoainemäärä mahdollistaa joka tapauksessa 1000 kilometrin ajon tankkausten välillä. 

Tarkkoja teknisiä tietoja ei Rieju vielä uutuudestaan ole julkistanut. Yksittäisinä tietoina Eicmassa kerrottiin, että istuinkorkeus on 820-milliä, etujarrulevyt 298-milliset ja takana jarrulevyn koko on 240 milliä. 

Lisää tietoja odotetaan julkaistavaksi lähiaikoina.

Uusin numero