Salminen ylitti enduropyörällä esteitä Münchenin olympiastadionilla

Moottoripyöräurheilun monitaituri Salminen pyrki esittämään parhaansa mukaan taitojaan X Games-spektaakkelissa, mutta mies joutui pettymään esitykseensä lähes 40 000 katsojan edessä.

– Ikävä kyllä en saanut tällä kertaa itsestäni läheskään parasta irti. Olihan täällä hienot puitteet ja upea meininki, mutta se tärkein, eli tulos jäi nyt tulematta.

”Ei mitään tekemistä
enduron kanssa”

Husqvarnalla kilpailevalta Salmiselta jäi finaalipaikka neljän sijan päähän. Hän ajoi niin sanotussa last chance-erässä viidenneksi. Yhdysvaltalaisen ESPN-urheilukanavan organisoimassa X Games’issa keskitytään extremelajeihin ja meno on sen mukaista.

– Näillä kisoilla ei ole mitään tekemistä enduron kanssa. Eikä oikeastaan hallienduronkaan kanssa. Luonnehdin tätä supercrossiksi esteiden kanssa.

– Laji on kuitenkin mielenkiintoinen ja mielelläni minä näitäkin ajaisin. Se vaatisi kuitenkin aivan erilaista valmistautumista ja harjoittelua, mihin minulla ei yksinkertaisesti riitä omalta työltäni aikaa. Niin, ja kyllähän pyöräkin pitäisi olla aikalailla erilaisissa säädöissä, totesi 13-kertaisena mestarina enduron MM-sarjaan keskittyvä Salminen.

Radalle toi lisää haastetta lauantaina stadionia piiskannut sade. Kisa jouduttiin tämän vuoksi siirtämään sunnuntaille.

– Lauantaina stadion olisi taatusti täyttynyt, sillä siksi paljon väkeä jäi peruuntumisen vuoksi sen ulkopuolelle, kertoi Salminen.

Siirretty urakka alkoi Salmisen osalta tahmeasti.

– Sorruin omassa alkuerässäni huonoon starttiin ja päädyin kahdeksanneksi. Last Chance-erä lähti sen sijaan hyvin käyntiin. Olin kahden kierroksen jälkeen kolmas ja kiinni 15 kuljettajan finaalipaikassa, kunnes yksi kaveri oli jäänyt poikittain märälle tukkiesteelle. Meikäläinen tuli sitten siihen samaan kasaan, missä oltiin poikittain ja oikeastaan vähän joka suuntaan.

”Kivikkomäki kuin lottoa”

Sateen pehmittämä rata osoittautui äärimmäisen haastavaksi useimmille kuljettajille.

– Erityisen hankalaksi sen teki liukas kivikko. Oli aivan lottoa, miten sen pääsee ylös. Löysin siihen ihmeen hyvän linjan, mutta kyllähän oma ajoni oli tänään muuten aikamoista takkuamista jonkinmoinen jumi päällä.

Kilpailun voittoa tuuletti endurocrossin erikoismies, yhdysvaltalainen Taylor Robert, joka kukisti espanjalaisen Alfredo Gomezin reilulla 12 sekunnilla.

Tampereella joulukuussa ajettavan Super- eli hallienduron MM-sarjaa suvereenisesti viime vuodet hallinnut puolalainen Taddy Blazusiak oli kolmas jo miltei puoli minuuttia voittajasta.

MM-sarjassa E1-luokan hopeassa kiinni olevan Salmisen hektinen kilpailutahti saa jatkoa jo ensi sunnuntaina, kun San Giacomo di Roburentissa vuoroaan odottaa Italian sarjan osakilpailu.

– Kunhan tuon kisan jaksaa vielä kahlata läpi, niin sitten on varmasti ansaitun kesäloman vuoro.  Onhan sitä tullut kilpailtua ja ajettua motskarilla tällä kaudella jo tosi paljon, huokaisi Salminen.
 

Uusin numero