Salminen sysää paineet Renetin ja Guerreron harteille Heinolassa

– Kaikki toimii ja Heinolassa ajetaan tietenkin vain voitoista, vakuuttaa Salminen.

Heinola isännöi kauden toiseksi viimeistä MM-osakilpailuviikonvaihdetta. Heinolan jälkeen vuoroaan odottaa vielä kaksi ajopäivää lokakuun loppupuolella Ranskan Brignolesissa.

– Eiköhän meidän luokkamme ratkaisut jää kauden viimeiseen kisapäivään, arvioi Husqvarnalla tänä vuonna neljä voittoa viimeistellyt Salminen.

E2-luokan mestaruus on puhtaasti kolmen kuljettajan välinen kauppa. Husabergilla kisaava ja viisi päivävoittoa napannut ranskalainen Pierre Renet vie letkaa Päijät-Hämeeseen tultaessa 14 pisteen erolla Salmiseen. Yhden voiton kuitannut espanjalainen KTM-kuljettaja Cristobal Guerrero on kakkosena yhdeksän pistettä suomalaisen edellä.

– Piste-erot ovat pienet ja paineet kasvavat kärjessä sitä myötä, kun ajopäivät vähenevät, kokenut Salminen viittaa vilungisti Renetin ja Guerreron suuntaan.

“Kotikenttäetu on tässä
lajissa häilyvä homma”

Salmisen uran mahdollinen 14:s henkilökohtainen maailmanmestaruus ei ole tosin enää täysin hänen omissa käsissään. Hänelle eivät riitä voitot kauden kaikista neljästä jäljellä olevasta ajopäivästä, jos Renet takoo puolestaan kakkossijoja putkeen.

Salminen ei moisella matematiikalla kuitenkaan kypäräänsä vaivaa.

– Keskitytään jatkossakin täysillä omaan tekemiseen ja katsotaan sitten päivien päätteeksi, mitä muut ovat saaneet aikaan.

– Eipä silti, vaihtuvuus luokkamme kärjessä ei ole ollut enää viime aikoina niin iso kuin alkukaudella, jatkaa Salminen.

Kotiyleisön edessä on aina hieno kilpailla viime vuoden Sixin malliin, mutta kotikenttäedun varaan Salminen ei paljoakaan laske.

– Kotikenttäetu on tässä lajissa häilyvä homma. Kaikki kärkikuljettajat ovat nykyään kovia joka puolella. Kävinhän minäkin kukistamassa kesällä ranskalaiset heidän omalla ja spesiaalimaaperällään kansallisen kisan merkeissä, muistuttaa Salminen.

– Niin, ja toisaalta kotikisa tuo aina tullessaan vähän erilailla sellaista ylimääräistä lisähommaa.

“Hienoja pätkiä”

Heinolan hienot ja yleisöystävälliset maastokokeet saavat Salmiselta varauksettoman hyväksynnän. Endurokuviot ovat Suomessa hallussa tältäkin osin.

– Hyvältä näyttää. Varsinkin extremetesti on kerrassaan upea, eikä kaurapellolle vedetty crossitesti ole sekään yhtään hassumpi, vaikka se ei nyt niin skandinaavinen olekaan.

Salminen odottaa ratkaisujen tapahtuvan pitkällä endurotestillä viime viikonloppuna Karlsborgissa ajetun Ruotsin osakilpailun tapaan.

– Kävelin Karlsborgissa tuota pätkää siihen tutustuessani kahden tunnin ajan. Sama homma vei Heinolassa vielä 20 minuuttia enemmän. Metsämaastossa sijaitseva pätkä on tosi vaihteleva ja haasteellinen. Sieltä löytyy vähän kaikkea lajille ominaista. Välillä ajetaan pehmeällä hiekkaharjulla, josta siirrytään vuorostaan kovalle ja täysin kivikkoiselle harjulle. Sanalla sanoen juurevaa suomalaista enduromaastoa parhaimmillaan, kehuu Salminen.

Heinolan hektinen MM-vääntö jyrähtää käyntiin perjantaina klo 18 Komostenkylän motocrossradalla ajettavalla supertestillä. Prologi tarjoaa tuhdit alkupalat lauantain ja sunnuntain herkulliselle kattaukselle.

Uusin numero