Salminen ja Etna levollisina Sisiliassa

Sekin seikka tosin korjaantuu säännöllisen maailmanmatkaajan osalta tulevana viikonvaihteena, kun Italian MM-osakilpailu ajetaan Sisilian Francavillan tuntumassa ja Euroopan suurimman tulivuoren Etnan katveessa.
– Sisiliassa on ajettu aiemmin EM-sarjaa ja Italian mestistä, mutta ei vielä koskaan MM-pisteistä. No, kyllähän tämä maasto vaikuttaa aikalailla samanlaiselta kuin muissakin Italian kisoissa. Pätkät eivät ole nopeimmasta päästä ja kaikki mahdolliset kivikot kyllä hakataan läpi, kertoo Husqvarnalla kilpaileva Salminen.
Salminen johtaa Espanjan ja Portugalin osakilpailujen jäljiltä enduro 1-luokan MM-sarjaa 15 pisteellä KTM:n Eero Remekseen. Salminen vei nimiinsä kolme ensimmäistä kisapäivää ja Remes puolestaan sen toistaiseksi viimeisimmän.
– Ok alku ja ihan kivat pisteet, mutta ei niitä kannata mietiskellä vielä sen suuremmin tässä vaiheessa kautta, toppuuttelee kokenut Salminen tuttuun tyyliinsä.

Etnalla ja Salmisella on samanlainen olemus

Yli kolmen kilometrin korkeudelle kurottava aktiivinen tulivuori Etna on läsnä miltei jokaisessa kuljettajan käänteessä Sisiliassa.
Salmiselle massiivinen, viimeksi vuonna 2008 purkautunut kerrostulivuori kuvastuu edelleen myös hotellihuoneen ikkunasta käsin.
– Se pysyy koko ajan näkyvillä ympäri tiivistä reittiä. Aika rauhalliseltahan tuo Etna onneksi nyt näyttää ja sen huipulla on paljon lunta.
Etna kuvastaa samalla Salmisen olemusta, eli rauhallisen viileä ja rento ulkokuori pitää sisällään suunnattomasti tulta ja tappuraa.

”Myyränpelätin” pelittää mainiosti

Salminen kävi pohjustamassa Sisilian virettään onnistuneesti viime sunnuntaina Espanjan sarjan merkeissä Cordobassa, jossa hän voitti luokkansa.
– Siinä kisassa oli järjettömän pitävä keli aamulla, kun maa alkoi kuivua sateen jälkeen. Korkeuseroja oli kohtalaisen paljon, joten pikkupyörällä oltiin ajoittain liemessä. Iltapäivää kohden rata kuivui ja myyränpelottimellakin alkoi kerkeämään, virnistää Salminen viitaten sisäpiirin termein Husqvarnan pikkunelariin.
Aurinkoisessa Sisiliassa ei pitäisi olla harmia ainakaan sateista.
– Ja eipä silti, alkukausi on osoittanut, että tämä kalusto sopii oikeastaan kaikille keleille. Pyörä on toiminut kyllä hienosti, vahvistaa Salminen.

Sisiliassa tekninen extreme-testi taiteillaan luonnonmukaisissa puitteissa ja kuivan joenuoman kivikoissa.
– Ja tavallaan pohjalla mennään samoissa maisemissa myös crossitestin osalta. Crossi- ja endurotestien paikkoja on vaihdettu alkuperäisestä suunnitelmista. Enskatesti alkaa ja päättyy crossiradalle. Siinä välissä noustaan jyrkästi nurmikkorinteelle, Salminen kuvailee tulevaa urakkaansa.

Italian MM-viikonvaihde käynnistyy perjantai-iltana Fiune Zavianni-joen uoman ja extremen tuntumassa ajettavalla supertestillä. Varsinaiset kisapäivät ovat totutusti lauantai ja sunnuntai.

Enduron MM-sarjan 1-luokan pistetilanne 4/16 osakilpailun jälkeen:
1) Juha Salminen Suomi, Husqvarna 97
2) Eero Remes Suomi, KTM 82
3) Rodrig Thain Ranska, Honda 74
4) Thomas Oldrati Italia, KTM 65
5) Matti Seistola Suomi, Husqvarna 62
6) Julien Gauthier Ranska, TM 56.

Uusin numero