Quartararo Jerezin valtias

Fabio Quartararo tuuletti ensimmäistä MotoGP-voittoaan. Kuva: motogp.com.

MotoGP-sarja saatiin käyntiin viikonloppuna Jerezissä ajetun Espanjan GP:n merkeissä. Viikonlopun huipensi Fabio Quartararon uran ensimmäinen MotoGP-voitto.

MotoGP-sarja teki paluun pitkän tauon jälkeen, kun viikonloppuna ajettiin Jerezissä tyhjille katsomoille. Pitkä odotus palkittiin, sillä kaikki Espanjan GP:n kilpailuluokat tarjosivat roppakaupalla nähtävää.

Kilpailut aloitti MotoE-luokka, jonka lähdössä kärkeen nousi paalulta Lukas Tulovic. Eric Granado oli kuitenkin toista mieltä, ja ohitti Tulovicin nopeasti. Tulovic yritti pysyä Granadon perässä onnistuenkin hetkellisesti, mutta pian Granado alkoi repiä eroa.

Takaa Tulovicin kantaan nousi Matteo Ferrari, joka onnistuikin pian ohituksessa. Ohituksen jälkeen Tulovic teki virheen, jonka seurauksena myös Dominique Aergerter onnistui livahtamaan miehen edelle. Aergerter yritti vielä haastaa Ferraria, mutta ei löytänyt ohituspaikkaa. Kärjessä Granado sai ajaa ylivoimaiseen voittoon. Niki Tuulen sijoitus oli 11.

MotoE-luokan top-10:
1. Eric Granado (Avintia Esponsorama Racing)
2. Matteo Ferrari (Trentino Gresini MotoE) + 3,044
3. Dominique Aegerter (Dynavolt Inact GP) + 3,299
4. Lukas Tulovic (Tech3 E-Racing) + 3,517
5. Matteo Casadei (Ongetta SIC58 Squadracorse) + 4,082
6. Jordi Torres (Pons Racing 40) + 4,245
7. Alejandro Medina (Openbank Aspar Team) + 4,906
8. Xavier Simeon (LCR E-Team) + 5,475
9. Josh Hook (Octo Pramac MotoE) + 5,795
10. Mike Di Meglio (EG 0,0 Marc VDS) + 8,484

Moto3-luokassa lähtöruudusta parhaiten irtosi paalupaikan Tatsuki Suzuki, joka joutui luovuttamaan sijoituksensa muutaman kierroksen jälkeen ensin Andrea Mignolle ja Celestino Viettille. Pian myös Raul Fernandez ja Albert Arenas jättivät japanilaisen taakseen. Kilpailun puolivälissä kärkeen nousi koko viikonlopun vaikeuksissa ollut Tony Arbolino samalla, kun vasta 21. ruudusta startannut Darryn Binder nousi mukaan kärkikamppailuun. Pian kilpailun kärkikolmikko olikin Arenas, Binder ja lähdössä täysin epäonnistunut John McPhee.

Arenasin takana tapahtui jatkuvasti, ja sijoitukset vaihtelivat tuon tuosta. Kun kilpailua oli jäljellä viisi kierrosta, Arbolino ja Binder onnistuivat ohittamaan Arenasin, ja heti perään McPhee nappasi kärkipaikan muutamien peräkkäisten mutkien röyhkeillä ohituksilla. Binderin hieno kilpailu päättyi kaatumiseen kolmannelta sijalta.

Viimeiselle kierrokselle lähdettiin McPheen johtaessa, mutta Arbolino nousi kärkeen kierroksen puolivälissä. McPheen röyhkeä viimeisen mutkan ohitusyritys päättyi kaatumiseen. Arenas pääsi kiihdyttämään parhaiten kohti ruutulippua ja ajoi voittoon ennen maalisuoralla Arbolinon ohittanutta Oguraa.

Red Bull KTM Ajon Raul Fernandez oli maalissa kuudes ja Kaito Toban sijoitus oli 19.

Moto3-luokan top-10:

1. Albert Arenas (Gaviota Aspar Team Moto3)
2. Ai Ogura (Honda Team Asia) + 0,340
3. Tony Arbolino (Rivacold Snipers Team) + 0,369
4. Andrea Migno (SKY Racing Team VR46) + 0,546
5. Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46) + 0,634
6. Raul Fernandez (Red Bull KTM Ajo) + 0,682
7. Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3) + 0,753
8. Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse) + 0,881
9. Niccolo Antonelli (SIC58 Squadra Corse) + 0,986
10. Jaume Masia (Leopard Racing) + 3,646

Moto2-luokan lähtövalojen sammuessa kärkeen ampaisi KTM Red Bull Ajon Jorge Martin perässään Aron Canet. Pian Canet kuitenkin joutui Luca Marinin ja Ajon tiimin toisen kuljettajan, Tetsuta Nagashiman ohittamaksi. Marini ja Nagashima ohittivat myös Martinin, jolla oli vaikeuksia pysyä kärkikaksikon vauhdissa. Myös Marco Bezzecchi nousi Martinin ohi, mutta kaatui pian ohituksen jälkeen.

Kilpailun lopussa Nagashima yritti ajaa Marinia kiinni ja Martin sai peräänsä Sam Lowesin. Virheetontä kilpailua ajanut Marini onnistui kuitenkin vastaamaan pitovaikeuksista kärsineen Nagashiman vauhtiin, eikä Lowes onnistunut ajamaan Martinia kiinni, joten kärjen järjestys säilyi samana ruutulipulle saakka.

Moto2-luokan top-10:
1. Luca Marini (SKY Racing Team VR46)
2. Tetsuta Nagashima (Red Bull KTM Ajo) + 1,271
3. Jorge Martin (Red Bull KTM Ajo) + 4,838
4. Sam Lowes (EG 0,0 Marc VDS) + 6,200
5. Aron Canet (Inde Aspar Team Moto2) + 10,794
6. Hafizh Syahrin (Inde Aspar Team Moto2) + 15,578
7. Remy Gardner (Onexox TKKR SAG Team) + 17,426
8. Lorenzo Baldassarri (FlexBox HP 40) + 19,416
9. Enea Bastianini (Italtrans Racing Team) + 19,505
10. Xavi Vierge (Petronas Sprinta Racing) + 19,590

Viikonlopun huipennus, MotoGP-luokka tarjosikin todella nähtävää. Lähdöstä kärkeen nousi kakkosruudusta lähtenyt Maverick Viñales, joka sai peräänsä Marc Marquezin ja Fabio Quartararon. Erinomaisen lähdön ottanut Miller ajautui leveäksi ensimmäisessä mutkassa, mutta onnistui paitsi pitämään neljännen sijan, myös pian nousemaan ohi Quartararon. Kärjessä Marquez haastoi Viñalesia onnistuen nousemaan upean kamppailun jälkeen kärkeen. Hetken näytti siltä, että Marquez ajaisi kärkeen päästyään muilta karkuun. Tämä oli kuitenkin kaatua onnistuen kuin ihmeen kaupalla pitämään pyöränsä pystyssä, mutta ajautui ulos radalta ja putosi tuloslistalla todella kauas. Samalla Quartararo paranteli sijoitustaan nousten toiseksi.  

Poikkeavalla rangasvalinnalla kisaan lähteneellä Viñalesilla oli pahoja pito-ongelmia, ja tämä joutuikin Quartararon ja Millerin ohittamaksi. Samalla kun Quartararo alkoi repiä kärjessä kaulaa, teki Marquez huikeaa nousua kohti kärkeä. Viñalesin pudottaessa Millerin kolmanneksi, nousi Marquez neljänneksi, eikä aikaakaan, kun Miller tuli myös Marquezin ohittamaksi. Marquezin uskomaton kilpailu sai valitettavan lopun hänen kaaduttuaan rajusti Viñalesin takaa. Tilanteessa Marquezin olkaluu murtui, mikä saattaa heittää varjonsa miehen mestaruushaaveille.

Toiseksi viimeisellä kierroksella Andrea Dovizioso ohitti Millerin ja Franco Morbidelli yritti puskea väkisin samasta reiästä lähes kaatuen tilanteessa. Keulilla Quartararo sai ajaa uransa ensimmäisen voiton turvallisella marginaalilla ennen Viñalesia ja Doviziosoa.

MotoGP-luokan top-10:
1. Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT)
2. Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP) + 4,603
3. Andrea Dovizioso (Ducati Team) + 5,946
4. Jack Miller (Pramac Racing) + 6,668
5. Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) + 6,844
6. Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing) + 6,938
7. Francesco Bagnaia (Pramac Racing) + 13,027
8. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) + 13,441
9. Danilo Petrucci (Ducati Team) + 19,651
10. Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) + 21,553

MotoGP-sarja jatkuu jo tulevana viikonloppuna 24.-26. heinäkuuta, kun vuorossa on Andalusian GP, joka ajetaan niinikään Jerezin radalla.

Lue myös:

Uusin numero