Pyrhönen tavoittelee maailmanmestaruutta

– Tavoite on selkä ja yksiselitteinen: maailmanmestaruus.
Viime kauden loppupuolella MX3-luokan kärkivauhtia sivaltanut Pyrhönen tosin tietää kokeneena ja monessa liemessä keitettynä kuljettajana, että pitkässä ja tässä tapauksessa yhteensä 15 osakilpailun mittaisessa juoksussa kaikki on mahdollista.
– MM-kulta on tavoite, mutta on pidettävä koko ajan kirkkaana kypärässä se ajatus, että mestaruus on niin monen eri asian ja onnistumisen summa.
Suomessa ja Vantaalla elokuun lopulla vieraileva MX3-luokka vilisee sellaisia kuljettajia, joilla on onnistuessaan mahdollisuudet palkintokorokekyytiin. Omassa Honda-tiimissään kilpaileva Pyrhönen lukeutuu onnistuessaan ehdottomasti niihin kuljettajiin, joiden ennakoidaan löytyvän myös lopullisissa MM-pisteistä terävimmistä kärkinipusta.
– Olen sarjan yksi ennakkosuosikeista. Nautin tästä tilanteesta, sanoo itseluottamusta ja taistelutahtoa uhkuva Pyrhönen.
Pyrhösen valmistautuminen kauteen koki talvella takaiskun kivuliaasti siipeensä saaneen lapaluun muodossa. Myöhemmin vielä akillesjännetulehdus löi hetkellisesti jarruja hyvinkääläiseen suunnitelmiin.
– Jouduin pitämään kolme viikkoa ajotaukoa, mutta nyt pohjalla on taas saman verran tosi kovaa treeniä. Uskon olevani iskussa heti MM-avauksessa.
Pyrhösen ajotauko merkitsi samalla myös testitaukoa pyörän osalta.
– Kieltämättä, kauden ensimmäisen kolmen osakilpailun jälkeen päivitettävän pyörän kanssa tuli kiire, mutta asiat ovat nyt siltäkin osin ok. Olen erittäin tyytyväinen tiimini toimintaan. Uraani on mahtunut vain hyvin harva sellainen kausi, jolloin tilanne olisi ollut ennen ensimmäistä GP:tä yhtä hyvä kuin nyt.
Ison luokan maailmanmestaruutta puolustaa KTM:llä kilpaileva belgialainen Sven Breugelmans.
– Breugelmans lukeutuu luonnollisesti edelleen kovimpien suosikkien joukkoon, mutta hän ei ole suinkaan ainoa. Odotan, että maailmanmestaruudesta kapinoi 3-4 kuljettajaa ja osakilpailuvoitoista ehkä tuplaten sama määrä. Kärki on laaja ja sitä pakkaa saattaa sekoittaa yksittäisissä kisoissa edelleen muitakin kuskeja esimerkiksi vaikkapa Hollannin tai Portugalin osakilpailuissa.
Pyrhönen painottaa tasaisen kovaa vauhtia ja tulostasoa läpi raskaan kauden.
– Mestaruuden voittaakseen on pystyttävä ajamaan ehjästi podiumsijoituksista ja erävoitoista. Oma lähtökohtani on olla mestaruustaistelussa yhä tiukasti mukana, kun ajamme Suomen osakilpailun, vahvistaa Pyrhönen kauden eräänlaisen välitavoitteensa.

Kovalaisella ongelmia budjetin kasaamisessa
Maailmanlaajuinen talouden taantuma on iskenyt tunnetusti kyntensä kipeästi myös moottoriurheiluun. Yksi taantuman uhreista on Pyrhösen tavoin Suomen kokeneimpaan ja menestyneimpään crossikaartiin lukeutuva Marko Kovalainen.
– Nykyisessä tilanteessa sponsoreiden hankkiminen on todella vaikeaa, jopa mahdotontankin. Budjettini ei ole sillä tasolla, jota suunnittelin. Tilanne saattaa muuttua jopa viikonkin sisällä, mutta nyt on vaikea sanoa, kuinka laajan MM-kauden pystyn ajamaan, myöntää MX3-luokassa KTM:ää kuskaava Kovalainen.
Kovalainen on mukana MM-avauksessa, mutta sen jälkeen tilannetta katsotaan kisa kerrallaan. Jo tässä vaiheessa on selviö, että Chilen kallis osakilpailu toukokuussa jää häneltä ajamatta.
Kilpailullisesti Kovalainen näkee olevansa valmis kauteen.
– Ihan jees. Selän kanssa on ollut vähän vaikeuksia, mutta turha sillä on lähteä mitään selittelemään. Eihän tässä lajissa taida olla yhtään ihan tervettä kuskia, heittää Kovalainen.

Kättään poteva Mäkinen tähtää kesäkuuhun
Yksi näistä Kovalaisen mainitsemista ja loukkaantuneiden kirjoissa olevista kuljettajista on Hondalla kilpaileva Tommi Mäkinen, jolla olisi saattanut olla terveenä painavampikin sana sanottavanaan ison luokan MM-sarjassa.
– Käsivarrestani napsahti luu poikki kolmisen viikkoa sitten. Edessä on ainakin vielä saman verran viikkoja, kun pääsen palaamaan tositoimiin.
Mäkinen oli rustannut ennen harmittavaa takaiskuaan kauden kolme ensimmäistä, Englannissa, Espanjassa ja Portugalissa ajettavaa kisaa kalenteriinsa. Nyt punakynä on käynyt niiden yli ja seuraavaksi päivämääräksi on rengastettu 21. kesäkuuta. Mäkinen ei ole tehnyt sitä suinkaan juhannuksen vuoksi.
– Aion olla tällä kaudella mukana jossain vaiheessa MM-sarjassa. Tuo kesäkuun 21. päivä ja Hollannin Markelo on nyt päällimmäisenä mielessä.

Motocrossin MX3-luokan MM-kalenteri 2009:
12.04. Hawkstone Park, Iso-Britannia
19.04. Talavera de la Reina, Espanja
03.05. Cortelha, Portugali
24.05. Laguna Caren, Chile
07.06. Holice, Tshekki
14.06. Troyan, Bulgaria
21.06. Markelo, Hollanti
05.07. Faenza, Italia
12.07. Orehova Vas, Slovenia
19.07. Mladina, Kroatia
02.08. Schwedt, Saksa
09.08. Lacapelle Marival, Ranska
23.08. Vantaa, Suomi
30.08. Randers, Tanska
13.09. Villars sous Ecot, Ranska

Uusin numero