Päitsin suosikki Kantonen näkee Laaksosessa ”mysteerivastuksen”

Kokeneempaa päätä edusti 44-vuotias Marko Laaksonen, joka lähtee tavoittelemaan yleiskilpailun voittoa pienen tauon jälkeen. Edellisen kerran Laaksonen osallistui kisaan kaksi vuotta sitten sijoittuen toiseksi.

Miehellä onkin takanaan mittava Päitsi-menneisyys. Ensimmäisen kerran Laaksonen osallistui kisaan vuonna 1984, ja järveä on kierretty siitä lähtien tasaiseen tahtiin. Yleiskilpailun hän on voittanut kahdesti, vuosina 1999 ja 2002.

Kokemuksen lisäksi Laaksonen on ehtinyt harjoitella Päitsiä varten ahkerasti koko vuoden. Nuorempi polvi tarjoaa silti erittäin rankan vastuksen.

– Kovaa ne menee, mutta antaa niitten mennä. Kisa alkaa kunnolla vasta lauantaina Jämsässä, sitten nähdään missä mennään, Laaksonen totesi.

Viime vuoden mestari, ylivoimaisesti voiton silloin napannut Oskari Kantonen lähtee kilpailuun itsevarmasti, mutta ei liian. 25-vuotias ei leiju viime vuoden voitonhuumassa vaan toteaa, että täysillä on puristettava, jotta muut kilpailijat pysyisivät takana. Mysteerivastuksen Kantonen näkee Marko Laaksosessa, joka ei ole osallistunut kisoihin koko vuoden aikana.

– Laaksosen vauhtia ei oikein pysty etukäteen arvioimaan. Edessä on pitkä kilpailu ja mitä tahansa saattaa tapahtua, Kantonen sanoi.

Kalustonsa Hondaan vaihtanut Kantonen kertoo muutoksen antaneen uutta potkua ajoon. Uusi tiimi, kevyen ja ketterän tuntuinen pyörä sekä terveenä pysyminen antavat kuljettajalle motivaatiota sekä hyvät mahdollisuudet sijoittua kärkeen tänäkin vuonna. Melkein kaiken muun voi ennakoida, mutta kurja sää voi aina yllättää lumispoorissa viihtyvän kuljettajankin.

– Jos saisin toivoa, niin kisaviikonloppuna olisi pikkupakkasta, eikä taivaalta sataisi mitään.

Lääkäriltä hyviä
uutisia Mattilalle

Pakkasta toivoo myös tällä kaudella loukkaantumisista kärsinyt Jari Mattila. Pahin skenaario Mattilan mielestä on sula reitti, jossa on vaikeasti havaittavia vesilätäköitä ja reikiä.

Mies loukkasi tänä vuonna molemmat olkapäänsä, mutta lääkäri on kuitenkin antanut luvan osallistua Päitsille. Voittoa 31-vuotias Mattila ei kuitenkaan lähde havittelemaan, vaan tähtäimessä ovat SM-pisteet.

– Kaluston puolesta pystyisin taistelemaan voitosta, mutta itse en ole sataprosenttisesti kunnossa. Katsotaan, missä kohti kisa katkeaa, Mattila totesi.

Valtteri Salonen, 28, puolestaan ilmoitti olevansa kiinnostunut myös yleiskilpailun voitosta. Viime vuoden pronssimitalisti kertoi vaihtaneensa pyöränsä juuri ennen tiedotustilaisuutta 300-kuutioiseen, eli samaan, jolla hän menestyi viimekin vuonna.

– Lähden kisaan samalla pyörällä kuin viimeksikin puhtaasti siitä syystä, että pystyn ajamaan sillä itseäni paljon enemmän säästäen.

Kaivolaisen tavoite on lyödä
esikuvansa Aholan ennätys

Kantosen tapaan KTM:stä Hondaan vaihtanut 22-vuotias Miko Mellin taitaa lumessa ajamisen. Viime vuoden yleiskilpailun yhdeksäs kertoo harjoittelun sujuneen hyvin ja talviajon luonnistuvan. Myös Mellin on saanut uutta inspiraatiota ja piristystä ajoon uuden kaluston ja hienon tiimihengen myötä.

Tämän vuoden nuoria lupauksia edustivat 18-vuotias Paavo Honkanen ja 16-vuotias Joni Kaivolainen. Jämsästä kotoisin oleva Honkanen kärsi sairastelusta yli puoli vuotta, mutta kertoi pystyneensä harjoittelemaan säntillisesti pari viime kuukauden ajan. Honkasta ei oma kunto huoleta ja tavoitteena on oman luokan voitto. Tärkein valtti tulevassa kisassa on fiilis.

– Jos fiilis karkaan, niin silloin karkaa ajokin, Honkanen tiivisti.

Niin ikään Jämsän metsissä oppia saanut Joni Kaivolainen kertoo miettineensä Päijänneajoon osallistumista jo kolme vuotta. Iän puolesta siihen aukesi mahdollisuus vasta tänä vuonna. 3-vuotiaasta lähtien pyörän selässä viihtyneelle Kaivolaiselle Päitsi on ensimmäinen tosikoitos endurossa.

Henkilökohtaista valmennusta nuorukainen on saanut muun muassa kaksinkertaiselta Päitsi-voittajalta Janne Suomiselta. Tärkein neuvo on ollut, että koheltaa ei saa.

– Meidän ikäisillä on kuulemma tapana koheltaa, kun ollaan nuoria ja tyhmiä, Kaivolainen naureskeli.

Nuori kuljettaja kertoo esikuvakseen edesmenneen Mika Aholan, joka on kaikkien aikojen nuorin Päijänteen ympäriajon voittaja. Kaivolaisen tavoite on lyödä tämä ennätys.

* Päitsi-faktat

Kilpailun arvostetusta voitosta kilpailevat muun muassa viime vuoden voittaja Oskari Kantonen ja kolmas Valtteri Salonen. Kantosta haastaa tosissaan esimerkiksi Päitsi-konkari Marko Laaksonen. Viime vuoden kymmenen joukosta mukana ovat myös Riku Nikander, Janne Suominen, Jari Mattila ja Miko Mellin.

Tänäkin vuonna moni starttaa Päitsin kiertoon ensimmäistä kertaa. Yksi heistä on näyttelijä, Vareksenakin tunnettu Antti Reini.

Kilpailun lähtö ja maali ovat Vuosaaren satama-alueella Helsingissä. Ensimmäinen kilpailija starttaa reitille perjantaina klo 14.01. Vuosaaressa ei ajeta maastokoetta. Ensimmäinen ja viimeinen maastokoe on MK Joensuun tila Sipoossa.

Tänä vuonna ajetaan yhteensä 29 maastokoetta. Viimevuotiseen tapaan Päitsi 2012 on pitkä ja rankka. Reitin kokonaispituus on 1020 km. Kokonaan uusia maastokokeita ovat John Deere Asikkalassa lauantaiaamuna (MK 9) ja MK 20 Sysmä lauantai-iltana. Lauantain viimeinen maastokoe on Heinolan motocross-radalla, joka palaa Päitsin maastokokeeksi muutaman vuoden tauon jälkeen.

Perjantaina ajetaan 7 maastokoetta. Yötaukopaikka on sekä perjantaina että lauantaina Vierumäellä. Lauantaina ajetaan Päijänteen länsipuolta ylös Jyväskylään ja itäpuolta takaisin Vierumäelle. Lauantaina kilpailijat ajavat 15 maastokoetta. Sunnuntaina ajetaan samat seitsemän maastokoetta kuin perjantaina.

Kilpailusta jaetaan kahdet SM-pisteet. Toiset pisteet jaetaan perjantain ja sunnuntain tulokset yhteenlaskien. Toiset SM-pisteet lasketaan lauantain tuloksista.

Lähtöluettelo:
www.fin-enduro.com/hmk/ilmolist.php?kilpaid=515

Uusin numero