Päitsi-kuskit Biken tentissä

Päitsi on tänä(kin) vuonna erittäin rankka ja vaativa. Konkarit muistelevat, että edellisen kerran yhtä paljon sohjolunta Helsingin ja Jyväskylän välillä riitti 90-luvun alkupuolella. Biken tentissä selvitimme mm. minkä ”koulukunnan edustajia” kuljettajat ovat (hiertymät ja hiki kuuluu erityisesti talvienduroon), mikä sytyttää kisafiiliksen ja löytyykö kuraisista hihoista valttikortteja lauantai-illan hämärtyessä..

Kuljettavat vastasivat seuraaviin kysymyksiin:
1. Mikä on haastavin maastokoe +7 asteen kelissä ja vesisateessa?
2. Mikä on sun lauantai-illan salainen ase?
3. Mitä löytyy ajohousujesi alta?
4. Mitä musiikkia kuuntelet kisapaikalle ajaessasi?
5. Mitä ehdottomasti teet viimeisellä viikolla?
6. Mitä ehdottomasti et tee enää vikalla viikolla?
7. Huvittavin kommelluksesi aikaisemmilta Päitseiltä?
8. Millaisia terveisiä laitat pahimmalle kilpakumppanille ja kuka hän on?
9. Milloin ajat seuraavan kerran Päitsin jälkeen?

Oskari Kantonen
1. Haastavin MK? Kaikki pitkät pätkät on tosi raskaita, Huhdanoja, Nuuttila ja Auttoinen, kun pyörä vikuroi pehmeässä lumessa.
2. Salainen ase? Ei mulla oo mitään ihmeellistä. Kunhan sais syötyä lämmintä ruokaa, mulla on aina äitin tekemää carbonaraa, jota mikrossa lämmitettynä pitää syödä ainakin Jämsässä ja Joutsassa.
3. Ajohousujen alla? Karvoitus?! Ahaa…pyöräilyhousut. Uimahousut ja räpylät vois olla kyllä tänä vuonna parempi valinta.
4. Kisamusa? Rap-musaa
5. Vikalla viikolla ehdottomasti.. Lepään, syön ja varmistan että kaikki ruuvit on pyörässä kiinni ja laitan varusteet kuntoon.
6. Ehdottomasti en..Treenaa apinan raivolla
7. Paras kommellus? Ekalla Päitsillä tuli laitettua kai liikaa jäänestoa bensan sekaan, eikä tullut sekoitettua kunnolla. Perjantaina Mäntsälässä kone sitten leikkas kiinni…
8. Terveisiä pahimmalle kilpakumppanille: Luokkakohtaisesti laitan Heikille terveisiä, että pitää vaan mun nimellä varustetut tarrasarjat kiinni omassa pyörässään!
9. Seuraava kerta? Tiistaina lähden Espanjaan ja lauantaina ajan +20 asteesssa kovalla savella crossia!

Tuomas Ahonen
1. Haastavin MK? Nuuttila ja Haapajoki
2. Salainen ase? En oo yhtään väsyny! Ennen mulla oli vähän erikoisempia sapuskia, nykyisin syön ihan perinteistä ruokaa.
3. Ajohousujen alla? Pyöräilyhousut, suojashortsit ja polvituet
4. Kisamusa? Heavy-rock!
5. Vikalla viikolla ehdottomasti.. Käyn ajamassa ja punttisalilla
6. Ehdottomasti en.. Mee baariin
7. Paras kommellus? Ikävin kokemus on se, en tosin muista vuotta, kun siirtymä oli tosi tiukka enkä ehtinyt käydä ennen MK:ta pissalla. Se oli ihan kamalaa, kun en koko maastokokeella voinut ajatella muuta kuin sitä pissahätää. Mietin laskenko housuun vai pysähdynkö. Jaksoin kuitenkin maaliin, mutta se oli ihan kamalaa, ihan kamalaa!
8. Terveisiä pahimmalle kilpakumppanille: Niitä on nää kaikki ketä tässä nyt on (Timonen, Kantonen, Nurminen) ja ei muuta kuin vedetään hyvä kisa!
9. Seuraava kerta? Pääsiäisenä, meen yhteen pääsiäistapahtumaan

Pentti Nurminen
1. Haastavin MK? Pitkät, mikä siellä oli se 40 min. pätkäkin. Jokusen hikipisaran siellä saa irtoomaan.
2. Salainen ase? Täytyykin ruveta miettimään, tässä on vielä pari päivää aikaa. Mitään ihmeellistä ruokaa mulla ei ole, suolakurkkuja ja mehua pitää olla.
3. Ajohousujen alla? Polvituet. Täytyy kattoo tartteeko kurahousuja!
4. Kisamusa? Meillä on faijan kanssa aina kinaa, kun kuljetaan samalla autolla ja musamaku aika eri. Peer Güntia..
5. Vikalla viikolla ehdottomasti.. Nukun törkeän pitkään.
6. Ehdottomasti en.. Keskity muiden tekemisiin, ainoastaan omiini.
7. Paras kommellus? Mulla tais olla jonain vuonna jakoavain takaiskarin välissä. Kuinkahan se olikin sinne joutunut?
8. Terveisiä pahimmalle kilpakumppanille: Palkkasin parhaan kilpakumppanin mekaanikokseni, joten Tontin Mikolle vaan terveisiä etelän lämpöön. Se on siellä uittamassa varpaitaan merivedessä.
9. Seuraava kerta? Toivottavasti ei ihan vähään aikaan. Kesärenkailla sit kun on kuivaa.

Heikki Timonen
1. Haastavin MK? Voi olla mikä vaan pitkistä. Pätkät kun on muutenkin raskaista entistä raskaampia pehmeän kelin takia.
2. Salainen ase? En mä tiedä, ei kai sellaista ole. Ohjelma la-iltana on syömään ja varusteet kuntoon ja heti kun mahdollista nukkumaan. Etupäässä tankkaan geelejä, jonkun pastakökkäreenkin yritän syödä. En syö hirmuisesti, ei ole nälkä, joten se on sellaista puoliväkisin syömistä.
3. Ajohousujen alla? Hikikerrasto, pyöräilyhousut ja polvituet.
4. Kisamusa? Monenlaista, discorenkutusta, iskelmää, Eminemiä…
5. Vikalla viikolla ehdottomasti.. Auto pitää järjestää ja muutenkin kattoa tavarat, että on helposti saatavilla ja löytyy.
6. Ehdottomasti en.. Ei oo mitään erityistä
7. Paras kommellus? Kerran olin vaihtanut ajolaseihin linssin niin, että se jäi oudosti kaarevaksi, enkä ollut huomannut. Niillä ajolaseilla maastokokeella ajaminen oli tosi vaikeaa, kun lasit peilas omituisesti. Ja toisena vuonna pyörän ajovalo ei saanut kunnolla jännitettä, olin testannut sitä liian valoisalla, joten sillä ei nähnyt kertakaikkiaan mitään ja ajoin käytännössä siirtymät sokkona muiden perässä.
8. Terveisiä pahimmalle kilpakumppanille: Nyt näyttäis siltä, että pahimmat kilpakumppanit ois Nurmisen Pena ja Oskari. Tsemppiä vaan!
9. Seuraava kerta? Lupasin Päiväkummulle mennä Kiteen SM:iin parikilpailuun toukokuussa.

Mauno Suni
1. Haastavin MK? Kaikki maastokokeet on vaikeita. Siellä on kovettunut spoori alla ja kun se nyt pettää. Kärkikuljettajille voi tulla sen takia paljon eroja. Minä lähden numerolla 145, jolloin latu jo selkiää, kun on niin paljon möyhennetty. Koko lenkki on nyt vaan samanlainen, kun Helsingissäkin on lunta.
2. Salainen ase? Luotan siihen, että löydän oman vauhtini ja menen varmaa omaa menoa, ettei tule virheitä. Jos yrittää ylikovaa, kunto pettää. Luotan siihen, että peruskunnon kautta on kestävyyttä. Ei saa vetää määrätyn rajan yli.
3. Ajohousujen alla? Craftin pitkät alushousut. Ohut alusasu.
4. Kisamusa? Olavi Virta, sen jälkeen tulee Elvis. En tykkää rockista, vaan pitää olla vanhaa hempeää tanssimusiikkia.
5. Vikalla viikolla ehdottomasti.. Pyörän kunnostusta, renkaan vaihtoa. Keskiviikkona vielä testaan pyörän spoorissa. Keskiviikkona tai torstaina teen vielä n. 10 km kävelylenkin ja ajattelen jotain muuta. Ajan puita pannuhuoneeseen ja sellaista. Peruskuntoon ei voi enää vaikuttaa.
6. Ehdottomasti en.. jätä varusteiden laittoa viimeiseen viikkoon. Enkä enää varsinaisesti aja. Pitää mennä kisaan kuin ”valmiiseen ruokapöytään”.
7. Paras kommellus? Niitä on niin paljon. Vilua ja nälkää! Kerrankin oli niin nälkä…eväänä oli hapanleipää, niitä sitten vedin ja ihmettelin kun oli vähän sitkeää. Huollon pojat sitten kommentoivat että ens kerralla vois ne voipaperit ottaa pois välistä. Otin homman aina niin tosissani, että mitään virheitä ei saanut sattua. Olen aina kilpailun aikana tosi kiukkuinen ja huoltomiehet saavat kyytiä. Aina menin voittamaan ja muut sijat, jopa toinen sija, tuntui siltä että olisi yhtä hyvin voinut olla kotona.
8. Terveisiä pahimmalle kilpakumppanille: Kaikki veteraanit ajavat kovaa, Värelän Jari ja Myllymaan Antti. Pyrin kilpailemaan itseni kanssa ja itselleni voisin sanoa, että maltilla vaan pitää lähteä. Hommaan pääsee kyllä sisälle, kun ei töpeksi alussa. Pitkissä kisoissa pitää mennä alku varman päälle ja löytää oma vauhti.
9. Seuraava kerta? En uskalla sanoa tähän mitään. Joka vuosi sanon, että tämä on viimeinen kerta. Ekan kerran ajoin vuonna -75 maahantuojan pyörällä. Aina suullisesti sovittiin ja kaikki on toiminut. En aja kesällä, multa lähtis asfaltilla kortti joka toinen viikko. Ajaminen on asfaltilla liian ”helppoa”, aina oon tykänny kun saa möyriä savessa ja maastossa. Eikä mulla olis katupyörään varaakaan.

Samuli Aro
1. Haastavin MK? Ihan kaikki. Aika lailla kaikki pätkät on mulle haastavia, pitkät on sellaisia hankalia. Toivottavasti ei ole ihan samanlaista heilumista ja vaappumista kuin Riihimäellä. Muuten tulee ihan kamalaa joka pätkästä. Pimeässä ajamisessa on omat haasteensa, mutta valot on sellaiset että pitäisi tulla toimeen.
2. Salainen ase? Ei mulla ole salaisia aseita. En ole niin miettinytkään, mutta..tän talven spoorikokemuksen perusteella salaiset aseet aika vähissä. Hyvä pyörä ja huoltoporukka. Ja Nyqvistin Reiska kertoi, että metukkaleivät on hyviä eväitä. Muuten otan sellaista helppoa pientä syötävää.
3. Ajohousujen alla? Munat. Jaa…En mä ole vielä miettinytkään, mitähän mä laittasin. Lämpöalusasua oon käyttänyt. Ajamiseen tarkoitettuja ajokalsareita ja lämpöalushousut, polvituet ja sukan varret housujen alle. Lauantai-iltana löytyy varmasti myös hankaumia!
4. Kisamusa? Raskasta! Heavymiehiä henkeen ja vereen!!
5. Vikalla viikolla ehdottomasti.. Ei tässä nyt.. järjettömässä paniikissa sinkoilen edes takaisin ja ihmettelen kun mikään ei valmistu. Sitä se ollut jo kolmatta päivää.
6. Ehdottomasti en.. Noo…mitään ei saa jäädä tekemättä. En mä oikein osaa sanoa, en lähde Italiaan testaamaan ja treenaamaan. Viime viikolla tulin just Italiasta ja siellä oli vähän erilaiset ajo-olosuhteet. Loppuajasta lähes t-paitakelit.
7. Paras kommellus? Ei siellä mitään erityistä oo sattunu. -99 tuli junnumoka, huomasin sunnuntaina että Mäntsälä-Ohkola paikkeilla alkoi olla tosi kylmä ja märkää ja ihmettelin sitä, mutten tajunnut tsekata ajovarusteita. Vasta maalissa huomasin että ajohousuissa oli puolen kankun kokoinen palkeenkieli.
8. Terveisiä pahimmalle kilpakumppanille: No en tiedä (kuka on pahin). Kai ne niitä häntäpään kuskeja on… Ei vaan, kaikki on kilpakumppaneita, toiset enemmän ja toiset vähemmän. Terveisinä sanoisin, että kaikille nautinnollista Päijänne viikonloppua!
9. Seuraava kerta? Oiskohan se sitten seuraavan viikon lauantaina. Aika nopeesti, sillä lähdetään Latviaan leirille pääsiäisenä. Ollaan 5-6 päivää, jonka jälkeen Saksassa on eka crosscountry-kisa.

Marita Nyqvist
1. Haastavin MK? Jaaha. Kyllä se varmaan johonkin noihin pitkiin pätkiin kallistuu. Voi olla Jämsä tai Joutsa, kun en tiedä kuinka paljon siellä on ajettu.
2. Salainen ase? (Naurua) Mikähän se vois olla, pahoja kysymyksiä. Sisu ja sinnikkyys ja toivon mukaan kunto kestää. Kevyt pyörä ja kevyt kuljettaja. Pienenä toiveena on, etten kevyenä huku yhtä syvälle kuin muut.
3. Ajohousujen alla? Sieltä löytyy polvituet, pyöräilysäämiskähousut, tukivyö ja lämpökerrasto. Villasukat ja jos on märkää, niin jalkoihin muovipussit.
4. Kisamusa? Kuuntelen varmaan radiota ja SuomiPop-kanavaa. Mitä sieltä sattuu tulemaan. Toissa vuonna soitti velipoika Cranberriesin Zombieta, se soi joka huollossa. Olikohan se joku vinkki?
5. Vikalla viikolla ehdottomasti.. Pyörähuolto ja ruoka-ja nestetankkaus. Torstaina pitää kerätä kamat kasaan ja vikalla viikolla pidän aina huoltopalaverin huoltomiesten kanssa. Samat rutiinit joka vuosi.
6. Ehdottomasti en.. käy treenaamassa yhtään mitään, ei oo kyllä aikaakaan. Ei tuu käytyä ajamassa eikä mitään muutakaan.
7. Paras kommellus? Niitä on varmaan aika paljonkin…Joka vuosi mulla on ollut aina ohjelmaa. No yks liittyy siirtymän jälkeen haalarin riisumiseen, toinen huoltomies veti ensin mun toisen jalan alta ja samaan aikaan toinen tempaisi toisesta lahkeesta jalan alta. Siinä sitten roikuin kyynärpäiden varassa, kun just ehdin napata vähän kiinni. Niille ei tainnu tulla mieleen, että pystyssä pysymiseen tarvittaisiin edes yksi jalka…
8. Terveisiä pahimmalle kilpakumppanille: Täytyy verrata vähän aikoja Ruotsin Jessicaan. Ajamalla pitää erot tehdä, ei sen kummempia terveisiä. Toivottavasti molemmilla pelit toimii. Mulle tulee kuitenkin jotain ohjelmaa tänäkin vuonna, tuskin on poikkeus siihen.
9. Seuraava kerta? Sitten kun lumet on sulanut ja maa on kuiva. Sitten kun pääsee kesärenkailla. Paitsi jos pääsiäisenä olis kovat pakkaset vois ehkä mennäkin…

Biken suuri talviendurotesti uusimmassa numerossa 4/2010! Lehti on saatavilla Lehtipisteissä vielä parin viikon ajan.

Uusin numero