Päijänteen Ympäriajo starttaa 75. kerran!

Vuoden 2010 kilpailu järjestetään perinteitä kunnioittaen, mutta myös uudistuksia on luvassa. Juhlavuoden kunniaksi perinteikäs Suomi-Ruotsi-maaottelu on herätetty henkiin lähes 20 vuoden tauon jälkeen.
Luvassa on tiukkaa vääntöä maiden parhaiden endurokuskien välillä. Entistä enemmän haastetta aiheuttaa raskas ja luminen reitti, joka on tänä vuonna hieman pidempi. Uutta ovat myös SM-pisteet, joita tänä vuonna jaetaan poikkeuksellisesti kaksinkertaisesti.

Ruotsista saapuu monivuotisen Päijänteen kiertäjän Lars Pärnebjörkin johdolla kovatasoinen joukko nuoria, innokkaita ja erityisesti lumisissa olosuhteissa sukkelia kuljettajia.

Ruotsin joukkueessa ajavat Niklas Gustafsson Göta MS, Jonas Karlsson Göta MS, Tobias Burman Östhammars MK ja Olle Löthman Östhammars MK. Tämän nelimiehisen joukkueen lisäksi Ruotsia tulee edustamaan heidän nopein naiskuljettajansa, Jessica Jönssön, jonka vauhti saattaa yllättää monet.

Suomen joukkueen johtajana toimii Kaj Ek. Suomen joukkueessa ajavat Heikki Timonen SsMk, Pentti Nurminen SsMK, Oskari Kantonen ME-Racing ja Tuomas Ahonen PadMU.

Joukkueissa ajavien lisäksi kokonaiskilpailun voitosta lähtee taistelemaan myös pitkä liuta kovia suomalaisia. Mukana ovat viime vuoden toinen Petteri Silvan ja kilpailun voitostakin taistellut, sunnuntaina loukkaantumiseen keskeyttänyt Petri Pohjamo. Nähtäväksi jää mikä on viime vuonna kymmenen kärkeen ajaneiden Janne Suomisen, Jari Pulkkisen, Riku Nikanderin, Olli Turman ja Marko Leponiemen vauhti. Myös viisinkertainen maailmanmestari Samuli Aro nähdään Päitsillä vuosien tauon jälkeen.

Päijänne-ajo järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1927. Kilpailu on historiansa aikana ollut kaksi- tai kolmipäiväinen, yötaukopaikat ovat vaihdelleet ja Päijänne on kierretty joko myötä- tai vastapäivään.
Päijänne-ajon perinteikkäät Suomi-Ruotsi-maaottelut alkoivat jo 1950-luvulla jatkuen aina 1990-luvun alkuun saakka.

Vuoden 2010 kilpailun reitti ja aikataulu noudattavat edellisvuosien
tapaa: lähtö on perjantaina Helsingistä Laakson ratsastuskentältä, molemmat yötauot ovat Lahdessa, Päijänne kierretään länsipuolta ylöspäin ja itäpuolta alaspäin, ja maali on sunnuntaina Helsingissä. Ensimmäinen kilpailija starttaa perjantaina kello 14.01.

Yleiskilpailu ja kaksinkertaiset SM-pisteet

Koska Päijänteen ympäriajoon osallistuminen vaatii kuljettajilta muihin endurokilpailuihin verrattuna suurempia panostuksia, järjestelytoimikunta on anonut vuoden 2010 kilpailulle kaksinkertaiset SM-pisteet.

Pisteet jaetaan kahdesta eri osuudesta. Perjantain ja sunnuntain ajat lasketaan yhteen ja niiden perusteella jaetaan yhdet SM-pisteet. Lauantain aikojen perusteella jaetaan toiset SM-pisteet. Jos kilpailija keskeyttää perjantaina tai lauantaina, hän voi siis seuraavana päivänä lähteä uudelleen mukaan kisaamaan SM-pisteistä.

Vaikka kilpailun aikana ajetaan kaksi SM-osakilpailua, varsinainen Päijänteen ympäriajo yleiskilpailu ei muutu. Päitsin voitosta ja kiinnityksestä arvokkaaseen Päijännekilpeen voivat ajaa vain kilpailijat, joilla ei ole keskeytyksiä kilpailun aikana.

Kiertopalkinnon saa omakseen kilpailija, joka voittaa nimensä kilpeen kolmannen kerran. Heikki Timosella on mahdollisuus saada tällä hetkellä kiertävään kilpeen kolmas kiinnitys. Jos Timonen voittaa kilpailun 2010, tekee hän myös uutta Päitsi-historiaa, sillä kukaan ei ole aikaisemmin pystynyt kuuteen peräkkäiseen voittoon. Timosella on ennestään jo Päijännekilpi voitoistaan vuosina 2005-2007.

Uusin numero