Orimattila yllätti SM-joukkuekisassa

Ehdottomana ennakkosuosikkina startannut Helsingin Moottorikerhon ykkösnyrkki sai kovan kolauksen jo päivän ensimmäisessä erässä. Eikä päivän dramatiikka tosiaankaan loppunut ensimmäiseen erään.

Jo harjoitusten jälkeen Orimattilan Moottorikerhon ykkösjoukkueen joukkueenjohtaja Mikko Kaasinen sanaili varikolla, että orimattilalaiset ovat latailemassa yllätyspaukkuaan. Muutamaa tuntia myöhemmin Kaasinen sai vastaanottaa onnitteluja ja nimityksen vuoden motocross-ennustajaksi.

Ensimmäisen erän alkupuoliskolla näytti pitkään, että Helsingin ykkösen kultajuna puksuttaa varmaakin varmemmin, kun Toni Eriksson ajoi suvereenissa johdossa ja Henric Stigell piti varmaa kakkossijaa. Erän puolivälin jälkeen Stigellin menopeli kuitenkin sanoi sopimuksensa irti.

Syynä oli konerikko ja varikolla alkoi kuumeinen moottorinvaihtoprojekti, joukkuekisan sääntöjen mukaan pyörää kun ei saa vaihtaa kesken kisan.

Eriksson ajoi erästä suvereenin voiton, kakkoseksi nousi todellinen yllättäjä, Jämsän Seudun moottorikerhon Santeri Kinnunen. Erän kolmosena maaliin ajoi Orimattilan Iiro Laitinen. Hän ei ole kilpaillut kahteen vuoteen ja kuluvalla kaudella Laitinen on nähty motocrossin parissa vain mekaanikon roolissa. Kun Orimattilan erän toinen edustaja Joni Tuominen ylsi viidenneksi, otti joukkue kisan ykköspaikan.

Helsingin ykkösen mekaanikkojoukko teki ensimmäisen erän jälkeen maailmanluokan työtä ja Stigellin pyörä saatiin toisen erän lähtökarsinaan ajoissa, kokonaisena ja käynnissä. Stigellin vastoinkäymiset kuitenkin jatkuivat heti startin jälkeen kun hän kaatui ja putosi melko kauas kärjestä. Lopullisesti Stigellin ja Helsingin ykkösen päivä romahti kuitenkin vasta hiukan ennen erän puoltaväliä.

Hyvää nousua tehnyt Stigell törmäsi kisatilanteessa Hyvinkään kakkosjoukkueen Lari Jukolan kanssa. Stigell pääsi liikkeelle aivan viimeisten joukossa mutta joutui tulemaan pois jo seuraavalla kierroksella, kun miehen ranne sai sen verran kolhuja, että ajaminen oli mahdotonta. Jukolalle kävi vielä huonommin, hänet kuljetettiin sairaalaan jatkotutkimuksiin, kipeää tuli ainakin kylkeen ja lonkkaan.

Orimattilaan aurinko sen sijaan paistoi aina vain kirkkaammin. Niko Koskela voitti toisen erän ennen Helsingin ykkösen Ludde Söderbergiä ja Tuominen päätti urakkansa kuudenteen sijaan. Marko Kovalainen puolestaan nostatti Hyvinkään moottorikerhon ykkösjoukkueen toiveita kolmossijallaan.

Ratkaisevaan kolmanteen erään lähdettäessä Orimattilan Koskela ja Laitinen saivat startata levollisin mielin, vain Helsingin ykkösen mallin mukainen epäonni olisi voinut riistää heiltä ykkössijan. Helsinkiläisten toiveet jäivät täysin kakkosjoukkueen varaan, kun kaiken huipuksi Söderberg joutui lähtömutkan kolariin ja erä jäi häneltä siihen.

Erän kärjessä nähtiin pitkään todellisten konkareiden mittelö ykköspaikasta, kun Karkkilan ykkösen Niko Kalatie ja Hyvinkään ykkösen Kovalainen ajoivat letkan kärjessä.

Kovalaisen vauhti alkoi kuitenkin hiipumaan ja loppui lopullisesti toiseksi viimeisellä kierroksella kun pyörän moottori veti viimeiset henkäyksensä. Kalatie otti erävoiton, Eriksson ajoi maaliin kakkosena, mutta koska kummankaan joukkue ei enää kärkisijoista taistellut, niin mitalit ratkottiin muiden kesken.

Orimattilan Koskelallakin oli ylimääräistä ohjelmaa erän aluksi, mutta hän nousi kuitenkin Kovalaisen jäätyä välille erän kolmoseksi. Kun huiman paluun radoille tehnyt Laitinen oli viides, oli heti varmaa, että mestaruus todellakin meni Orimattilaan.

Hopean ja pronssin kohtalo menikin sitten niinsanotusti tarkistuslaskentaan. Erässä hylättiin yksi kilpailija hänen ajettuaan väärällä pyörällä. Loppujen lopuksi Hyvinkään ykkösryhmä piti hopeasijansa Aki Mannisen, Kovalaisen ja Valtteri Malinin suorituksilla.

Äärimmäisen tiukassa pronssitaistelussa Helsingin kakkosjoukkue Mauno Hermunen, Riku Viljakainen ja Sami Kääpä otti mitalin vain yhden pisteen erolla Jämsän ykkösjoukkueeseen.

Supermoton MM-hopeaa ja Italian mestaruuden tänä vuonna voittaneelle Hermuselle mitali oli ensimmäinen motocrossista aikuisten tasolla. Nuorten puolelta Hermunen on saalistanut SM-jalometallia jo ennen siirtymistään Supermotoon.

Motocrosskausi on ulkoratakisojen osalta päättynyt, Supercrossin SM-sarja huipentuu 9.-10. marraskuuta Tampereella ajettavaan hallikisaan.

Motocrossin SM-joukkuekilpailun kärkikymmenikkö:
  1. OriMK 1: Joni Tuominen KTM, Niko Koskela Kawasaki, Iiro Laitinen KTM.
  2. HyMK 1: Aki Manninen KTM, Marko Kovalainen Yamaha, Valtteri Malin KTM.
  3. HMK 2: Mauno Hermunen Kawasaki, Riku Viljakainen Kawasaki, Sami Kääpä Suzuki.
  4. J-SMK 1: Santeri Kinnunen Kawasaki, Matias Savo Kawasaki, Miika Haavanlammi Kawasaki.
  5. VMK 1: Robin Selenius Honda, Jami Numminen Kawasaki, Tero Tarkkanen Suzuki.
  6. RaSMK 1: Waltteri Koskinen Honda, Jere Koskinen Honda, Akseli Kylänpää Kawasaki.
  7. HMK 1: Henric Stigell Kawasaki, Ludde Söderberg Honda, Toni Eriksson KTM.
  8. HyMK 2: Lari Jukola KTM, Lari Lehtiö Honda, Mikko Virtanen Yamaha.
  9. TSMU: Patrik Raittala KTM, Janne Metsämäki KTM, Olli-Pekka Hörkkö KTM.
10. RaSMK 2: Sami Aaltonen KTM, Eetu Kuusisto KTM, Janne Aaltonen KTM.

Erätulokset:
http://www.mylaps.com/results/showevent.jsp?id=846124
 

Uusin numero