Niklas Ajo kahdeksas Japanissa – dramatiikkaa Moto3-luokan maailmanmestaruuusväännössä

Suomalaistiimi Avant Tecnon KTM-pyörällä kilpaileva Ajo otti kauden 16. MM-osakilpailuun tavoilleen tyypillisen terävän startin, jota seurasi räväkkä lähtökiihdytys. Ajo nousi jo avausmutkissa kymmenennneksi.

– Kisan alku oli taas ihan ok ja selvisin hyvin ruuhkaisista ensimmäisistä mutkista. Tähän tulokseen täytyy olla tyytyväinen, sillä eihän tämä viikonvaihde ollut keleiltään ja peruuntuneine harjoituksineen tosiaankaan siitä helpoimmasta päästä.

Yhdeksän sijaa tyylipuhtaasti ja käytännössä ilman virheitä kivunnut Ajo tunsi, että hänellä olisi ollut vauhdillisesti mahdollisuuksia korkeammallekin.

– Se jäi vähän kaivelemaan, että saumat viidenteen sijaan pääsivät karkaamaan käsistä. Ero kasvoi edessä kuitenkin yhdessä hetkessä, enkä pystynyt enää vastaamaan siihen. Voi olla, että ajoin alkukierroksilla vähän liian varovasti, koska renkaat luistivat koko ajan.

Ajo taittoi matkaa 20 kierroksen kilpailussa sijoilla 8-11. Hän lähti päätöskierrokselle kymmenenneltä sijalta pystyen kuitenkin vielä kahden pykälän nousuun.

– Hyvä näin. Tämä oli viikon sisään toinen sijoitukseni kympin sakissa, Ajo viittasi Australiassa ajetun edellisen osakilpailun suuntaan.

Salom kaatui kahdesti
ja Rins kertaalleen

Kilpailun ja samalla uransa ensimmäiseen MM-osakilpailuvoittoon paineli Marc Marquezin pikkuveli Alex, joka kukisti Maverick Vinalesin niukasti 27 tuhannesosalla maalisuoran trillerissä. Saksalainen Jonas Folger täydensi podiumin vaiherikkaan viikonvaihteen jäljiltä 7,750 sekuntia kärjestä.

Ajon eroksi Marqueziin kirjattiin lukemat 25,608.

MM-kärjessä jatkaa Aki Ajon johtaman Red Bull KTM-tehdastiimin Luis Salom. Sen hän tekee tavallaan kuin ihmeen kaupalla.

Viiden pisteen johdossa Japaniin saapunut Salom näet koki kovia heti avauskierroksella, kun Isaac Vinales menetti pyrönsä hallinnan ja teilasi suomalalaistiimin ässän radalta.

Salom nousi hiekoilta jatkamaan sinnikkäästi matkaa koko letkan hänniltä. Hän latasi sen jälkeen limiitillä tavoitteenaan yltäminen edes jäännöspisteille, kunnes se tapahtui: Salom teki ajovirheen, kaatui ja keskeytti vajaat 12 kierrosta ennen maalia.

Siinä vaiheessa vaikutti vahvasti siltä, että voitto on kolmen kuljettajan, eli Vinalesin, Marquezin ja viiden pisteen päässä Salomista olleen Alex Rinsin välinen kauppa.

Tosin kuitenkin kävi, kun muilta karkuteillä olleessa kärkitriossa tapahtui odottamaton käänne reilut kolme kierrosta ennen ruutulippua. Takarenkaan pidon menettänyt Rins kaatui ja siinä samalla mureni hänen unelmansa siirtymisestä MM-johtoon. Rins nilkutti kypärä kallellaan maaliin sijalla 24.

Red Bull KTM Ajo-tiimin varikkoboxissakin synkät ilmeet vaihtuivat hetkessä aurinkoisiksi. Samoihin aikoihin I.Vinales kävi pyytämässä tallipäällikkö Ajolta anteeksi törmäämistään Salomiin.

Maailmanmestaruuden ratkaisu huipentuu todelliseen jännitysnäytelmään Salomin, Vinalesin ja Rinsin välillä kahden viikon kuluttua Valencian Ricardo Tormo-radalla ajettavassa kauden perinteisessä päätösosakilpailussa.

Salom lähtee kotiyleisönsä eteen kahden pisteen etu puolellaan Vinalesiin nähden. Rins ei ole hänkään jäänyt Salomista siis viittä pistettä enempää.

Niklas Ajo nousi Japanin GP:n kahdeksannen sijan myötä sarjassa 14:nneksi. Hänellä on koossa 62 pistettä.


– Ei muuta kuin hakemaan Valenciassakin paikkaa kymmenen nopeimman nipusta. Onhan tämä kolmen peräkkäisen GP-viikonvaihteen rypistys ollut kieltämättä aika raskas. Nyt palataan kotiin, huilataan hetki ja sitten aloitetaan taas tiukka treeni, kertoi Ajo.

Motegi, Japani.
Moto3-luokan 16/17 MM-osakilpailu:

  1. Alex Marquez Espanja, Estrella Galicia 0,0, KTM 39.45,953
  2. Maverick Vinales Espanja, Team Calvo, KTM + 0,027
  3. Jonas Folger Saksa, Mapfre Aspar Team Moto3, Kalex KTM + 7,750
  4. Miguel Oliveira Portugali, Mahindra Racing, Mahindra + 15,889
  5. Romano Fenati Italia, San Carlo Team Italia, FTR Honda + 18,323
  6. Jack Miller Australia, Caretta Technology-RTG, FTR Honda + 18,432
  7. John McPhee Iso-Britannia, Caretta Technology-RTG, FTR Honda + 18,439
  8. Niklas Ajo Suomi, Avant Tecno, KTM + 25,608
  9. Niccolo Antonelli Italia, GO&FUN Gresini Moto3, FTR Honda + 25,950
10. Brad Binder Etelä-Afrikka, Ambrogio Racing, Mahindra     + 32,933
11. Jakub Kornfeil Tshekki, Redox RW Racing GP, Kalex KTM + 33,067
12. Livio Loi Belgia, Marc VDS Racing Team,    Kalex KTM + 33,231
13. Philipp Oettl Saksa, Interwetten Paddock Moto3, Kalex KTM + 33,668
14. Alan Techer Ranska, CIP Moto3, TSR Honda + 39,006
15. Hyuga Watanabe Japani, La Fonte Tascaracing, FTR Honda + 39,259
16. Arthur Sissis Australia, Red Bull KTM Ajo,KTM + 42,159
Keskeyttäneitä:
Luis Salom Espanja, Red Bull KTM Ajo, KTM.
Zulfahmi Khairuddin Malesia, Red Bull KTM Ajo, KTM.

Pistetilanne:
  1. Salom 300
  2. Vinales 298
  3. Alex Rins Espanja, KTM 295
  4. Marquez 200
  5. Folger 163
  6. Oliveira 144
  7. Miller 110
  8.  Alexis Masbou Ranska, FTR Honda 84
  9. Efren Vazquez Espanja, Mahindra 71
10. Kornfeil 68
11. Fenati 68
12. Khairuddin 65
13. Binder 62
14. Ajo 62
15. Sissis 59

Viimeinen osakilpailu: 10.11. Valencia, Espanja.

Uusin numero