Nikkilälle vihdoin kirkkain mitali

Salon Kavilannummella ajetussa kauden viimeisessä MX1-luokan SM-kisassa Nikkilän ei tarvinnut enää repiä erissä viimeisiään, vaan mestari keräsi varmalla ajolla tarvittavat pisteet.

Päätöskisan selkeänä kärkikaksikkona hääräsivät Harri Kullas ja Tommi Mäkinen. Jo avauserässä he karkasivat muilta suvereenisti. Erän puolenvälin tietämillä Kullas pääsi pariin kertaan yrittämään ohitusta, mutta loppuerässä Mäkinen taas karkasi.

– En päässyt ihan kärkiporukkaan startista ja ajoin pitkään kolmantena Toni Erikssonin perässä ja siinä olisiko ollut kolmannella kierroksella tuli kivi niin kovaa kytkinkahvaan Erikssonin takapyörästä, että se hajosi ja ajoin melkein koko erän ilman kytkintä. Kun kierroksella ohitettavia alkoi tulla vastaan, jäin kun en ilman kytkintä pystynyt tekemään teräviä ajolinjamuutoksia, Kullas kertoili avauserän jälkeen.

Toisessa erässä tultiin avauskierrokselta jälleen Mäkisen johdolla, Eriksson ajoi kakkosena ja Kullas Niko Kalatien peesissä neljäntenä. Tällä kertaa Kullas ei jäänyt väistelemään lenteleviä kiviä, vaan ohitti Kalatien ja Erikssonin samantien, kun sai heidät kiinni. Nopeasti Kullas tavoitti myös Mäkisen ja siitä alkoi puoli erää kestänyt huikea vääntö ykköspaikasta.

Kullas kävi yrittämässä Mäkisen rinnalla lukemattomia kertoja ja loppujen lopuksi ohitus onnistuikin. Aikakirjoihin Kullaksen erävoitto kirjattiin viidentoista sekunnin marginaalilla, mutta nuo lukemat eivät kerro lähellekään totuutta kisan tiukkuudesta.

Mäkinen ei pahemmin murehtinut kakkoseksi jäämistään, yli puoli kautta käsivammaa poteneelle päivä oli vähintäänkin tyydyttävä.

– Ihan hyvä maku tästä jäi, ajoin kaikenkaikkiaan juuri niin, kun tämän hetken kunnossa pystyn ajamaan.

Nikkilä sai ajaa sarjan päätöserän paineitta, jo ensimmäisen erän kuudes sija varmisti mestaruuden, toisessa erässä Nikkilä oli neljäs. Toinen konkaripilotti, Jukka Pirinen tiesi päätöserään lähdettäessä tilanteensa, mikäli Kullas voittaa oli hänen ajettava vähintään kuudenneksi varmistaakseen hopeamitalin. Pirinen pisti siitä vielä yhden sijan paremmaksi ja otti hopeaa kahden pisteen erolla Kullakseen.

– Tavallaan tämä tuli sikäli vahingossa, että alunperin ei ollut edes tarkoitus ajaa tätä ison luokan sarjaa. Sitten lähdin Karkkilaan (sarjan toinen osakilpailu) treenimielessä treenipyörällä ja kun seuraava kisa oli lähellä kotia, Sipoossa, ajattelin ajaa senkin edelleenkin ihan treenimielessä. Sen jälkeen aloinkin sitten ynnäillä pisteitä ja totesin, että on näköjään ajettava loputkin ja mitalihan tästä tuli, Pirinen kertasi kauden käänteitä.

Nikkilän mestaruus tuli selvällä, yhdeksäntoista pisteen erolla. Avauskisan väliin jättänyt Pirinen puolestaan keräsi vain kaksi pistettä enemmän kuin Kullas, jolta jäi kaksi osakilpailua väliin EM-sarjan päällekkäisyyksien vuoksi.

Junioreiden Suomen Cupissa mestarin nimi varmistui myös jo päivän ensimmäisessä erässä. Kun Eetu Salo ajoi voittoon hän tuuletti samalla myös mestaruutta. Santeri Kinnusen kaatuminen alkuvaiheissa pudotti hänet hännille, jonka jälkeen hurja nousu palkittiin yhdennellätoista sijalla. Näin Joona Marin nousi vielä tavoittelemaan pronssia.

Kinnunen ei kuitenkaan jättänyt enää toisessa erässä mitään sattuman varaan, vaan karkasi selvään erävoittoon ja varmisti pronssin. Hopeaa ojennetaan päätöskisan molemmissa erissä kolmanneksi ajaneelle Aki Manniselle.

Kotimaisesta motocross-kilpailukaudesta on vielä jäljellä ensi viikonloppuna Heinolassa ajettava kerhojoukkueiden SM-kisa.

Teksti ja tulokset:
Totti Raittila
TR-Tuotanto

Uusin numero