Muistojen Imatranajoissa 16 MM-mitalistia

Yhteensä Imatralle on tähän mennessä lupautunut 16 ratamoottoripyöräilyn MM-mitalistia eri vuosikymmeniltä, ja lisäneuvotteluja käydään yhä. Lucchinellin ja vuonna 1975 MM-pronssia 350-kuutioisten luokassa ajaneen Korhosen lisäksi muita uusia Muistoajoon lupautuneita kuljettajalegendoja ovat Morbidellilla maailmanmestariksi ajanut Mario Lega sekä britit Chas Mortimer ja Mick Grant, joka on seitsenkertainen Mansaaren TT-ajojen voittaja.

 

Agostini, Read ja Redman tunnetuimmat osallistujat

Tapahtuman tunnetuin osanottaja on 15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini. Suureksi imatranystäväksi tunnustautuneen italialaislegendan lisäksi muistojaan Vuoksen varrelle verestämään saapuvat myös britti Phil Read (kahdeksan maailmanmestaruutta) ja Etelä-Afrikkaa edustava Jim Redman (kuusi mestaruutta) sekä Italian Pier Paolo Bianchi, joka voitti viimeisen kolmesta MM-tittelistään vuonna 1980.

Tapahtuman vanhin osanottaja on vuonna 1954 MM-uransa aloittanut kolminkertainen maailmanmestari Luigi Taveri Sveitsistä. Vuonna 1929 syntynyt Taveri ajoi aikoinaan peräti 89 kertaa MM-osakilpailun palkintopallille.

Ruotsin Bo Granathilla puolestaan on enemmän Imatranajo-startteja kuin yhdelläkään toisella kuljettajalla. Granath ajaa muistoajossa samalla 500-kuutioisella Husqvarnalla, millä hän aikoinaan kilpaili Imatran MM-karkeloissa.

 

Jarno Saarisen pyörät mukana

Kirkkain suomalaistähti näytösajossa on neljä MM-mitalia saavuttanut Teuvo Länsivuori. Mukana on myös Jari Saarinen, joka ajaa veljensä Jarnon Imatralla käyttämillä Tunturi Puch ja Yamaha TD2 -pyörillä. Juuri tällä Yamahalla Saarinen saavutti pronssia vuoden 1971 MM-sarjassa 250-kuutioisten luokassa. Yhteensä kotimaisia kuljettajia on kutsuttu mukaan 180, parinkymmenen ulkomaalaisajajan ohella.

 

30-, 40-, 50- ja 75-vuotismerkkipaalut samalla kertaa

Muistoajon yhteydessä vietetään samalla todellista juhlavuosien kimaraa. Sen lisäksi että meneillään on Imatran Moottorikerhon 75-vuotisjuhlavuosi, täyttää Imatranajo 50 vuotta, samalla kun viimeisestä Imatran MM-osakilpailusta tulee kuluneeksi 30 vuotta. Jarno Saarisen maailmanmestaruus puolestaan varmistui Imatralla 40 vuotta sitten. Lisäksi 30 vuotta on kulunut sivuvaunukuljettaja Jock Taylorin Imatralla sattuneesta kohtalokkaasta onnettomuudesta, minkä johdosta skotlantilaisen Taylorin sisko saapuu Imatralle.

Imatran Moottorikerho r.y. järjestää Muistojen Imatranajo -näytösajotapahtuman Imatran vanhalla katuradalla ja varikolla viikonloppuna 4.–5.8.2012. Perinteinen kokoontumisajo pidetään Vuoksen valleilla näytösajotapahtuman yhteydessä perjantaista sunnuntaihin 3.–5.8.

Uusin numero