MP18-messujen suurin tähti? – Brough Superior

MP18-messuilla on tilaisuus nähdä ainutlaatuinen Brough Superior -moottoripyörä. Kuuden vuoden urakan jälkeen valmistunut omavalmistepyörä on rekisteröity tällä viikolla ja nähdään nyt ensimmäistä kertaa täysin valmiina.

Aitoja Brough Superior -moottoripyöriä on valmistettu vain 3048 kappaletta vuosina 1919-1940 ja niistä on jäljellä noin 1000. Suomessa ei ole tiettävästi ole yhtään aitoa Broughia. Kimmo Alho on rakentanut itselleen Brough Superiorin omavalmistemoottoripyöränä.

Raakavaletut lohkot ja sylinterikannet saapuivat Englannista Alholle 4.5.2012 ja MP18-messuviikon alussa pyörä oli vihdoin valmis rekisteröitäväksi. Vaihdelaatikko on 1930-luvun Nortonista, muut osat on käytännössä Alhon itsensä valmistamia.

Brough Superior oli aikansa superpyörä. Huippumalli SS100:n voimanlähteenä käytettiin sen ajan huippumerkkien, Jap ja Matchless, moottoreita. Pyöriä valmistettiin vain tilauksesta ja jokainen yksilö räätälöitiin ostajan toiveiden mukaan. Jokaisella SS100:lla ajettiin tehtaan omistaja George Broughin henkilökohtaisesti takaama 100 mailin tuntinopeus koeajossa ennen kuin pyörä luovutettiin asiakkaalle. Brough Superior maksoi uutena noin englantilaisen keskivuosipalkan verran.

Kimmo Alhon Brough Superior on MP18-messuilla esillä Suomen Moottoripyörämuseon ja Moottori-lehden yhteisosastolla hallissa 6.

Uusin numero